Σάββατο 6 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΕΟ ΠΟΙΝΟΛΟΓΙΟ
"Συγχωροχάρτι" για τους λήπτες πλαστών τιμολογίων

"Συγχωροχάρτι" στους πάσης φύσεως μεγαλοφοροφυγάδες που εμπλέκονται στα διάφορα κυκλώματα έκδοσης και λήψης πλαστών τιμολογίων δίνει η κυβέρνηση, μη θεωρώντας παραβάτες τους λήπτες πλαστών στοιχείων, ενώ την ίδια στιγμή διατηρεί άθικτο το ισχύον καθεστώς επιβολής αναγκαστικών μέτρων για τους μικροοφειλέτες, προσδιορίζοντας με ακρίβεια στις εφορίες τους τρόπους, με τους οποίους μπορούν να εισπράξουν χρέη ακόμη και μικρότερα των 30.000 δραχμών! Αυτό προκύπτει από την ερμηνευτική εγκύκλιο που έδωσε στη δημοσιότητα χτες το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου για το νέο ποινολόγιο.

Πρόκειται για το νόμο που ψηφίστηκε τον περασμένο Σεπτέμβρη και με τον οποίο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ απάλλασσε από κάθε ευθύνη τους λήπτες πλαστών τιμολογίων. Στο άρθρο 19 του συγκεκριμένου νόμου ορίζεται το αδίκημα φοροδιαφυγής για έκδοση ή αποδοχή πλαστών, νοθευμένων ή εικονικών φορολογικών στοιχείων. Η αναφορά που γίνεται τις περιπτώσεις αυτές είναι: "όποιος εκδίδει πλαστά ή εικονικά φορολογικά στοιχεία, καθώς και όποιος αποδέχεται εικονικά φορολογικά στοιχεία" (δε συμπεριλαμβάνεται το αξιόποινο της λήψης πλαστών στοιχείων). Πρόσχημα γι' αυτό ήταν ότι οι επιχειρήσεις - λήπτες πλαστών τιμολογίων δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν ότι τα φορολογικά παραστατικά που λαμβάνουν στις εμπορικές τους συναλλαγές είναι γνήσια ή πλαστά... Πρόκειται για επιχείρημα λογικοφανές μεν, το οποίο όμως καθόλου δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καθώς όλοι γνωρίζουν ότι έχει στηθεί και βρίσκεται σε μεγάλη άνθηση ολόκληρη βιομηχανία έκδοσης - λήψης πλαστών και εικονικών τιμολογίων, στην οποία συμμετέχουν και οι μεν και οι δε. Και η χτεσινή εγκύκλιος που δόθηκε στη δημοσιότητα κάνει αναφορά στο συγκεκριμένο άρθρο, με το οποίο ουσιαστικά η κυβέρνηση απαλλάσσει των ευθυνών τους και διαγράφει τα χρέη κάθε είδους μεγαλοεπιχειρηματιών, οι οποίοι καρπώνονται τεράστια ποσά από το ελληνικό δημόσιο, συμμετέχοντας στα κυκλώματα έκδοσης και λήψης πλαστών και εικονικών στοιχείων.

Την ίδια στιγμή - και αυτό είναι το τραγελαφικό - διατηρείται άθικτο το καθεστώς είσπραξης χρεών από μικροοφειλέτες, ενώ επιπλέον στην εγκύκλιο δίνονται σαφείς οδηγίες για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν οι εφορίες να κινούν τις διαδικασίες είσπραξης ποσών, ακόμη και κάτω των 30.000 δραχμών, ενεργοποιώντας διαδικασίες κατάσχεσης απαιτήσεων των οφειλετών στα χέρια τρίτων (π. χ. μισθών, συντάξεων, ενοικίων, επιχορηγήσεων κλπ.). Μέχρι σήμερα τέτοιες διαδικασίες ακολουθούνταν για χρέη μέχρι 15.000 δρχ.

Να θυμίσουμε επίσης ότι οι διατάξεις του ίδιου νόμου προέβλεπαν μειωμένα πρόστιμα και ποινές για μία σειρά παραβάσεων σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς. Οι νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις σε πολλές περιπτώσεις εφαρμόζονται όχι μόνο για όσους διαπράττουν φορολογικές παραβάσεις από τη στιγμή της ψήφισης του νόμου και μετά, αλλά και για όσους είχαν διαπράξεις παραβάσεις παλαιότερα, κάτι που ουσιαστικά ήταν μια είδους ρύθμιση χρεών. Ο ίδιος ο υφυπουργός Οικονομικών είχε πει τότε ότι "εφόσον δεν είναι ληξιπρόθεσμα χρέη, θα ισχύσουν οι νέες διατάξεις".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ