Παρασκευή 19 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Σε απόσταση αναπνοής οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι

ΣΕΟΥΛ.-

Μάχη... ψήφο με ψήφο φαίνεται να δίνουν οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι για την προεδρία της Ν. Κορέας, καθώς τα χτεσινά πρώτα ανεπίσημα αποτελέσματα έφεραν τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης, Κιμ Ντάε - Ζουνγκ να προηγείται ελάχιστα (39,5%) από τον υποψήφιο του κυβερνώντος κόμματος, Λι Χόι - Τσανγκ με 39,2!

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα ο νοτιοκορεατικός τηλεοπτικός σταθμός "ΚΒS - TV", φαίνεται ότι από την καταμέτρηση του 30,4% των ψήφων, ο Κιμ προηγείται με 3.063.882 ψήφους ή 39,5%. Δεύτερος έρχεται ο Λι Χόι - Τσανγκ υποψήφιος του κόμματος της πλειοψηφίας, με 3.040.635 ψήφους ή 39,2%. Τρίτος αναδεικνύεται, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, ο Ρι Ιν - Τζε, (πρώην κυβερνήτης επαρχίας που αποχώρησε από το κυβερνών κόμμα όταν έχασε την υποψηφιότητα για την προεδρία από τον Λι) με 1.524.719 ψήφους ή 19,6%.

Πάντως, οι αναλυτές, που είχαν προβλέψει τη μάχη "σώμα με σώμα" μεταξύ των δύο επικρατέστερων υποψηφίων, υποστήριξαν χτες ότι ο νικητής δε θα γίνει γνωστός νωρίτερα από σήμερα το πρωί.

Η κεντρική εφορευτική επιτροπή εκτίμησε ότι στις κάλπες προσήλθε το 79,8% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, κατάτι χαμηλότερο από το 81,9% των προηγούμενων προεδρικών εκλογών (του 1992).

Την ίδια στιγμή, από τις σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης φαινόταν η ανησυχία μεγάλου αριθμού Νοτιοκορεατών για την άσχημη οικονομική κρίση που πλήττει τους τελευταίους μήνες τη χώρα. Η δραματική μείωση της αξίας του εθνικού νομίσματος (γουόν) σε σχέση με το αμερικανικό δολάριο, αλλά και οι δυσβάστατοι όροι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το δάνειο των περίπου 60 δισ. δολαρίων έχουν ήδη οδηγήσει στην αύξηση της ανεργίας, μιας που ήδη έχει μπει "λουκέτο" σε μία πλειάδα επιχειρήσεων, τραπεζών και εργοστασίων.

Εάν νικήσει ο 73χρονος Κιμ, τότε για πρώτη φορά μετά το 1948 θα αναδειχτεί Πρόεδρος της χώρας υποψήφιος κόμματος της αντιπολίτευσης, ενώ ο 62χρονος Λι, που προέρχεται από την παράταξη του απερχόμενου προέδρου Κιμ Γιανγκ - Σαμ, εισπράττει την έντονη λαϊκή δυσαρέσκεια από τη σωρεία πολιτικών και οικονομικών σκανδάλων που έχουν προκαλέσει σάλο στην πολιτική ζωή της Ν. Κορέας. Ούτως ή άλλως, όμως, ο οποιοσδήποτε νέος Πρόεδρος της χώρας θα έχει ελάχιστες δυνατότητες να αποτρέψει τις δραματικές επιπτώσεις της ανεργίας και της φτώχειας για ένα μεγάλο μέρος του λαού αυτής της μέχρι πρότινος 11ης ισχυρότερης οικονομικής δύναμης του πλανήτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ