Σάββατο 13 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ωράριο "λάστιχο" στο Ηράκλειο

Μερική απασχόληση με υπερωρίες που υπερβαίνουν το κανονικό ωράριο, εφαρμόζει ο Μαρινόπουλος! Αποκαλυπτικά στοιχεία μετά από ελέγχους της Επιθεώρησης Εργασίας. Σε συσπείρωση και αγώνα καλεί η Τοπική Επιτροπή της ΕΣΑΚ

ΗΡΑΚΛΕΙΟ (του ανταποκριτή μας).-

Στα πολυκαταστήματα του Ηρακλείου αναβιώνει ο μεσαίωνας, αφού η ωμή καταστρατήγηση των εργατικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, έχει γίνει καθεστώς! Οπως καταγγέλλουν τόσο το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου,όσο και η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων του νομού, τέτοιες παραβάσεις, σε βάρος των εργαζομένων, διαπιστώνονται καθημερινά στα πολυκαταστήματα της πόλης.

Οι συνδικαλιστές στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, έδωσαν στη δημοσιότητα αποδεικτικά στοιχεία και έγγραφα για τις παραβάσεις που πιστοποιούνται, καθώς και τις καταστάσεις υπερωριών και μισθοδοσίας του καταστήματος "Υπέρ Μαρινόπουλος",ιδιοκτησίας της εταιρίας ΝΙΚΗ ΑΕ που εδρεύει στη Λ. Κνωσσού.

Το θέμα ήρθε στο προσκήνιο πρόσφατα, με αφορμή τη σωρεία παραβάσεων της υφιστάμενης νομοθεσίας που διαπιστώθηκαν σε πρόσφατο έλεγχο κλιμακίου της Επιθεώρησης Εργασίας και του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου στο πολυκατάστημα. Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΕΚΗ, Γ. Σκουλατάκης,αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στο κατάστημα "Υπέρ Μαρινόπουλος" δήλωσε ότι "γίνεται εκμετάλλευση του θεσμού της μερικής απασχόλησης, θεσμού που βρίσκει αντίθετο το συνδικαλιστικό κίνημα και επιβάλλονται υπερωρίες στους εργαζόμενους που κυμαίνονται από 1 έως 12 ώρες τη μέρα"! Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 50 εργαζόμενους της επιχείρησης οι μισοί εργάζονται ως μερικώς απασχολούμενοι, αν και οι ώρες εργασίας που συμπληρώνονται μηνιαίως υπερβαίνουν κατά 1,5 φορά το ωράριο της πλήρους απασχόλησης!

Ο πρόεδρος της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Γ. Φραγκούλης τόνισε ότι "τα φαινόμενα αυτά δεν περιορίζονται στο συγκεκριμένα πολυκατάστημα, αλλά συμβαίνουν σε πολλές επιχειρήσεις του Ηρακλείου. Το Ηράκλειο έχει καταλήξει ως η πιο άναρχη πόλη της χώρας στην αγορά εργασίας"...

Η Τοπική Επιτροπή Ηρακλείου της ΕΣΑΚ σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει ότι "η περίπτωση "Μαρινόπουλου" με τις τρίμηνες συμβάσεις εργασίας 4ωρης απασχόλησης, δεν είναι μοναδική στο Ηράκλειο, όπως δεν είναι μοναδική περίπτωση και η παράνομη υπερωριακή απασχόληση".

Στην ανακοίνωση καταγγέλλεται ότι η κατάσταση αυτή "δεν ήταν άγνωστη σε όσους σήμερα κόπτονται για τα δικαιώματα των εργαζομένων, γιατί όταν ψηφίζονταν νόμοι που άνοιγαν διάπλατα τις πόρτες στους εργοδότες να υπερεκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους, άλλοι σιωπούσαν και άλλοι ψήφιζαν". Η ΤΕ Ηρακλείου της ΕΣΑΚ προειδοποιεί ότι: "Αυτό το μέλλον επιφυλάσσουν στους εργαζόμενους η "Λευκή Βίβλος" της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τα σύμφωνα εμπιστοσύνης που υπέγραψαν πρόσφατα κυβέρνηση - εμποροβιομήχανοι - ΠΑΣΚΕ και που στήριξαν από την αρχή, η ΔΑΚΕ και η ΑΠ. Σ' αυτό το μέλλον οδηγεί ο περιβόητος "κοινωνικός διάλογος" που από την πρώτη στιγμή η ΕΣΑΚ κατήγγειλε ως απάτη".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ