Σάββατο 22 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ»
Ενοχη η εργοδοτική ασυδοσία

Τις εγκληματικές ευθύνες της εργοδοσίας για το σοβαρό τραυματισμό του 48χρονου εργάτη Π. Ζούκα, καταγγέλλει η Ενωση Μηχανοσιδηρουργών Βόλου

Εγκληματικές είναι οι ευθύνες της εργοδοσίας για το εργατικό ατύχημα που συνέβη το απόγευμα της Τετάρτης στο εργοστάσιο «Δομικά Πλέγματα» της «Χαλυβουργίας Θεσσαλίας», που εδρεύει στο Βόλο, προκαλώντας το σοβαρό τραυματισμό του 48χρονου εργάτη Παναγιώτη Ζούκα, όταν έπεσε στο κεφάλι του ο μοχλός μηχανήματος που χειριζόταν και το πρόσωπό του σφηνώθηκε σε λαμαρίνα. Οπως διαπιστώθηκε, ύστερα και από τον έλεγχο που πραγματοποίησαν αντιπροσωπεία της Ενωσης Μηχανοσιδηρουργών Βόλου και η Επιθεώρηση Εργασίας στο χώρο όπου σημειώθηκε το εργατικό ατύχημα, ο ηλεκτρονικός διακόπτης που έπρεπε να υπάρχει στην πόρτα ασφαλείας, για να ακινητοποιεί αυτόματα τη μηχανή στο παραμικρό άνοιγμα της πόρτας, έχει αφαιρεθεί εδώ και πολύ καιρό. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι η κατασκευάστρια επιχείρηση είχε προβλέψει την τοποθέτηση διακόπτη ασφαλείας για την αποφυγή παρόμοιων ατυχημάτων. Επίσης, ο 48χρονος εργάτης, που δούλευε ως βοηθός, εκτελούσε ταυτόχρονα και χρέη χειριστή. Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελευταίο χρονικό διάστημα η μηχανή δούλευε με δύο βοηθούς και απουσία ειδικού χειριστή, που έπρεπε να υπάρχει, προφανώς λόγω της έντασης της παραγωγικής δραστηριότητας. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι στο εργοστάσιο δεν τηρούνται και πολλοί άλλοι στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.

Ο Παναγιώτης Ζούκας εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Βόλου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και στο προηγούμενο εργατικό ατύχημα - ένα από τα 16 εργατικά ατυχήματα που σημειώθηκαν στην επιχείρηση τα τελευταία 10 χρόνια - που συνέβη το Γενάρη στη «Χαλυβουργία Θεσσαλίας», όταν ο 37χρονος εργάτης Λευτέρης Χαλκιάς τραυματίστηκε από έκρηξη κλιβάνου και αργότερα υπέκυψε στα τραύματά του, η εργοδοσία δεν είχε θέσει σε λειτουργία καινούριο κλίβανο, για την κατασκευή του οποίου ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης Μάνεσης επιδοτήθηκε με 4 δισ. από την ΕΕ.

Βεβαίως, τα παραπάνω παραδείγματα έλλειψης μέτρων προστασίας της ζωής των εργαζομένων δεν είναι μεμονωμένα, αλλά χαρακτηριστικά της εργοδοτικής ασυδοσίας, που στο βωμό του κέρδους θυσιάζει ανθρώπινες ζωές, έχοντας τη στήριξη της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Υστερα και από τον επιτόπιο έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στο χώρο που συνέβη το εργατικό ατύχημα, η Ενωση Μηχανοσιδηρουργών Βόλου εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλει την εργοδοσία και τους υπεύθυνους παραγωγής και τους θεωρεί ως κύριους υπεύθυνους για τη μη τήρηση στοιχειωδών κανόνων και μέτρων υγιεινής στους χώρους εργασίας. Υπογραμμίζει, επίσης, ότι «στο όνομα της αύξησης της παραγωγής, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να καταπιέζει, να εκβιάζει, να θυσιάζει εργαζόμενους ανθρώπους στο όνομα του ανεξέλεγκτου πλουτισμού».

Η Ενωση Μηχανοσιδηρουργών Βόλου απαιτεί να ληφθούν άμεσα μέτρα από το Εργατικό Κέντρο Βόλου, την Επιθεώρηση Εργασίας και τη Νομαρχία, για την πρόληψη παρόμοιων περιστατικών και όχι παρεμβάσεις εκ των υστέρων με τα γνωστά αποτελέσματα που έχουν και τους καλεί να συνεργάζονται με τις διοικήσεις των Σωματείων προς αυτή την κατεύθυνση. Καλεί, δε, τους εργαζόμενους σε όλους τους χώρους εργασίας να γίνουν μέλη στα Σωματεία τους - κλαδικά και εργοστασιακά - και να κατανοήσουν βαθιά ότι πολύ περισσότερο από τα κέρδη των καπιταλιστών, προέχει η αρτιμέλειά τους, καθώς προτεραιότητα έχει η ίδια η ζωή τους. Προσθέτει ότι για να γίνει αυτό, χρειάζεται να εφαρμοστούν μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους που δουλεύουν.

Απαιτεί, επίσης, από το Σύνδεσμο Βιοτεχνών Κατεργασίας Μετάλλου, να υπάρχει ενημέρωση σε μηνιαία βάση, σχετικά με τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.

Καταλήγοντας στην ανακοίνωσή της η Ενωση Μηχανοσιδηρουργών Βόλου, δίνει την υπόσχεση στον 48χρονο εργάτη Π. Ζούκα ότι θ' αγωνιστεί με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα για ν' αποτραπούν παρόμοια περιστατικά σε βάρος και άλλων εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ