Σάββατο 3 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Πολιορκήθηκε" ο ΟΑΕΔ

Χιλιάδες αλλοδαποί συγκεντρώθηκαν χτες στα γραφεία του ΟΑΕΔ, στην οδό Πειραιώς, προκειμένου να προμηθευτούν τη "λευκή" κάρτα παραμονής και εργασίας, αλλά συνάντησαν το χάος και τον εξευτελισμό

Χιλιάδες αλλοδαποί πολιόρκησαν χτες, πρώτη μέρα της διαδικασίας καταγραφής τους για τη χορήγηση της "λευκής κάρτας", τα γραφεία του ΟΑΕΔ, προκειμένου να μπορέσουν να κάνουν τη σχετική αίτηση. Ομως, οι υπηρεσίες του ΟΑΕΔ δεν ήταν σε θέση να εξυπηρετήσουν όλο το κόσμο. Στην οδό Πειραιώς οι αλλοδαποί, στην προσπάθειά τους να παραλάβουν την πολύτιμη αίτηση, γέμισαν ασφυκτικά τα γραφεία του ΟΑΕΔ, με αποτέλεσμα να κληθεί η Αστυνομία για να τους απομακρύνει!

Δημιουργήθηκε πανδαιμόνιο και συνωστισμός, αιτήσεις πετάγονταν στον αέρα όπου ήταν υψωμένα χιλιάδες χέρια... Στην πλειοψηφία τους οι αλλοδαποί ήταν Αφρικανοί και Αλβανοί, οι οποίοι είχαν ειδοποιηθεί από τις οργανώσεις τους να προσέλθουν και να κάνουν τις αιτήσεις τους. Συνολικά, χτες, δόθηκαν από το κατάστημα του ΟΑΕΔ στην οδό Πειραιώς 3.000 αιτήσεις, ενώ πολλοί αλλοδαποί στάλθηκαν σε άλλα καταστήματα, στις περιοχές που κατοικούν. Το κατάστημα είναι σε θέση να καταγράφει μόνο 100 - 120 αλλοδαπούς καθημερινά και τη Δευτέρα αναμένεται ένας νέος "γύρος", όπου όσοι πήραν αιτήσεις θα πάνε να τις καταθέσουν συμπληρωμένες και νέοι αλλοδαποί θα προσέλθουν για να καταγραφούν.

Τα Προεδρικά Διατάγματα 357 και 358 καθορίζουν τις προϋποθέσεις χορήγησης στους αλλοδαπούς της αρχικής "κάρτας προσωρινής άδειας παραμονής" ή "λευκής κάρτας", που λήγει στις 31.12.98,και της "κάρτας παραμονής περιορισμένης χρονικής διάρκειας" ή "πράσινης κάρτας",που χορηγείται αργότερα.

Από τις διατάξεις των ΠΔ εξαιρούνται οι αλλοδαποί ναυτικοί, δεν προβλέπονται αυστηρές ποινές για τους εργοδότες, η ισχύς των καρτών μπορεί να αναιρεθεί για λόγους "γενικότερου δημόσιου συμφέροντος", ενώ υπάρχουν ασάφειες και ιδιαίτερες δυσκολίες για τη συγκέντρωση από τους αλλοδαπούς όλων των δικαιολογητικών.

Ο αλλοδαπός έχει περιθώριο πέντε μηνών, από την 1.1.98,να κάνει την αίτηση για να πάρει την "κάρτα προσωρινής άδειας παραμονής",η οποία είναι και άδεια εργασίας. Με την κάρτα αυτή θα έχει ίσα εργασιακά δικαιώματα με τους Ελληνες εργαζόμενους. Ο αλλοδαπός, που δε θα προσκομίσει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά μέσα στο πεντάμηνο, δε θα πάρει την επόμενη, πράσινη, κάρτα και θα απελαύνεται. Τα μέλη της οικογένειας του αλλοδαπού που έχει την πρώτη κάρτα δεν κινδυνεύουν με απέλαση.

Οι εργοδότες θα πρέπει να δηλώνουν, μέσα σε αυτό το πεντάμηνο, την απασχόληση αλλοδαπού.

Για τη χορήγηση της δεύτερης κάρτας, η οποία θα ισχύει από 1 έως 3 χρόνια με διετείς ανανεώσεις, απαιτείται η πρώτη κάρτα, δεύτερη αίτηση του αλλοδαπού, 40 ένσημα από 1.1.98 μέχρι τη μέρα υποβολής της αίτησης, δελτίο παροχής υπηρεσιών για όσους παρέχουν ανεξάρτητες υπηρεσίες. Η αίτηση πρέπει να γίνει μέχρι τις 30 Ιούλη 1998.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ