Τρίτη 6 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αύριο στη Βουλή το νέο φορολογικό

Κατατίθεται αύριο στη Βουλή - εκτός απροόπτου - το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, με το οποίο η κυβέρνηση θα αποκαλύψει τις προθέσεις της για τις πηγές αύξησης των φορολογικών εσόδων του κράτους, καθώς επίσης και ποιοι θα είναι οι ευνοημένοι του φορολογικού συστήματος με τις νέες αλλαγές. Με το νομοσχέδιο ρυθμίζονται μία σειρά θέματα, όπως η φορολογία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η νέα κλίμακα παρακράτησης και εκκαθάρισης του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, τα νέα τεκμήρια διαβίωσης, ΙΧ και σκαφών αναψυχής, η φορολόγηση των αποδόσεων των εντόκων γραμματίων και ομολόγων με συντελεστή 10%, η φορολόγηση των αποθεματικών των επιχειρήσεων κλπ.

Εν τω μεταξύ με εγκύκλιο διαταγή του ίδιου υπουργείου - που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη Παρασκευή - τροποποιείται η απόφαση για τον τρόπο παρουσίασης στον έφορο των δηλώσεων για το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι δηλώσεις που θα προσκομίσουν οι φορολογούμενοι, δεν είναι υποχρεωτικό να συνοδεύονται με τα οικεία φύλλα υπολογισμού της αξίας και τα ειδικά έντυπα (έντυπα 1 - 5 και Κ1 - Κ9). Οι φορολογούμενοι θα μπορούν να προσκομίσουν μόνο το βασικό έντυπο Ε9, στο οποίο για τα μεν ακίνητα που είναι ενταγμένα στα σχέδια πόλεων, θα υπολογίζεται η αξία με βάση τις τιμές ζώνης, τα δε ακίνητα ή αγροτεμάχια που είναι εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού, ο φορολογούμενος θα συμπληρώνει μόνο του την κατά στρέμμα ή τετραγωνικό μέτρο αξία του αγροτεμαχίου ή του ακινήτου. Αν αποδεχτεί το ύψος του προκύπτοντος φόρου και καταβάλει την οφειλόμενη δόση, απαλλάσσεται από οποιαδήποτε άλλη γραφειοκρατική διαδικασία, ενώ σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να καταφύγει στη διαδικασία συμπλήρωσης του συνόλου των σχετικών εντύπων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ