Πέμπτη 25 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΛΩΝΙΑ
Και οι αγρότες θα είναι θύματα της ΕΕ

Οι διαπραγματεύσεις, σχετικά με την επικείμενη ένταξη της Πολωνίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, πρόκειται ν' αρχίσουν το Μάρτη του 1998 και θα διαρκέσουν εφτά ολόκληρα χρόνια. Πάντως, όπως συχνά υπογραμμίζεται, οι μέχρι τώρα προσεγγίσεις με τη Δυτική Ευρώπη, "μόνο μειονεκτήματα" έχουν δημιουργήσει για την οικονομία της χώρας. Το ίδιο βέβαια έχει συμβεί και στον τομέα της αγροτικής οικονομίας.

Ετσι, λοιπόν, ύστερα από σχετικές εντολές του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών, από τη 1 του Δεκέμβρη έχει απαγορευτεί η εισαγωγή γάλατος και γαλακτοκομικών προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση από την Πολωνία. Κι αυτό, γιατί κατά τη διάρκεια ενός ελέγχου που είχε διενεργηθεί στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις, όπου γίνεται η επεξεργασία των προϊόντων αυτών, διαπιστώθηκε ότι δεν τηρούνταν οι σχετικοί κανόνες που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Με τον τρόπο αυτό, μειώθηκαν αισθητά τα έσοδα, που εξασφάλιζε η Πολωνία από τις εξαγωγές γαλακτοκομικών.

Σε τέτοιες ειδήσεις, όπως συχνά αναφέρεται, έχουν συνηθίσει πλέον οι πολίτες της πρώην αυτής σοσιαλιστικής χώρας. Κι αυτό γιατί, πριν την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η Πολωνία, σε πάρα πολλούς τομείς, θα πρέπει με απόλυτη ακρίβεια να εκπληρώσει συγκεκριμένα καθήκοντα, τα οποία περιέχονται στο σχετικό κατάλογο των Βρυξελλών και που αφορούν κύρια τις επιταχυνόμενες ιδιωτικοποιήσεις μεγάλων κρατικών επιχειρήσεων, τις μεταρρυθμίσεις στους τομείς των τραπεζών και της Δικαιοσύνης. Πριν απ' όλα, όμως, πρόκειται για τις δομικές αλλαγές στα ορυχεία και την αγροτική οικονομία.

Στην πραγματικότητα βέβαια, η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχει ανάγκη από πολωνικά αγροτικά προϊόντα. Αυτά, παράγονται στη βάση μιας σχετικά χαμηλής παραγωγικότητας, από δυο εκατομμύρια περίπου Πολωνούς αγρότες και σε μια έκταση μόνο 18 εκατομμυρίων εκταρίων. Τα προϊόντα αυτά εκτιμάται ότι είναι φθηνά, γεγονός που σημαίνει ότι θα στοίχιζαν πάρα πολύ ακριβά για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αφού αυτά θα έπρεπε να επιδοτηθούν πάρα πολύ. Από άποψη ποιότητας, όπως αναφέρεται, τα πολωνικά αγροτικά προϊόντα είναι πιο υγιεινά γιατί στην αγροτική οικονομία χρησιμοποιούνται τρεις φορές λιγότερα λιπάσματα και δυο φορές λιγότερα φυτοφάρμακα απ' ό,τι στην αγροτική οικονομία της Δυτικής Ευρώπης.

Από μακροοικονομική άποψη, ο τομέας της αγροτικής οικονομίας της Πολωνίας, δε φαίνεται να υπολογίζεται τόσο σοβαρά από το Διευθυντήριο των Βρυξελλών. Σήμερα στη γεωργία της πρώην αυτής σοσιαλιστικής χώρας απασχολείται το ένα τέταρτο του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, Κι όμως, απ' αυτήν εξασφαλίζεται μόλις το 8% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Για το λόγο αυτό, ώσπου να ενταχθεί η Πολωνία στην Ευρωπαϊκή Ενωση, οι "εγκέφαλοι" των Βρυξελλών απαιτούν από την κυβέρνηση τη μείωση των αγροτικών νοικοκυριών από δυο εκατομμύρια που είναι σήμερα, σε 600.000 περίπου.

Σκληρό, όμως, προβάλλει το ερώτημα: Τι πρόκειται να γίνει με τους υπόλοιπους ξεριζωμένους αγρότες και τις οικογένειές τους; Πάντως, η μετανάστευσή τους στα μεγάλα αστικά κέντρα πρέπει να θεωρείται αδύνατη για τον απλούστατο και μόνο λόγο: Εκεί, εκτός των άλλων εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων συνωθούνται και 80.000 "περίσσιοι" εργάτες ορυχείων, η λειτουργία των οποίων εδώ και πολύ καιρό έχει σταματήσει. Σ' αυτούς θα πρέπει να προστεθούν και άλλοι 3.000 χαλυβουργοί. Σήμερα, η ανεργία στην πρώην αυτή σοσιαλιστική χώρα ανέρχεται στα δυο εκατομμύρια περίπου άτομα και αντιστοιχεί στο 10,3% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού.

Οι κυβερνώντες στην Πολωνία εκφράζουν την ελπίδα ότι από την Ευρωπαϊκή Ενωση θα εισρεύσουν χρήματα ύψους πολλών δισεκατομμυρίων. Αλλά, στην περίπτωση που θα συμβεί κάτι τέτοιο, τότε, σύμφωνα με τους σχετικούς υπολογισμούς, για κάθε ECU, που θα παρέχεται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ θα πρέπει να επιστραφούν δύο, τα οποία βέβαια θα προέρχονται από το πορτοφόλι των Πολωνών εργαζομένων. Ταυτόχρονα, σίγουρο είναι ότι οι τιμές των μέσων διατροφής και άλλων προϊόντων, μετά την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, θα αναρριχηθούν στα ύψη. Αυτή τη στιγμή οι τιμές στις χώρες - μέλη της ΕΕ, είναι μια ή δυο φορές υψηλότερες απ' ό,τι στην Πολωνία.

Σχετικά με την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στον τομέα του εμπορίου φαίνεται ν' αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα. Το εμπορικό έλλειμμα στη διάρκεια του 1996, αναφορικά με τα αγροτικά προϊόντα, ανερχόταν στα 500 εκατομμύρια δολάρια. Στο μεταξύ, πάνω από το ήμισυ των εξαγωγών - εισαγωγών πραγματοποιείται από ξένες εμπορικές επιχειρήσεις.

Σήμερα, μόνο το 15% των πολωνικών επιχειρήσεων, στο μεγαλύτερο μέρος τους μικρές και μεσαίες, είναι ικανές να αντέξουν στο διεθνή ανταγωνισμό. Ενα άλλο 45% ελπίζεται ότι θα είναι ικανές για κάτι τέτοιο μέχρι το 2000. Οι υπόλοιπες είναι καταδικασμένες σε εξαφάνιση... Ταυτόχρονα, η κατάσταση στην αγροτική οικονομία, όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζεται, γενικά θα είναι πολύ χειρότερη...

N. Η. - Η.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ