Κυριακή 28 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΒΑΡΙΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
Ελαμψαν... διά της απουσίας τους

Χωρίς την ελληνική "ντριμ τιμ" το Παγκόσμιο της άρσης. Στα ίδια επίπεδα τα άλλα αθλήματα

Η απόσυρση της Εθνικής ομάδας άρσης βαρών των ανδρών, από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ταϊλάνδης, σημάδεψε τα βαριά αθλήματα το 1997. Ο ομοσπονδιακός προπονητής, Χρ. Ιακώβου, στο "παραπέντε" έκρινε ότι οι πρωταγωνιστές των Ολυμπιακών Αγώνων της Ατλάντα, για διάφορους λόγους, δεν ήταν έτοιμοι να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ενός παγκόσμιου συναγωνισμού και πήρε το ρίσκο της μεγάλης απόφασης. Λίγους μήνες νωρίτερα, οι χρυσοί Ολυμπιονίκες είχαν συμμετάσχει στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, κερδίζοντας εύκολα το χρυσό μετάλλιο.

Με ελλιπή σύνθεση ταξίδευσε η Εθνική ομάδα άρσης βαρών και στη Ριέκα της Κροατίας για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Ξεχώρισε μόνο ο Λ. Σαμπάνης, κατακτώντας στην κατηγορία των 59 κ. χρυσό μετάλλιο στο αρασέ με 132,5 κ. και ασημένια στο ζετέ με 155 και στο σύνολο με 287,5 κ. Στο πρωτάθλημα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης η Ομοσπονδία έστειλε τη δεύτερη ομάδα. Συγκομιδή: 2 χρυσά, 6 ασημένια και 4 χάλκινα μετάλλια.

Οι γυναίκες απέτυχαν παταγωδώς στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Αντίθετα, στο Ευρωπαϊκό της Σεβίλλης κατάφεραν ουκ ολίγα. Η Ιωάννα Χατζηιωάννου του Πήγασου Τριανδρίας, στην κατηγορία των 64 κ., κατέκτησε χρυσό μετάλλιο στο ζετέ με 110 κ. και στο σύνολο με 197,5 κ., ενώ ήταν δεύτερη στο αρασέ με 87,5 κ. Στα 50 κ. η Ευδοκία Χατζηαβραμίδου κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο ζετέ με 82,5 κ., ενώ η Μαρία Χριστοφορίδου στην κατηγορία των 59 κ., κατέκτησε ασημένια μετάλλια στο ζετέ με 105 κ. και στο σύνολο με 187,5 κ.

Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα εφήβων στο Κέιπ Τάουν, ο Γιώργος Δεμερτζής στην κατηγορία των 108 κ. κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο αρασέ με 160 κ. Στους Μεσογειακούς Αγώνες οι Ελληνες αρσιβαρίστες κατέκτησαν 5 χρυσά μετάλλια. Ο Λ. Σαμπάνης ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλοπάτι του βάθρου στην κατηγορία των 59 κ., στο αρασέ με 125 κ. και στο ζετέ με 155 κ., ο Γ. Τζελίλης στην κατηγορία των 64 κ. με 162,5 κ. στο ζετέ, ο Β. Μήτρου στην κατηγορία των 76 κ., με 180 κ. στο ζετέ και ο Κ. Καχιασβίλι στην κατηγορία των 99 κ., με 212,5 κ. στο ζετέ. Στο Πρωτάθλημα Ελλάδας πολυνίκης αναδείχτηκε ο Σπάρτακος Ιωαννίνων με 216 βαθμούς.

ΠΑΛΗ: Ξεχώρισε ο Θάνου

Στην πάλη, η μοναδική διεθνής διάκριση ήρθε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της ελληνορωμαϊκής από τον Κ. Θάνου. Ο παλαιστής του Πλαστήρα Καρδίτσας κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία των 97 κ. Στους Μεσογειακούς Αγώνες η ελληνική ομάδα κατέκτησε 3 χρυσά, 2 ασημένια και 3 χάλκινα μετάλλια. Χρυσό κατέκτησαν: ο Δ. Ξανθόπουλος στα 97 κ. της ελευθέρας, ο Στ. Θεοδοσιάδης στα 58 κ. της ελληνορωμαϊκής και ο Τ. Σοφιανίδης στα 125 κ. της ελληνορωμαϊκής. Στο διεθνές τουρνουά "Ακρόπολις", η Ελλάδα κατέλαβε την 11η θέση στην ελληνορωμαϊκή με ένα χρυσό μετάλλιο από τον Κ. Θάνου και ένα ασημένιο από τον Γ. Παναγιώτου στην κατηγορία των 69 κ. Στην ελευθέρα η ελληνική ομάδα κατέκτησε μόνο ένα ασημένιο μετάλλιο με τον Β. Ασλανοσβίλι στα 58 κ., αλλά στη γενική κατάταξη βρέθηκε στην 5η θέση. Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, ο ΒΑΟ αναδείχτηκε πολυνίκης στην ελληνορωμαϊκή και ο Ατλαντας Καλλιθέας στην ελευθέρα.

ΠΥΓΜΑΧΙΑ

Στην πυγμαχία, οι όποιες διακρίσεις ήρθαν από τους Μεσογειακούς Αγώνες. Στο Μπάρι της Ιταλίας χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ο Γ. Μουρλάς στα 81 κ. και χάλκινο οι Τ. Ουζλιάν στα 60 κ., ο Αντ. Γιαννούλας στα 71 κ., ο Θ. Κοτάκος στα 57 κ., ο Γ. Κυριακίδης στα 75 κ., ο Μπ. Γεωργιάδης στα 57 κ. και ο Λ. Φλέσιας στα 91 κ. Στο διεθνές τουρνουά "Ακρόπολις", χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ο Γ. Μουρλάς στα 81 κ. και χάλκινο ο Αντ. Γιαννούλας στα 71 κ. Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα όμως η ελληνική πυγμαχία "έπεσε στο κανναβάτσο".

ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ: Παγκόσμιες επιτυχίες

Στο τάε κβο ντο η μεγαλύτερη διάκριση ήρθε από την Μόρφω Δροσίδου, που ήταν δεύτερη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στα 65κ. και πρώτη στο Μεσογειακό Κύπελλο. Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα η Αρετή Αθανασοπούλου ήταν τρίτη στα 55κ.. Παρόμοια επιτυχία και από τον Μιχάλη Τόλιο στην κατηγορία των 83 κ.

ΤΖΟΥΝΤΟ

Για άλλη μια χρονιά το ελληνικό τζούντο δεν ξέφυγε από τη μετριότητα και δεν μπόρεσε να εγγράψει στο ενεργητικό μια διεθνή επιτυχία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ