Κυριακή 21 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
Η ακρίβεια σε όλο της το μεγαλείο

Σε πείσμα των προκλήσεων της κυβέρνησης, εκπρόσωποι της οποίας στρώνουν χριστουγεννιάτικο τραπέζι με 25.861 δρχ., οι φετινές τιμές της αγοράς βρίσκονται... στα ύψη τους

Μπορεί η αγορά κατά την κυβέρνηση να "λειτουργεί ομαλά" και να μη βλέπει αυξήσεις, ωστόσο, οι εργαζόμενοι τούτες τις μέρες θα νιώσουν και πάλι τις συνέπειες της πολιτικής του "εκσυγχρονισμού", της άγριας μονόπλευρης λιτότητας και το πόσο ακρίβυνε στην πραγματικότητα η ζωή τους. Μπορεί με τον πλέον προκλητικό τρόπο να προσπάθησε η Β. Παπανδρέου να υπαγορεύσει τι και πόσο πρέπει να αγοράσουμε ώστε το χριστουγεννιάτικο τραπέζι να μην κοστίσει πάνω από 25.861 δραχμές, αλλά μια βόλτα στα κρεοπωλεία, στη λαϊκή αγορά και στα καταστήματα τροφίμων είναι ο αδιάψευστος μάρτυρας, που δείχνει ότι εάν μια τετραμελής οικογένεια αυτές τις μέρες χρειαζόταν πέρσι τουλάχιστον35.000 δρχ. για να στρώσει το τραπέζι των γιορτών και να βάλει στο σπίτι τα απαραίτητα, ώστε να περάσει αξιοπρεπώς τις μέρες αυτές, με τα ίδια ακριβώς είδη φέτος απαιτούνται πολύ μεγαλύτερα ποσά. Χώρια, βέβαια, ότι γιορτές δεν είναι μόνο το φαγοπότι τις μέρες εκείνες. Γιορτές είναι το χριστουγεννιάτικο δέντρο με τα στολίδια του, τα δώρα των παιδιών και των φίλων και συγγενών, γιορτές είναι οι - και ευτυχώς που υπάρχουν ακόμα - ανταλλαγές επισκέψεων με το όποιο κόστος έχουν, ενώ ας μην ξεχνάμε μια σειρά άλλες οικονομικές εκκρεμότητες που "περιμένουν" να ταχτοποιηθούν με το... "γενναιόδωρο" 13ο μισθό της "εκσυγχρονιστικής" κυβερνητικής πολιτικής.

Ο "Ρ" δε θα πέσει στη λογική της εξαθλίωσης που η κυρία υπουργός επιχειρεί να επιβάλει στους εργαζόμενους συστήνοντάς τους συγκεκριμένα είδη και ποσότητες που θα βάλουν στο τραπέζι τους με τον πλέον προκλητικό τρόπο - άλλωστε μόνο σε ποια σούπερ μάρκετ θα πάμε να ψωνίσουμε, παρέλειψε να μας πει. Μεταφέρουμε απλά την εικόνα της αγοράς, τις τιμές που επικρατούν φέτος σε μια σειρά είδη που πιστεύουμε ότι κάθε οικογενειάρχης θα βάλει στο σπίτι του μέρες που είναι, με όλες τις δυσκολίες. Κριτήριο, το γνωστό - άσχετα αν η Β. Παπανδρέου το περιφρονεί όταν προτείνει λίστες αγορών - ότι όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι τα τελευταία χρόνια έχοντας να αντιμετωπίσουν τη δραματική συρρίκνωση των εισοδημάτων τους και τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες της ζωής, περιμένουν το δώρο των Χριστουγέννων όχι για να περάσουν αυτές τις μέρες σα... βασιλιάδες.

Οι φετινές τιμές

Φέτος, λοιπόν, ξεκινώντας από την παραδοσιακή γαλοπούλα, η τιμή της κυμαίνεται στις 1.600 δρχ. το κιλό στην αγορά της Βαρβακείου - μέχρι προχτές, στα ίδια περίπου επίπεδα με πέρσι, πράγμα το οποίο όπως εξηγούν οι ίδιοι οι κρεοπώλες οφείλεται στο ότι δεν υπάρχει αγοραστική κίνηση. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που μας είπε κρεοπώλης της Βαρβακείου την Παρασκευή το μεσημέρι ότι "περισσότεροι είναι οι δημοσιογράφοι που κινούνται στην αγορά, παρά οι καταναλωτές"! Ετσι, μία γαλοπούλα 4 κιλών θα κοστίσει 6.400 δρχ. Η γέμιση, που κατά την παράδοση απαιτεί ρύζι, κάστανα και κουκουνάρι θα κοστίσει γύρω στις 2.000 δρχ., ενώ οι πατάτες που συνήθως συνοδεύουν το ψητό φαγητό πωλούνται φέτος 140 δρχ. το κιλό (ή 7,5% ακριβότερα από πέρσι που είχε 130) και τα λεμόνια στις 199 δρχ. το κιλό. Το μαρούλι πωλείται αυτές τις μέρες 120 - 230 δρχ. το ένα (50% - 53% ακριβότερα από πέρσι που ήταν στις 80 - 150 δρχ. ), οι ντομάτες στις 250 δρχ., όσο και πέρσι, το λάχανο 150 - 250 δρχ. το κιλό (50 - 66% ακριβότερο από πέρσι), τα κρεμμύδια φέτος στις 150 δρχ. το κιλό (7 - 25% ακριβότερα από πέρσι που είχαν 120 - 140 δρχ. ), αλλά υπάρχουν και με 100 δρχ. το κιλό, τα φρέσκα κρεμμυδάκια στις 398 δρχ. όπως και πέρσι περίπου.

Από τα φρούτα, τα μήλα στάρκιν πωλούνταν προχτές στη Βαρβάκειο λαχαναγορά προς 260 - 350 δρχ. το κιλό (πέρσι ξεκινούσαν από 150 δρχ. ), τα πορτοκάλια μέρλιν 200 δρχ., τα αχλάδια 320 - 499 δρχ. το κιλό (έναντι 200 - 360 πέρσι).

Βεβαίως, από το ελληνικό τραπέζι συνήθως δεν απουσιάζει το τυρί - πόσο μάλλον μέρες γιορτών.Η ελληνική φέτα, λοιπόν, πωλείται προς 1.400 - 2.020 δρχ. το κιλό έναντι 1.360 - 1.800 δρχ. το κιλό πέρσι! Το ελληνικό κασέρι πωλείται στις 2.590 δρχ. το κιλό, ακριβότερα σε σχέση με πέρσι κατά14%.Για τις νοικοκυρές που θα θελήσουν να προσθέσουν στο τραπέζι τους και κάποια παραδοσιακή πίτα, το κόστος του τραπεζιού ανεβαίνει αυτομάτως κατά μερικά χιλιάρικα με το φύλλο - έτοιμο ή σπιτικό - τα αυγά και τα επιπλέον υλικά. Τέλος, το γιαούρτι πάει φέτος στις 880 δρχ. το κιλό, ακριβότερο σε σχέση με πέρσι κατά 5%.

Υπάρχουν, ασφαλώς, και οι οικογένειες που δεν είναι φανατικές της γαλοπούλας, όσο κι αν το απαιτεί η παράδοση. Ετσι, λοιπόν, για όσους προτιμήσουν το κατσίκι ή το αρνί, θα πρέπει να πούμε ότι φέτος το κιλό κοστίζει από 1.200 μέχρι 2.400 δρχ. το κιλό, το ντόπιο, ενώ το γουρουνόπουλο στις 1.700 - 2.500 δρχ. το κιλό, στη Βαρβάκειο, που σημαίνει ένα - δύο κατοστάρικα υψηλότερα στα συνοικιακά κρεοπωλεία. Οι μοσχαρίσιες μπριζόλες πωλούνται προς 1.300 δρχ. το κιλό, το ίδιο και οι χοιρινές, ο κόκορας εισαγωγής στις 700 - 800 δρχ. το κιλό και το κοτόπουλο 650 - 800 δρχ. το κιλό.

Τα αναψυκτικά κοστίζουν 342 δρχ. το μπουκάλι του ενάμισι λίτρου έναντι 328 δρχ. πέρσι, οι μπίρες η φιάλη 190 δρχ. (ακριβότερα κατά 16% σε σχέση με το '96), ενώ το κρασί από 750 δρχ. και πάνω (πέρσι ξεκινούσε από 725 δρχ. )

Λάθος κάνουν όσοι περιορίζουν τα έξοδα για το λεγόμενο "τραπέζι", στο μεσημεριανό γεύμα. Κι αυτό, αφού γιορτές είναι, όλο και κάποιος θα έρθει στο σπίτι και όλο και κάτι θα πρέπει να υπάρχει στο σπίτι για κέρασμα. Ετσι, οι χριστουγεννιάτικοι κουραμπιέδες πωλούνται προς 2.400 δρχ. το κιλό και τα μελομακάρονα 2.200 δρχ. Ενα μπουκάλι ουίσκι φέτος κοστίζει 3.319 - 4.038,ενώ η περσινή τιμή επίσης από σούπερ μάρκετ ήταν 2.943 δρχ.(αύξηση 12% τουλάχιστον). Τέλος, οι ξηροί καρποί (λίγα αμύγδαλα, φιστίκια, καρύδια, δαμάσκηνα), που συνοδεύουν το ποτό, θα κοστίσουν γύρω στο πεντοχίλιαρο και όχι για πολυτέλειες.

Τα δώρα

Τα έξοδα, ασφαλώς, γνωρίζουν πολύ καλά οι εργαζόμενοι οικογενειάρχες ότι δεν εξαντλούνται στο "τραπέζι". Γιορτές, σημαίνει και δώρα, σημαίνει και το λεγόμενο "δέντρο" που φέτος, το "φυσικό" κοστίζει από 8.000 - 25.000 δρχ. ανάλογα με το ύψος και το πόσο φουντωτό είναι, ενώ υπάρχουν και τα λεγόμενα οικολογικά που αγοράζει κανείς σε γλάστρα και μπορεί να τα διατηρήσει και μετά τις γιορτές. Τα τελευταία ξεκινούν από 10.000 δρχ. Οσο για τα στολίδια, αυτά κυκλοφορούν σε ποικιλία σχεδίων και τιμών. Ξεκινούν από 100 δρχ. και φτάνουν μέχρι 500 δρχ., ακόμα και 12.000 δρχ. τα ακριβότερα. Φάτνες είδαμε στις 2.500 - 6.000 δρχ., αλλά σίγουρα μπορεί κανείς να βρει φτηνότερες και ακριβότερες, ενώ τα λαμπάκια κοστίζουν από 650 δρχ. μέχρι 12.000 δρχ.

Οσο για τα δώρα των παιδιών, εδώ τα πράγματα δυσκολεύουν. Κι αυτό, γιατί έχει να κάνει τόσο με τις επιδράσεις που δέχονται τα παιδιά από τη διαφήμιση όπου ξοδεύονται αμύθητα ποσά, όσο και από την επιρροή από τους γονείς και φυσικά την τσέπη του καθένα, που όσο "στενά" κι αν είναι τα πράγματα, από τα τελευταία που περιορίζει κανείς τέτοιες μέρες είναι τα δώρα των παιδιών. Πάντως, εμείς συνιστούμε να κάνετε προσεκτικά και με υπομονή τις αγορές σας γιατί οι εταιρίες γνωρίζουν πολύ καλά την αδυναμία των γονιών και των παππούδων στα παιδιά και το εκμεταλλεύονται αρκούντως στις τιμές.

Εμείς, τι άλλο να πούμε; Γνωρίζοντας ότι κάθε χρόνο τα πράγματα είναι και πιο δύσκολα και για το χριστουγεννιάτικο οικογενειακό προϋπολογισμό, δεν έχουμε παρά να ευχηθούμε καλές γιορτές και αυτές τις μέρες ας το ρίξουμε και λίγο έξω, όσο "μας παίρνει".

Μελίνα ΖΙΑΓΚΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ