Σάββατο 6 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Προσωρινή αναστολή της απεργίας

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Η απεργία που παρέλυσε για δυόμισι μέρες το Ισραήλ ανεστάλη. Οχι επειδή δεν είχε επιτυχία, κάθε άλλο: στους επτακόσιες χιλιάδες εργαζόμενους στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα που απεργούσαν, χτες προστίθονταν οι νηπιαγωγοί και οι δάσκαλοι της αρχικής και της μέσης βαθμίδας. Η αναστολή έγινε για να δοθεί χρόνος στους διαπραγματευτές συνδικάτων και κυβέρνησης να επιτύχουν μια συμφωνία. Εως την Κυριακή.

Η συνομοσπονδία των εργατικών συνδικάτων Χισταντρούτ ("πρόσκειται στους Εργατικούς", είναι ο συνήθης πολιτικός προσδιορισμός που της αποδίδεται) κατάφερε να πετύχει μαζική συμμετοχή: τράπεζες, αεροδρόμια, λιμενικές εγκαταστάσεις, το χρηματιστήριο, τα ταχυδρομεία και το σύνολο των δημοσίων επιχειρήσεων έκλεισαν. Τα νοσοκομεία λειτούργησαν με προσωπικό ασφαλείας, όπως κι οι υπόλοιπες υπηρεσίες "εκτάκτου ανάγκης".

Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Νετανιάχου, τα μέτρα δραστικού περιορισμού των δημοσίων δαπανών και το πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης. Τι θα βγει από τις διαπραγματεύσεις συνδικάτων - κυβέρνησης, άγνωστο...

Στο Παρίσι...

... πάντως, το αποτέλεσμα των συνομιλιών μεταξύ του Μπέντζαμιν Νετανιάχου και της Μαντλίν Ολμπράιτ ήταν ανάλογο με μια τρύπα στο Σηκουάνα. Ο Μπι Μπι, που πήγε "με άδεια χέρια" (δηλαδή, χωρίς καμία απόφαση της κυβέρνησής του για αποχώρηση και σε ποιο ποσοστό των στρατιωτών της από τη Δυτική Οχθη) έκανε αόριστες υποσχέσεις. Και η συνομιλήτριά του αρκέστηκε σ' αυτές.

Οι δηλώσεις της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών αμέσως μετά ήταν αμήχανες: κάλεσε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους να "πάρουν γενναίες αποφάσεις", είπε πως "οι ΗΠΑ παίρνουν στα σοβαρά την ισραηλινή πρόταση, για υπό όρους αναδίπλωση", κι απηύθυνε στον Γιάσερ Αραφάτ την παράκληση "να την εκτιμήσει και εκείνος". Γι' άλλη μια φορά, λοιπόν, η Ολμπράιτ πέταξε το μπαλάκι στην άλλη πλευρά: "Οι δύο πλευρές έχουν την ευθύνη για την πρόοδο των συνομιλιών"...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ