Πέμπτη 25 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Σε ετοιμοπόλεμη διάθεση ενάντια στην Κούβα

Ακόμα ένα επιθετικό βήμα εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας των ΗΠΑ εναντίον της Κούβας πραγματοποιήθηκε αυτό το μήνα με την υπερψήφιση από το Κογκρέσο της "Πράξης Εγκρισης της Αμυντικής Πολιτικής" για το έτος 1998, στο οποίο εμπεριέχεται άρθρο που περιγράφει την Κούβα σαν απειλή της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ!

Συγκεκριμένα, η τροποποίηση που προστέθηκε μετά από εισήγηση του Δημοκρατικού γερουσιαστή Ρόμπερτ Γκράχαμ, και εγκρίθηκε τελικά στις αρχές του μήνα, περιγράφει την Κούβα ως έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους της εθνικής ασφάλειας και προτείνει για την καίρια αντιμετώπισή της μια σειρά μέτρων σε άμεση συνεργασία του αμερικανικού υπουργείου Αμύνης με το Κογκρέσο, που συνοψίζεται στα εξής:

  • Το υπουργείο Αμυνας θα πρέπει σε τακτά χρονικά διαστήματα να πληροφορεί το Κογκρέσο για την αποτίμηση και την πρόοδο των διμερών θεμάτων.
  • Την προσεκτική εξέταση της κατάστασης των κουβανικών Ενόπλων δυνάμεων και τις κινήσεις τους, ώστε να μπορεί να αποτιμηθεί αν αυτές αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια των ΗΠΑ.
  • Την προσκόμιση αναλυτικής αναφοράς από την εξέταση που διενεργεί τόσο η Επιτροπή της Γερουσίας για τις Ενοπλες Δυνάμεις, όσο και η Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων για την Εθνική Ασφάλεια.
  • Η επιβεβαίωση του Κογκρέσου ότι είναι έτοιμος ο μηχανισμός αντίδρασης με συνολικό σχεδιασμό των αμυντικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση μίας μελλοντικής επιθετικής πολιτικής εκ μέρους της Κούβας που θέτει σε κίνδυνο την αμερικανική επικράτεια.

Η έγκριση αυτής της συγκεκριμένης τροποποίησης τουλάχιστον θα μπορεί να θεωρηθεί αστείο, μια και ολόκληρες Επιτροπές θα είναι σε ετοιμοπόλεμη διάθεση από απειλές που προέρχονται από ένα μικρό νησιωτικό κράτος της Καραϊβικής και μάλιστα, σε αρκετά δυσχερή οικονομική θέση, εξαιτίας του εμπάργκο που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ, με το οικονομικό εμπάργκο και αργότερα με το νόμο Χελμς - Μπάρτον, που προσπαθεί να στραγγαλίσει στην ουσία την ίδια την Κούβα και τους Κουβανούς. Βέβαια, ξεχνούν τεχνηέντως οι ιθύνοντες της Ουάσινγκτον ότι από την εποχή του Τζέφερσον του 2ου η προσάρτηση της Κούβας στις ΗΠΑ ήταν θέμα της εξωτερικής και εθνικής της πολιτικής και όχι το ανάποδο.

Ακούγεται γελοίο ότι μία χώρα σαν την Κούβα μπορεί ποτέ να αποτελεί απειλή για την εδαφική ακεραιότητα της μεγαλύτερης δύναμης - τουλάχιστον αυτή τη στιγμή - του πλανήτη, ενώ αντίθετα η Κούβα στο παρελθόν έχει όχι μόνο απειληθεί, αλλά έχει υποστεί και επεμβάσεις στο παρελθόν και διάφορα σχέδια επέμβασης στο πρόσφατο σοσιαλιστικό παρελθόν της, όπως το σχέδιο "Αιμογαλί" που έφερε το 1975 στο φως της δημοσιότητας η έκθεση Τσερτς (Churh) και αποκάλυπτε ότι η αμερικανική ηγεσία είχε προσφέρει ακόμα και ποσά 50.000 δολαρίων στη μαφία για τη δολοφονία ηγετικών στελεχών της κουβανικής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου του Φιντέλ Κάστρο.

Αν προσέξει όμως κάποιος πιο προσεκτικά θα δει ότι η παρούσα "Πράξη Εγκρισης της Αμυντικής Πολιτικής" και την τροποποίηση Γκράχαμ, αποσκοπεί να δημιουργήσει ένα ακόμα μηχανισμό για την οργάνωση επιθετικών ενεργειών στρατιωτικής φύσης πια εναντίον της Κούβας. Ο στρατιωτικός εκφοβισμός που πιθανά επιχειρείται θα προστεθεί στον οικονομικό και ιδεολογικό πόλεμο που έχουν εξαπολύσει οι ΗΠΑ εναντίον της Κούβας και θα κάνει ακόμα δυσχερέστερες τις διμερείς σχέσεις.

Το επικίνδυνο σε αυτή την τροποποίηση είναι ότι κάλλιστα μπορεί να επεκταθεί και να χρησιμοποιηθεί και σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, για χώρα που οι ίδιες οι ΗΠΑ θα θεωρούσαν ότι αποτελεί κίνδυνο για την εθνική τους ασφάλεια και την εδαφική τους ακεραιότητα.

Επιπροσθέτως, η τροποποίηση αυτή μπορεί να λειτουργήσει και σαν πυροδοτικός μηχανισμός για την περαιτέρω αύξηση της δράσης των αντικαθεστωτικών κουβανικών ομάδων που δρουν και έχουν την έδρα τους στο Μαϊάμι και σε πλείστες περιπτώσεις έχουν προσπαθήσει να πλήξουν ποικιλοτρόπως την Κούβα, στο όνομα της ελευθερίας..!

Βέβαια, η Κούβα δε θα παραμείνει με σταυρωμένα τα χέρια σε αυτή τη νέα πρόκληση και πρόκειται να προχωρήσει σε όλες αυτές τις ενέργειες που είναι ικανές και αναγκαίες για να καταγγείλλει την πρόσφατη αυτή επιθετικότητα από τις ΗΠΑ.

Χριστίνα ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ