Τρίτη 2 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Βραβεία σε άξιους

Τα βραβεία της Ενωσης Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών

Στην ηθοποιό Λήδα Πρωτοψάλτη και στον πιανίστα Γιάννη Βακαρέλη δόθηκαν φέτος τα Μεγάλα Βραβεία Θεάτρου και Μουσικής της Ενωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών,η απονομή των οποίων πραγματοποιήθηκε χτες, στο Μέγαρο Μουσικής. Η Λήδα Πρωτοψάλτη βραβεύτηκε για την ερμηνεία της κεντρικής μορφής στο θεατρικό έργο του Παναγιώτη Μέντη"Αννα, είπα... ",με την οποία "κατόρθωσε όχι μόνο να προσεγγίσει και να αναδείξει τις διάφορες πτυχές του ρόλου, αλλά και να του προσδώσει βαθύτατες πανανθρώπινες προεκτάσεις" και ακόμη για τη συνολικότερη και ταυτόχρονα σεμνή προσφορά της στο θέατρο και το νεοελληνικό έργο. ΟΓιάννης Βακαρέλης βραβεύτηκε για την ερμηνεία του Κοντσέρτου για πιάνο 414 του Μότσαρτ με τους Σολίστες της Μόσχας,την υψηλή ποιότητα των ερμηνειών του, τη διεθνή σταδιοδρομία, το ήθος και την ευπρέπειά του.

"Η πατρίδα μου - είπε συγκινημένη η Λήδα Πρωτοψάλτη - με τιμά για ένα ακόμη ελληνικό έργο και μια ηρωίδα που αγάπησα πάρα πολύ, με τη σκηνοθεσία του Θανάση Παπαγεωργίου.Αισθάνομαι όπως πριν 4 χρόνια όταν έπαιρνα το βραβείο Κοτοπούλη. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα βρισκόμουν σ' αυτή εδώ τη θέση, γιατί ποτέ δεν επεδίωξα κάτι τέτοιο. Η αγωνία μου μια ολόκληρη ζωή ήταν να ανιχνεύσω την τέχνη μου. Τέχνη, που εκεί που νομίζεις ότι επιτέλους κατάλαβες, έρχεται ο επόμενος ρόλος και ανατρέπει την όποια σιγουριά σου. Ο ηθοποιός δεν είναι αθλητής ή επιστήμονας. Σ' αυτούς ταιριάζουν βραβεία. Στον ηθοποιό που βασανίζεται μέσα στον λαβύρινθο της ψυχής και του νου του, τι μπορεί να κάνει ένα βραβείο; Ενα πράγμα μόνο: να του θυμίσει ότι ο επόμενος ρόλος μπορεί να είναι αποτυχία. Αν παίζοντας ένα ρόλο ο στόχος σου είναι υψηλός, αυτό σημαίνει ότι μπορεί και να αποτύχεις. Μια από τις πιο σημαντικές πλευρές της τέχνης του ηθοποιού είναι και το ρίσκο. Θα συνεχίσω να ρισκάρω".

Κατά τη χτεσινή απονομή ανακοινώθηκαν και απονεμήθηκαν και δύο νέες τιμητικές διακρίσεις, που εγκαινιάζονται από φέτος. Είναι τιμητική διάκριση σε καλλιτεχνικούς οργανισμούς (σε θεατρικούς και μουσικούς) της περιφέρειας, που με τη δραστηριότητά τους προάγουν καθοριστικά τον πολιτισμό και την τέχνη, καθώς και διακρίσεις σε νέους δημιουργούς ή εκτελεστές του θεάτρου και της μουσικής. Η τιμητική διάκριση σε θεατρικό οργανισμό της περιφέρειας απονεμήθηκε στην "Πειραματική Σκηνή της Τέχνης" της Θεσσαλονίκης (την παρέλαβε ο δημιουργός της Νικηφόρος Παπανδρέου) και στον Καλλιτεχνικό Οργανισμό του Δήμου Βόλου. Την παρέλαβε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημήτρης Μαραγκόπουλος.

Η διάκριση σε νέο δημιουργό του θεάτρου δόθηκε στον Αλέξανδρο Μυλωνά για την πρώτη σκηνοθεσία του ("Μανδραγόρας" του Μακιαβέλι) και η διάκριση νέου μουσικού, στον κλαρινετίστα Σπύρο Μουρίκη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ