Τετάρτη 17 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ασφυκτικές πιέσεις για αντιλαϊκά μέτρα

Κ. Μητσοτάκης: "Είναι τραγικό ότι ο κ. Σημίτης δεν πήρε ούτε ένα αντιδημοτικό μέτρο"!

Κλιμακώνει η ηγεσία της ΝΔ τις ασφυκτικές πιέσεις στην κυβέρνηση Σημίτη, με στόχο να προχωρήσει άμεσα στην επιβολή σκληρών αντιλαϊκών μέτρων, στο όνομα της ένταξης στην ΟΝΕ. Εμφανής επιδίωξη της τακτικής αυτής από την πλευρά της ηγεσίας της ΝΔ, την οποία υποστηρίζει το σύνολο των ηγετικών στελεχών (Μητσοτάκης, Εβερτ, Σουφλιάς, Μάνος κ.ά.), είναι αφ' ενός να δημιουργήσει κλίμα επιβολής σκληρών νεοφιλελεύθερων επιλογών, διευκολύνοντας την κυβέρνηση Σημίτη, και από την άλλη, να επιχειρήσει να καρπωθεί από τη βέβαιη φθορά που θα έχει η κυβέρνηση Σημίτη.

Χαρακτηριστική των προθέσεων και της αντιπολιτευτικής τακτικής της Ρηγίλλης είναι η χτεσινή συνέντευξη Τύπου του Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση γιατί "δεν πήρε ούτε ένα αντιδημοτικό μέτρο" (!), ενώ από την άλλη αναγνώρισε ότι ο Κ. Σημίτης τα λέει καλά και "θα μπορούσα να προσυπογράψω σχεδόν όλες τις ομιλίες του". Ταυτόχρονα, άφησε να διαφανεί η ελπίδα του "ο κ. Σημίτης να αποφασίσει να πάρει ορισμένα σκληρά μέτρα, τα οποία οι περιστάσεις απαιτούν". Δικαιολογώντας τη στήριξη του Αμερικανού πρέσβη στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, εξέφρασε δημόσια την άποψή του ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την κυβέρνηση Σημίτη, αλλά τελευταία αρχίζουν να δημιουργούνται αμφιβολίες αν ο Κ. Σημίτης πραγματοποιήσει αυτά που λέει στην οικονομία. Αναφερόμενος στη ΝΔ δεν έκρυψε την ικανοποίησή του γιατί "η ΝΔ αποκτά και πάλι καθαρή πολιτική και επανέρχεται στις πηγές της και τη φιλελεύθερη πολιτική". Σε σχέση με την αντιπολιτευτική τακτική της ΝΔ, συμφώνησε με αυτή που ακολουθεί η ηγεσία της, δηλαδή "όπου η κυβέρνηση έχει δίκιο και να το λέγει και να τη βοηθά, όπου έχει άδικο να την κατακρίνει, σε μια προσπάθεια να τη φέρει στο σωστό δρόμο". Αναφερόμενος στην απόφαση των "15" για την Τουρκία, είπε ότι το εθνικό συμφέρον είναι να προσεγγίσει την ΕΕ με τους όρους που τίθενται, αλλά το θέμα δεν έχει κλείσει. Ερωτηθείς για τη γνωστή αντικομμουνιστική Ερώτηση των "57" βουλευτών της ΝΔ για τον Αρη Βελουχιώτη, αρχικά δήλωσε ότι "η περίοδος του Εμφυλίου έχει κλείσει οριστικά", αλλά δικαιολόγησε τους βουλευτές γιατί η ΕΡΤ "το παράκανε με την παρουσίαση του Αρη Βελουχιώτη". Τέλος, έθεσε υποψηφιότητα για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας αν γίνει εκλογή του απευθείας από το λαό.

Σουφλιάς - Εβερτ

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε προχτές ο Γ. Σουφλιάς, ο οποίος τόνισε ότι η είσοδος στην ΟΝΕ "θα μας αναγκάσει να εφαρμόσουμε στην οικονομία πολιτικές που αλλιώς δε θα είχαμε την τόλμη να υιοθετήσουμε", ενώ επανέλαβε την πρότασή του για άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, με διάταξη στο νέο Σύνταγμα.

Ο Μ. Εβερτ, που μίλησε προχτές το βράδυ σε πολυπληθή συγκέντρωση φίλων του, πλειοδότησε σε λαϊκιστικές διαπιστώσεις, για να καταλήξει όμως στο διά ταύτα που προτείνει και η ηγεσία της ΝΔ. Αλλη μια φορά ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ άφησε να διαφανούν οι ακροδεξιές αντιλήψεις του, επιρρίπτοντας στους αλλοδαπούς τις ευθύνες για την αύξηση της εγκληματικότητας αλλά και την ανεργία, "γιατί τη θέση εργασίας στην παραγωγή την καταλαμβάνει ο παράνομος φθηνός αλλοδαπός"!

Αναφερόμενος στα λεγόμενα εθνικά θέματα, πλάσαρε την εικόνα ότι "οι Ελληνες αισθάνονται ταπεινωμένοι και οργισμένοι", ενώ επανέλαβε την πρόβλεψή του για πρόκληση ενός επεισοδίου "μέσης εντάσεως" από την Τουρκία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ