Πέμπτη 11 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τους στερούν και τα "ψίχουλα"

Απεργούν οι καθηγητές του Δημοτικού Ωδείου Θεσσαλονίκης

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Συνεχίζουν την απεργία, που άρχισαν από τα τέλη της προηγούμενης βδομάδας οι 94 καθηγητές του Δημοτικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, μετά την απόφαση της διοίκησής του να μειώσει τις κατακτημένες αποδοχές τους κατά το 1/3. Παράλληλα, η διοίκηση αυξάνει τα δίδακτρα έως 30% και τον αριθμό των σπουδαστών παρότι δεν επαρκούν οι εγκαταστάσεις.

Οι καθηγητές του Ωδείου προσλήφθηκαν το 1988 μετά από προκήρυξη των θέσεων και έκτοτε το πάγιο αίτημά τους για συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου δεν ικανοποιήθηκε. Πρόσφατα μάλιστα το ΙΚΑ παρενέβη και εξανάγκασε το Ωδείο να καταβάλει τις ασφαλιστικές εισφορές. Μετά την εξέλιξη αυτή το ΔΣ προχώρησε σε μείωση των αποδοχών κατά 33%, αρνήθηκε να καταβάλει τα οφειλόμενα (δώρα και επιδόματα) και γενικά αντιμετωπίζει εχθρικά τους διδάσκοντες.

Με υπόμνημά τους οι καθηγητές δηλώνουν ότι η μέχρι σήμερα αλαζονεία και αντίληψη "κυριαρχίας" και "ετσιθελισμού" των διοικούντων τούς αναγκάζει να εξαντλήσουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυση των προβλημάτων τους. Γιατί η μη επίλυσή τους τούς μετατρέπει σε "πληβείους". Χαρακτηριστικά τονίζουν ότι οι μισθοί των διδασκόντων (που τώρα μειώνονται), κυμαίνονται από 40.000 (!) έως 140.000.

Οι γονείς των σπουδαστών, που αγωνιούν για τη σωστή λειτουργία του Ωδείου και τη σημαντική αύξηση των διδάκτρων, συμπαραστέκονται στους καθηγητές και ζητούν καλύτερη λειτουργία του Ωδείου και αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών ωρών και μέσα σε κατάλληλες αίθουσες.

Με αίτημα του Αγάπιου Σαχίνη,δημοτικού συμβούλου της ΔΑΚ και μέλους της διοίκησης των δημοτικών ωδείων, συγκλήθηκε έκτακτα το ΔΣ του Ωδείου με τη συμμετοχή γονέων και καθηγητών. "Η διοίκηση επέμεινε στη μετακίνηση των πρόσθετων οικονομικών βαρών στις πλάτες των δημοτών", ανακοίνωσε μετά τη σύσκεψη ο Αγ. Σαχίνης, ο οποίος αφού δήλωσε τη συμπαράσταση της ΔΑΚ στους καθηγητές,σημείωσε την "όχι άδολη απουσία του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ από τη σύσκεψη".

Επίσης, σε συνάντηση - "συνέλευση" των εργαζομένων και των γονέων, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης, αποφασίστηκε η από κοινού αντιμετώπιση του προβλήματος.Οπως δήλωσαν οι εκπρόσωποι των γονέων, "θα αγωνιστούν για να μην περάσει η εξωφρενική αύξηση κατά 30% των διδάκτρων, όπως και να σταματήσει ο ψυχολογικός πόλεμος που γίνεται σε βάρος των διδασκόντων". Στη συγκέντρωση μίλησαν, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στον κοινό αγώνα σπουδαστών, γονέων και καθηγητών, ο Αγ. Σαχίνης και ο Θ. Κυριακίδης,γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ