Κυριακή 4 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
"Κερδίζω γιατί ξέρω να χάνω"

Ο Ντουμίτρι Ντουμιτρίου ανοίγει την καρδιά στο "Ρ" και μιλάει για όλους και για όλα στην ΑΕΚ, αλλά και στο ελληνικό ποδόσφαιρο

Το 1998 ...μπουσουλάει ήδη τις πρώτες μέρες ζωής του. Και επειδή η αρχή κάθε χρόνου είναι συνυφασμένη με το νέο, σκεφτήκαμε να ενταχθούμε στο πνεύμα των ημερών. Η επιθυμία μας να σας παρουσιάσουμε ένα νέο πρόσωπο στο αθλητικό γίγνεσθαι της χώρα μας υλοποιήθηκε, αφού ο Ντουμίτρι Ντουμιτρίου, περί ου ο λόγος, αποδέχτηκε την πρότασή μας. Στις γραμμές που ακολουθούν μιλάει για πολλά και... προειδοποιεί: "Εχω πάντα άσο στο μανίκι".

Το σούρουπο είχε αγκαλιάσει τον αττικό ουρανό, όταν συναντήσαμε το Ντουμίτρι Ντουμιτρίου, τον μεταφραστή του (πτυχιούχο καθηγητή Φυσικής Αγωγής) Θανάση Νικολάου και τον Γιώργο Σαββίδη. Η προπόνηση μόλις είχε τελειώσει και το "κιτρινόμαυρο" επιτελείο χρειαζόταν... καύσιμα, γι' αυτό μεταβήκαμε σε κοντινή ταβέρνα. Ετσι όσα θα διαβάσετε παρακάτω είναι αποτέλεσμα μιας... παρεϊστικης συζήτησης μεταξύ "τυρού και αχλαδίου" και όχι μιας τυπικής συνέντευξης.

Αλλωστε, ένα από τα πλεονεκτήματα του Ρουμάνου τεχνικού είναι, κατά κοινή ομολογία, ότι σε κερδίζει αμέσως με τη στάση του. Ανετος και ειλικρινής. Εχει την ικανότητα ν' αναδεικνύει την προσωπικότητα του, χωρίς να φαίνεται εγωιστής. Μπορεί το παρουσιαστικό του να δίνει την εντύπωση ενός σκληρού, αυταρχικού ανθρώπου, αλλά τελικά αποδεικνύεται ένα κοινωνικότατο και έξυπνο ον. Στις δυσκολίες ή τις απρόβλεπτες καταστάσεις, προσπαθεί ν' αντεπεξέλθει με χιούμορ. Μάλλον έτσι ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες να εκτεθεί.

Η έλευσή του στη χώρα μας συνοδεύτηκε από έντονη αμφισβήτηση. Το ξετύλιγμα στο... κουβάρι των πρόσφατων αναμνήσεων αρχίζει απ' αυτό: "Ηρθε σπίτι μου ο κύριος Στράτος. Οταν το είδε και ότι στην αυλή μου είχα 2 Μερτσέντες και 2 τζιπ, μου είπε πως δε χρειάζεται να φύγω σ' άλλη χώρα για να κερδίσω λεφτά. Του απάντησα πως δε μ' ενδιαφέρει το οικονομικό. Ηθελα να δοκιμάσω τις δυνάμεις μου. Ως παίχτης και προπονητής γύρισα όλο τον κόσμο, αλλά ποτέ δεν είχα δουλέψει στο εξωτερικό. Στη Ρουμανία, μου συγχωρούσαν τα όποια λάθη γιατί με γνώριζαν. Εδώ δε συμβαίνει το ίδιο. Κάποιοι ήθελαν να δείξουν ότι δεν κάνω για την Ελλάδα, δε θα πετύχω. Εψαχναν να βρουν λάθος σε κάθε μου κίνηση. Σ' όλα αυτά έπρεπε να 'μαι προσεχτικός. Επρεπε να πείσω ότι μπορώ να προσαρμοστώ, να δουλέψω, να φέρω αποτελέσματα. Ετσι ξεκίνησα διπλή δουλιά, ειδικά ψυχολογική, η οποία συνεχίζεται. Θεωρώ πως έχω καταφέρει κάτι, όχι όμως ιδιαίτερα σημαντικό. Ούτε προσπαθώ να πείσω κανέναν για κάτι τέτοιο. Ξέρω πως ό,τι καλό και να κάνω θα ξεχαστεί μόλις συμβεί κάτι άσχημο. Ο κανόνας είναι ν αρχίσεις άσχημα και να τελειώσεις καλά. Το ιδανικό είναι ν' αρχίσεις καλά και να τελειώσεις έτσι. Αυτό είναι δύσκολο".

Η αλλαγή διοίκησης

- Είναι και η αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς...

- "Τη γνώριζα. Είχα μάλιστα πει στους νέους διοικούντες ότι δε θέλω να με αποδεχτούν επειδή με είχαν φέρει οι παλιοί. Αν θέλετε άλλον, φεύγω. Εσείς πληρώνετε την ομάδα. Το ότι με κράτησαν δείχνει πως τους έπεισα. Η παρουσία της νέας διοίκησης με υποχρέωσε ν' αυξήσω την προσοχή μου. Οι παροχές στην ομάδα μεγάλωσαν, αλλά φυσιολογικά μεγιστοποιήθηκαν και οι απαιτήσεις. Τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Εγώ και οι παίχτες είμαστε υποχρεωμένοι να πετύχουμε. Δε ζητάω ποτέ συγνώμη απ' τον εαυτό μου. Κερδίζω γιατί ξέρω να χάνω. Στο τέλος, δεν μπορώ να πω στη διοίκηση ότι απέτυχα γιατί δε μου 'φερε τον τάδε ή τον δείνα παίχτη".

- Πότε θα 'ρθει η καθιέρωση;

- "Μόλις υπάρξει χειροπιαστό αποτέλεσμα. Αν εξασφαλίσουμε την έξοδό μας στο Τσάμπιονς Λιγκ, μπούμε στην 4άδα του κυπελλούχων ή πάρουμε το πρωτάθλημα. Αν οι μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες ζητάνε παίχτες μας ή αυξάνεται ο αριθμός των διεθνών, που σημαίνει ότι γίνεται καλή δουλιά. Οταν πετυχαίνεις συνεχίζεις, όσο περισσότερο το κάνεις, τόσο το καλύτερο. Αν θα εμφανιστεί ή όχι κάποιος αξιότερος, δεν το γνωρίζει κανείς. Αυτός που πληρώνει αποδέχεται τα πάντα".

Ο Ιορντανέσκου

Η αναφορά σε άλλον προπονητή ήταν η καλύτερη ...πάσα, ώστε να μιλήσουμε για τον Ιορντανέσκου και την περιβόητη πρόσληψή του στην ΑΕΚ. Ο Ντουμιτρίου αποκαλύπτει πως το καλοκαίρι θα 'ρθει σίγουρα. Εντεχνα δε διευκρινίζει για ποια ομάδα, πετώντας ουσιαστικά το μπαλάκι στη διοίκηση.

- "Τα πράγματα πρέπει να ναι ξεκάθαρα. Η πρώτη λύση για την ΑΕΚ ήταν ο Ιορντανέσκου. Δεν μπορούσε όμως ν' αφήσει την Εθνική και το Μουντιάλ. Κατά τη γνώμη μου, είναι φοβερός προπονητής και σίγουρα θα 'ρθει το καλοκαίρι. Αν παραμείνω, δε θα επιθυμούσα να είμαστε ανταγωνιστές. Να πάει, λ.χ., σε Παναθηναϊκό ή Ολυμπιακό. Πιστεύω ότι μαζί μπορούμε να κάνουμε έναν καλό συνδυασμό. Απ' την άλλη, μπορεί η ΑΕΚ να διώξει εμένα και να πάρει τον Ιορντανέσκου. Μ' όλα αυτά θέλω να πω ότι αν έκανα κουμάντο στην ομάδα με τίποτα δε θα τον άφηνα. Από τη στιγμή που τον ενημέρωσα πώς είναι το πρωτάθλημα και τι αλλαγές έχουν γίνει, σίγουρα θα 'ρθει το καλοκαίρι".

Επιμένουμε, αν μπορούν να συνυπάρξουν. Η απάντησή του είναι διπλωματικότατη.

- "Ως χαρακτήρες μοιάζουμε. Ο Ιορντανέσκου έχει καταφέρει περισσότερα απ' ό,τι εγώ. Εχει δημιουργήσει όνομα, δεν ψάχνει τώρα να το κάνει. Ούτε εμένα μ' ενδιαφέρει η δόξα, να κάνω τον μεγάλο. Ο,τι έχω πετύχει ως τώρα έγινε βήμα - βήμα. Αυτό δε σημαίνει ότι αδιαφορώ για τα υλικά αγαθά. Ομως, χωρίς να σας πω λεπτομέρειες, το συμβόλαιό μου είναι σε αρκετές περιπτώσεις τα 3/4 ενός παίχτη. Δε μ' ενοχλεί, γιατί αυτό συμφώνησα. Ετσι είναι και ο Ιορντανέσκου. Δουλέψαμε μ' επιτυχία στη Στεάουα και την Εθνική Ρουμανίας. Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε, αντίθετα, μπορούμε εύκολα να δουλέψουμε μαζί μεγαλώνοντας την αξία (σ.σ. προφανώς του έργου τους). Η ΑΕΚ έχει συμβόλαιο μαζί μου για έναν χρόνο. Μπορεί λοιπόν να συνεχίσει αν θέλει με τον Ιορντανέσκου. Δε μ ενοχλεί... (κάνοντας τη σχετική κίνηση προσθέτει με χαμόγελο). Πάντα πιστεύω πως έχω άσο στο μανίκι... Οταν πάω σε μια ομάδα, τα περιμένω όλα".

Οι μετεγγραφές

- Από τις μετεγγραφές δηλώνετε ευχαριστημένος, γιατί πραγματικά ικανοποιηθήκατε ή κάνετε την ανάγκη σας φιλότιμο;

- "Οπου είμαι προπονητής, μπορεί να 'ρθουν παίχτες που δεν επιθυμώ, αλλά δεν πρόκειται ποτέ να χρησιμοποιηθούν. Κανείς δεν μπορεί να με υποχρεώσει να το κάνω. Στην ΑΕΚ όμως, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Τους επιθυμούσα εγώ. Υπήρχαν σε μια λίστα και άλλοι παίχτες, Ελληνες και ξένοι. Γίνονται προσπάθειες για τώρα ή το καλοκαίρι. Δε θα μ' άρεσε όμως να γίνουν πολλές αλλαγές. Σ' αυτή την περίπτωση, πρέπει να τους δείξω την τακτική από την αρχή και δεν ξέρω αν θα καταφέρουν να προσαρμοστούν στο παιχνίδι. Και η Μίλαν έχει καλούς παίχτες, αλλά είναι χαμηλά στη βαθμολογία".

Ο Γ. Σαββίδης υπενθυμίζει πως κάποτε ο Μπερλουσκόνι φιλοδοξούσε οι "ροσονέρι" ν' αγωνίζονται με διαφορετικές ομάδες εντός και εκτός συνόρων. Ο Ντουμιτρίου σχολιάζει με ανάλογη έκφραση "ύστερα από μερικά χρόνια όμως, πείστηκε ότι πέταξε λεφτά. Είναι σα να πηγαίνει ένα παντρεμένο ζευγάρι μαζί σε μια επίσκεψη και σ' άλλη με διαφορετική συντροφιά ο καθένας. Σίγουρα θα δημιουργηθούν προβλήματα. Πρέπει να 'χεις πάντα την ίδια ομάδα. Επίσης να σε προστατεύει ο Θεός από αλλαγές μεγάλης αξίας. Είναι επικίνδυνο, χαλάνε τα πάντα. Λίγοι αποδέχονται να 'ναι αλλαγή και όταν παίξουν ν' αποδίδουν. Π.χ., στην ΑΕΚ ο Βάιος Καραγιάννης".

Η υπόθεση Βλάχου

- Υπόθεση Βλάχου...

- "Κάποια λάθη μπορούν να ξεπεραστούν. Ομως για τα σύμβολα και την ιστορία της ομάδας, παίρνουμε την πιο δραστική θέση. Περιμένουμε τις όποιες αντιδράσεις, θεωρούμε όμως το θέμα μείζον. Λίγο μας ενδιαφέρει ποιος έκανε το λάθος. Μας απασχολεί το γεγονός, ειδικότερα πώς θα επιδράσει στους φιλάθλους και όλα αυτά στην ομάδα. Αν το ξεπερνάγαμε εύκολα, ό,τι μικρότερης σημασίας γινόταν και το τιμωρούσες θα γινόσουν ξεφτίλα. Επίσης σημαντικό όταν λέμε πως είμαστε σοβαρή ομάδα πρέπει ν' αποδεχόμαστε ότι κανένας δεν μπορεί να κάνει το μεγάλο λάθος. Οταν το κάνεις, είσαι υπεύθυνος και πρέπει ν αποδέχεσαι τις συνέπειες".

Ξεκαθαρίζει πως δημοκρατία δεν μπορεί να υπάρξει στις αποφάσεις που αφορούν τον αγώνα και την πειθαρχία: "Δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος με τους παίχτες. Θα το κάνω, όταν γίνουν προπονητές. Εκεί που είναι αυτοί τώρα, ήμουν πριν από 30 χρόνια. Οπότε για να 'ρθουν εδώ που είμαι χρειάζονται άλλα 30". Οσο για την επίμαχη φάση: "Κάθε μυαλωμένος άνθρωπος το ίδιο θα έκανε για τον απλό λόγο πως ο Βλάχος είχε κίτρινη. Επρεπε να γνωρίζει πως υπάρχουν αλλαγές τακτικής. Αλλωστε, και ο ίδιος είχε οφέλη από τη λύση του αγωνιστικού προβλήματος. Η ομάδα κέρδισε και παρόλο που βγήκε στο 0 - 1 πήρε το πριμ. Μέσα απ' τη δουλιά του Μαλαδένη και των συμπαιχτών του. Ετσι δεν είχε ούτε πρακτική δικαιολογία. Υπήρχαν εισηγήσεις να διωχτεί οριστικά. Πάρθηκαν σωστά και δίκαια μέτρα. Με υπαιτιότητά του παιδεύεται ο ίδιος, αλλά και οι 2 προπονητές που θα χρειαστεί να διαθέσουν από τον ελεύθερο χρόνο τους. Χωρίς να το θέλει, μετέφερε το πρόβλημα και σ' άλλους. Επίσης θα μπορούσε η ομάδα να 'χει καλή εξέλιξη και να μην ενδιαφέρει κανέναν η επιστροφή του Βλάχου. Η παροιμία λέει "μάτια που δε βλέπονται γρήγορα ξεχνιούνται". Η ενέργειά του δεν μπορούσε να περάσει έτσι. Ολοι είχαν συνειδητοποιήσει πως έπρεπε να παρθούν τα σωστά μέτρα, αλλιώς θα δημιουργούσαν στην ομάδα μια κατάσταση αναρχίας. Εγώ δε θα συμφωνούσα. Υπήρχαν δύο πιθανότητες. Να είναι μικρότερη η τιμωρία, αλλά και τώρα που η ομάδα αναδιοργανώνεται να μην είναι μέσα. Πάντως, είναι και λίγο άτυχος. Η ΑΕΚ ανήκει πλέον σε Αγγλους. Στη Λιντς κάποιον Αφρικανό όχι μόνο τον έδιωξαν από την ομάδα, αλλά και από τη χώρα. Θα ρωτούσαν ίσως κάποτε "εσείς τι μέτρα πήρατε; Στην Αγγλία τον έδιωξαν και σεις τον κρατάτε;". Είναι λεπτό θέμα. Απ' τη στιγμή που δεν έχεις συνεχή επαφή με την ιδιοκτησία, δεν ξέρεις και τη συμπεριφορά τους. Πρέπει λοιπόν να 'σαι πολύ προσεκτικός, να παίρνεις τα σωστά μέτρα".

Η "αμυνολατρία"

Κάνοντας μια αποτίμηση της ως τώρα πορείας, ο Ντουμιτρίου παραδέχεται πως αρχικά ήταν ευχαριστημένος από τη βαθμολογική συγκομιδή, όχι όμως και την απόδοση της ΑΕΚ: "Περισσότερο απ' αυτή την πλευρά με ικανοποίησε η νίκη με τον ΑΘηναϊκό παρά με τον Ολυμπιακό. Στο Βύρωνα, η γηπεδούχος δεν είχε ούτε το 1/4 των ευκαιριών που έγιναν. Οι απουσίες μας δε φάνηκαν στο τερέν και αυτό δείχνει ότι αποχτάμε μεγαλύτερη σιγουριά. Η ΑΕΚ έχει ωριμότητα. Οι παίχτες αναγνώρισαν πως δεν έπαιζαν καλά και κατάλαβαν ότι αν αυξήσουν την ατομική και ομαδική αξία θα πάνε καλύτερα".

- Κατηγορηθήκατε για "αμυνολατρία"

- "Αρχικά δε γνώριζα τους αντιπάλους. Επίσης ήξερα ότι πέρυσι η ΑΕΚ δύσκολα "γύρναγε" το παιχνίδι, ειδικά εκτός έδρας. Επρεπε να περάσω μια αγωνιστική αντίληψη, με σκοπό τη συγκομιδή βαθμών. Οταν διαπίστωσα ποιοι είναι οι αντίπαλοι και πέρασαν τα δύσκολα, άρχισαν να μ' απασχολούν οι επιθετικοί προσανατολισμοί. Το πιο σημαντικό είναι να 'χεις μια αντίληψη παιχνιδιού, λαμβάνοντας υπόψη τη διοργάνωση, τι μπορεί να προσφέρει ο παίχτης ατομικά, αλλά και στο σύνολο. Γι' αυτό και στους παίχτες μεγάλης ηλικίας προσπαθώ να τελειοποιήσω τα προτερήματα και όχι να διορθώσω τα λάθη. Στα λόγια είναι εύκολο, στην εφαρμογή δύσκολο, αλλά θεωρώ καλύτερη άμυνα την επίθεση".

Οι συνέπειες της υπόθεσης Μποσμάν

Η απάντηση στην ερώτηση για τους στόχους που έχει θέσει μάλλον θα δημιουργήσει προβληματισμούς: "Σε σχέση πάντα με τις οικονομικές δυνατότητες, πιστεύω πως μπορούμε να κάνουμε ένα βήμα προόδου. Μην ξεχνάτε όμως ότι οι συνέπειες της υπόθεσης Μποσμάν δημιουργούν εμπόδια. Μπορεί να "χτίσεις" μια ομάδα γύρω από έναν παίχτη και όταν φτάνεις κοντά στην επιτυχία να μην ανανεώσει το συμβόλαιο του. Η κάτι στο οποίο δεν μπορώ να πάρω θέση. Τώρα όλοι χαίρονται για τη βοήθεια που προσφέρει η νέα διοίκηση. Πως θ' αντιδράσουν όμως, όταν αυτοί που πληρώνουν πουν "μέσα στους υπολογισμούς μας είναι να πουλήσουμε" τον Νικολαϊδη ή κάποιον άλλο; Πληρώνουν, όχι γιατί δεν έχουν κάτι άλλο να κάνουν ή γιατί μας λυπούνται. Βλέπουν και την άλλη πλευρά του ζητήματος. Οταν ένας παίχτης φτάνει σε μεγάλη τιμή, πιστεύω πως θα φύγει. Μετά δε θα 'χουμε τι να κάνουμε και αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει όλοι να λάβουν υπόψη. Το γνωρίζουμε και απλά προσπαθούμε να το καθυστερήσουμε όσο γίνεται. Η παρουσία στην Ευρώπη έχει δύο όψεις. Αφ' ενός οι παίχτες αποχτούν εμπειρίες και αυξάνουν την τιμή τους στο χρηματιστήριο, αφ' ετέρου μπαίνουν στο στόχαστρο των "κυνηγών". Περιμένω να δω πώς θ' αποδεχτεί ο κόσμος, που λειτουργεί κυρίως με το συναίσθημα, το νέο μοντέλο όταν θα 'ρθουν τ άσχημα".

Το ελληνικό ποδόσφαιρο

- Ελληνικό ποδόσφαιρο;

- "Θα μπορούσα να το κατατάξω στη β κατηγορία. Μετά τις Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία, Ισπανία. Στα ίδια ή λίγο παρακάτω, είναι Ελβετία, Αυστρία, Ολλανδία, Δανία. Εκεί που σίγουρα είναι η Πορτογαλία. Για τους Βόρειους δε λέω τίποτα, αφού έχουν 12 ομάδες και παίζουν μόνο όταν βγαίνει ο ήλιος, αλλιώς κάνουν σκι. Μεγάλο του πρόβλημα η έλλειψη ενδιαφέροντος για τις νεαρές ηλικίες. Δεν υπάρχει υπομονή και έτσι δε φτιάχνεις καλό ποδόσφαιρο. Στη Ρουμανία κάθε ομάδα Α Εθνικής είναι υποχρεωμένη να 'χει 6 τμήματα υποδομής, αλλιώς της απαγορεύουν τη συμμετοχή. Μάλιστα, οι διοργανώσεις σ αυτές τις ηλικίες είναι δυνατές. Στη Γαλλία γίνονται κάθε χρόνο 500 τουρνουά για παιδιά. Δεν πιστεύω ότι μπορούν οι ομάδες να στηρίζονται συνέχεια σε 3 - 4 ξένους. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από διακρίσεις σ' εθνικό επίπεδο. Πρέπει να θέλετε παρουσίες σε τελικούς, όπως μετάλλια στους Ολυμπιακούς. Εκεί είναι η δόξα. Επίσης αρνητικό είναι η έλλειψη εγκαταστάσεων. Θετικό είναι ότι τα σωματεία προσπαθούν να καλυτερεύσουν, ανάλογα με τις δυνατότητές τους. Οι παίχτες έχουν καλή φυσική κατάσταση, αρκετό ταλέντο και τεχνική. Μεγάλο πλεονέκτημα το κοινό. Στη Ρουμανία σε ορισμένα παιχνίδια, αντί να χαιρετάς γενικά, πήγαινες στην κερκίδα και τους έσφιγγες το χέρι. Αλλες πάλι ούτε αυτό δεν έκανες γιατί ήταν συγγενείς".

- Ναι, αλλά πρόσφατα είχαμε μεγάλης έκτασης έκτροπα

- "Δεν είμαι σε θέση να κριτικάρω. Ωστόσο, ανεξάρτητα απ' τα συμφέροντα που υπάρχουν, τις συνθήκες, το ποδόσφαιρο είναι παιχνίδι σοβαρό. Οσοι λοιπόν ασχολούνται, πρέπει να συμπεριφέρονται σοβαρά. Τότε δε θα υπάρχουν προβλήματα. Και στην Αγγλία υπήρχαν επεισόδια, τώρα όμως μπορείς να δώσεις το χέρι στον επόπτη".

Κλείνοντας, εκτός του Ντουμίτρι Ντουμιτρίου, θα πρέπει να ευχαριστήσουμε για την παρουσία τους τον Γ. Σαββίδη, αλλά και τον Θ. Νικολάου, χωρίς την υπομονή και τη συνεργασία του οποίου δε θα είχε πραγματοποιηθεί η συζήτηση.Γ. ΚΑΝΤΖΙΛΙΕΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ