Πέμπτη 4 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κινηματογράφος στην Αρχαία Ολυμπία

Ενα νέο κινηματογραφικό φεστιβάλ αρχίζει την ερχόμενη βδομάδα, που φιλοδοξεί να καλύψει μια ειδική θεματική. Πρόκειται για το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αρχαίας Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους,που θα πραγματοποιηθεί (7-13/12) στο θέατρο "Απόλλων", στον κινηματογράφο "Ορφέας" του Πύργου και στην αίθουσα της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία. Το φεστιβάλ (προϋπολογισμός 55 εκατ.) διέπεται από τις αρχές του Διεθνούς Κέντρου Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους και της Ευρωπαϊκής Ενωσης Παιδικού Κινηματογράφου. Επιδίωξή του (λειτουργεί στο πλαίσιο πολιτιστικών δραστηριοτήτων της ΝΑ Ηλείας) είναι η προώθηση της παραγωγής και προβολής ποιοτικών ταινιών για παιδιά και νέους, η σύνδεση της 7ης τέχνης με την εκπαιδευτική κοινότητα. Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ παρουσιάστηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου από τον πρόεδρό του και νομάρχη Ηλείας Θανάση Ράλλη, τον καλλιτεχνικό διευθυντή Δημήτρη Σπύρου και τον οργανωτικό γραμματέα Χρήστο Κωνσταντόπουλο.

Θα προβληθούν 28 ταινίες (15 μεγάλου και 13 μικρού μήκους) από 24 χώρες και 2 ταινίες εκτός συναγωνισμού. Ειδικές πρωινές προβολές θα φιλοξενήσουν τους μαθητές της περιοχής. Τα βραβεία που θα απονεμηθούν από κριτική επιτροπή δεν είναι χρηματικά.

Ειδικό βραβείο θεσμοθέτησε το υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας για την ταινία που συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση του κοινού απέναντι σε άτομα ή κοινωνικές ομάδες που χρειάζονται την κατανόηση και συμπαράσταση της κοινωνίας και της πολιτείας. Εκτός από τη διεθνή κριτική επιτροπή, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς του νομού, συστάθηκε 21μελής κριτική επιτροπή παιδιών, που θα δώσει δικά της βραβεία.Ολες οι βραβευμένες ταινίες θα αγοραστούν από την ΕΡΤ (χορηγός του Φεστιβάλ), ενώ το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου θα χρηματοδοτήσει με 1.000.000 δρχ. την ταινία του πρώτου βραβείου. Την τελευταία μέρα της διοργάνωσης η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία διοργανώνει διεθνή συνάντηση (Ελλήνων και ξένων κινηματογραφιστών και εκπαιδευτικών) με θέμα "Το σινεμά και η εκπαίδευση". Η τελετή λήξης του Φεστιβάλ περιλαμβάνει συναυλία του Νότη Μαυρουδή με την Παιδική Χορωδία Δ. Τυπάλδου (θα μεταδοθεί από τη ΝΕΤ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ