Τρίτη 2 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Προστάτες" των εικαστικών τεχνών

Καταγγελία του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας

Στις δηλώσεις της διευθύντριας του ελληνικού τμήματος των "Κρίστις" Ελ. Λύρα,ότι θα μεταφέρει την όλη δραστηριότητα στην κεντρική έδρα στο Λονδίνο, με αιτιολογία το ποσοστό 5% που έπρεπε να αποδίδουν οι "Κρίστις" στους δικαιούχους καλλιτέχνες,αναφέρεται η ανακοίνωση του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας και του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης ΕΕΤΕ.

"Είναι γεγονός", τονίζεται στην ανακοίνωση, "ότι το 5% είναι σημαντικό για τους καλλιτέχνες και επίσης αποτελεί απόδειξη μιας στοιχειώδους έστω μέριμνας της πολιτείας προς αυτούς.Το δικαίωμα παρακολούθησης του έργου των εικαστικών καλλιτεχνών, αφού αυτό απομακρυνθεί από την κυριότητά τους και το ποσοστό στη μεταπώλησή του - εφόσον αυτό μεταπωληθεί σε δημόσιο πλειστηριασμό ή μέσω γκαλερί - θεσπίστηκε με πρωτοβουλία του ΥΠΠΟ και σε συνεργασία με τους καλλιτέχνες, τον Μάρτιο του 1993".

Είχε προηγηθεί σύσκεψη που πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή Κοινότητα με διεθνείς οργανισμούς καλλιτεχνών και χρηστών, με αντικείμενο την προστασία των τεχνών και των δημιουργών.

"Το δικαίωμα παρακολούθησης και το ποσοστό του εικαστικού καλλιτέχνη προωθήθηκε για δύο λόγους: επειδή ο εικαστικός καλλιτέχνης συνήθως πουλάει τα έργα του πολύ φτηνά και αυτά, χάρη στη συνεχή καλλιτεχνική του δημιουργία, αποκτούν πολύ μεγαλύτερη αξία, την οποία καρπώνονται ο μεταπωλητής, ο αγοραστής και ο δημοπράτης, όχι όμως ο ίδιος ο καλλιτέχνης. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι ενώ οι άλλοι καλλιτέχνες (μουσικοί, συγγραφείς, κ. ά.) κερδίζουν από το έργο τους λόγω των συνεχών αναπαραγωγών του, ο εικαστικός καλλιτέχνης κερδίζει στην αρχική πώληση του έργου του, που αποτελεί το βασικό του έσοδο".

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την πρόταση για έκδοση οδηγίας και η κοινοτική διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και εφόσον εκδοθεί οδηγία θα αποτελέσει νόμο της κοινότητας για όλα τα κράτη - μέλη. Το δικαίωμα παρακολούθησης έχει ήδη εισαχθεί στα 10 από τα 15 κράτη - μέλη της Κοινότητας και τα υπόλοιπα έχουν αποδεχτεί την οδηγία εκτός της Αγγλίας.

"Οι "Κρίστις" με έδρα το Λονδίνο επιζητούν ελεύθερες αγορές. Η Αγγλία επιζητεί συμμάχους προς ενίσχυση του βέτο της" αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του ΕΕΤΕ. Σημειώνεται ακόμη στην ανακοίνωση ότι μέχρι τώρα οι "Κρίστις" δίνουν ποσοστό 10% από τις εισπράξεις τους σε κοινωφελή ιδρύματα, προκειμένου να μη δώσουν το 5% στους καλλιτέχνες, τονίζοντας ότι "στόχος των "Κρίστις" είναι η πίεση για ολοκληρωτική κατάργηση του δικαιώματος παρακολούθησης".

"Γιατί διάλεξε την Ελλάδα η Ελ. Λύρα; " καταλήγει η ανακοίνωση. "Θεώρησε ότι άλλη χώρα της ΕΕ δε θα υπέκυπτε εύκολα σε εκβιασμούς; Γιατί δεν πήγε στην Ελβετία, χώρα που δεν ανήκει στην ΕΕ, δεν έχει ποσοστό υπέρ των καλλιτεχνών και επιπλέον έχει μεγάλη αγορά; Μήπως γιατί έτσι θα αποκτούσε σύμμαχο για το βέτο της η Αγγλία; Θα δεχτεί η δική μας χώρα τα "θέματα αρχής" των "Κρίστις" και θα τα υποστηρίξει στην Ευρωπαϊκή Ενωση όταν πριν τέσσερα χρόνια υποστήριξε τα αντίθετα;".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διεκδίκησαν μέτρα στήριξης (2020-10-02 00:00:00.0)
Καλεί σε κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Πολιτισμού (2020-09-25 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση εκχώρησε δικαιώματα σε αυτούς που εκμεταλλεύονται την τέχνη και τους καλλιτέχνες (2019-06-06 00:00:00.0)
Καταλύεται το δικαίωμα στη σύνταξη των καλλιτεχνών! (2007-08-08 00:00:00.0)
Πεντάχρονη αναμονή των συντάξεων... (2005-11-17 00:00:00.0)
Ζητούν να εκπροσωπείται το ΕΕΤΕ (1996-11-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ