Πέμπτη 11 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Απώλεια για την τέχνη

Φτωχότερη έμεινε η εικαστική οικογένεια. Ενας από τους δασκάλους της σύγχρονης τέχνης, ο Ανδριώτης Δημήτρης Τηνιακός "έφυγε" (9/12) χτυπημένος από την επάρατη νόσο. Η κηδεία του (δημοτική δαπάνη) θα γίνει αύριο (3μμ) από το ναό Αγ. Γεωργίου Κορυδαλλού.

Ο Δ. Τηνιακός γεννήθηκε το 1915. Σπούδασε ζωγραφική και χαρακτική στην ΑΣΚΤ, στα εργαστήρια των Παρθένη και Κεφαλληνού και αποφοίτησε το 1950. Συμμετείχε σε όλες τις μεταπολεμικές πανελλήνιες εκθέσεις του Ζαππείου. Παρουσίασε είκοσι περίπου ατομικές εκθέσεις, συμμετείχε σε διπλάσιες ομαδικές και σε διεθνείς εκθέσεις (Σάο Πάολο - 1953, Λουγκάνο - 1966 κ. ά.). Στην Ελβετία, μάλιστα, τιμητικά κυκλοφόρησαν γραμματόσημό του. Ηταν από τους λίγους καλλιτέχνες που εν ζωή τίμησε η Εθνική Πινακοθήκη, με αναδρομική έκθεση έργων του (1989). Εργα του υπάρχουν σε υπουργεία, τράπεζες, δήμους και ιδιωτικές συλλογές.

Ο Δ. Τηνιακός χρησιμοποίησε στη ζωγραφική του όλα τα υλικά, με ιδιαίτερη προτίμηση στην έγχρωμη σινική μελάνη. Με σκληρή προσπάθεια μπόρεσε να τιθασεύσει αυτό το υλικό, που προσφέρει άπειρες ποσότητες χρωματικών διαβαθμίσεων. Στη χαρακτική, επίσης, συνδύασε τη γερή σύνθεση με τις αρμονικές αναλογίες και εξισορρόπησε τους όγκους. Ο καλλιτέχνης ασχολήθηκε και με την ποίηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ