Τετάρτη 10 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΙΣΛΑΜΙΚΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ
Διαφοροποιήσεις στην ιρανική ηγεσία

ΤΕΧΕΡΑΝΗ .-

Με τη δέουσα λαμπρότητα άρχισαν χτες οι εργασίες της Ογδοης Συνόδου Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης στην ιρανική πρωτεύουσα, όπου παραβρίσκεται, εκτός από τους πενήντα και πλέον ισλαμιστές ηγέτες, και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, με την ιδιότητα του παρατηρητή.

Αν κάτι στιγμάτισε την πρώτη μέρα της Συνόδου ήταν, αναμφιβόλως, η διαφορά νοοτροπίας που διαγράφτηκε σαφώς μέσα από τις ομιλίες του πνευματικού ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ και του Ιρανού Προέδρου Μοχάμαντ Χαταμί, αν και οι δύο τάχθηκαν κατά της παρουσίας ξένων δυνάμεων στον Κόλπο. Ο Χαμενεϊ εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά της Δύσης, των ΗΠΑ, του Ισραήλ και του δυτικού τρόπου ζωής, αποφεύγοντας, όμως, να αναφερθεί με αρνητισμό στις αραβικές χώρες που έχουν, ήδη, συνάψει κάποιου είδους συμφωνία με τις ΗΠΑ ή το Ισραήλ. Αντίθετα, ο Χαταμί τόνισε ότι το Ιράν δε φοβάται "να υιοθετήσει με σώφρονα τρόπο ορισμένες εποικοδομητικές πλευρές του δυτικού τρόπου ζωής", ενώ απέφυγε να κάνει την οποιαδήποτε άμεση επίθεση στη Δύση.

Την ίδια στιγμή, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου αρνούνταν ότι η αδιάλλακτη στάση του Ισραήλ οδήγησε στη συσπείρωση του αραβικού κόσμου και επανέλαβε ότι το Ιράν αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την ειρήνη στην περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ