Τρίτη 13 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χωρίς λαϊκές αγορές και σήμερα

Κλειστές θα παραμείνουν και σήμερα, για δεύτερη μέρα, οι λαϊκές αγορές, σύμφωνα με απόφαση των δύο Ομοσπονδιών Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών και Σωματείων Πωλητών Λαϊκών Αγορών. Αυτό ανακοινώθηκε χτες, αμέσως μετά τις συναντήσεις των εκπροσώπων τους με τους υφυπουργούς Οικονομικών Γ. Δρυ και Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοϊδη,ενώ σήμερα θα ανακοινωθεί η απόφαση των προεδρείων τους για τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους. Χτες παρέμειναν κλειστές οι 23 από τις 25 λαϊκές αγορές που λειτουργούν στην Αττική και τον Πειραιά, καθώς, σύμφωνα με την εξαγγελία των δύο Ομοσπονδιών, ξεκίνησαν επ' αόριστον αποχή από τις αγορές, ενώ το πρωί εκατοντάδες επαγγελματίες και παραγωγοί πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Οικονομικών και πορεία στη Βουλή και στη συνέχεια στο υπουργείο Ανάπτυξης. Στη συγκέντρωση, παρευρέθηκε εκ μέρους του ΚΚΕ ο Χρ. Κορτζίδης.Οπως αναφέρεται και στο ψήφισμα που κατέθεσαν στον πρόεδρο της βουλής οι εκπρόσωποι των δύο Ομοσπονδιών, τα αιτήματά τους είναι:

  • Τροποποίηση του νόμου 2323/95 που αφορά στη χορήγηση αδειών, έτσι ώστε οι Δήμοι να μην έχουν τη δυνατότητα έκδοσης ομαδικών αδειών, αλλά μόνο μεμονωμένων αδειών σε πωλητές και τουλάχιστον 500 μέτρα μακριά από τις λαϊκές αγορές για να μη δημιουργούνται παραλαϊκές από τους δήμους.
  • Μείωση της ετήσιας εφάπαξ εισφοράς, που καταβάλλουν οι πωλητές των λαϊκών αγορών, καθώς ειδικά για φέτος υπήρξε μείωση του εισοδήματός τους.
  • Να μην επιβάλλονται ανώτατες τιμές στα αγροτικά προϊόντα που πωλούνται από τις λαϊκές.
  • Να μην αυξηθεί η εισφορά υπέρ ΕΛΓΑ κατά 50% και να καταβάλλεται επί των πραγματικά πωληθέντων προϊόντων στις λαϊκές αγορές και όχι επί των πιθανών, όπως συμβαίνει σήμερα.
  • Τροποποίηση του νομικού πλαισίου που διέπει τη διεύθυνση των λαϊκών αγορών, προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή των εργαζομένων σε αυτή. Κατά τη συνάντηση των εκπροσώπων των παραγωγών και των επαγγελματιών πωλητών λαϊκών αγορών με τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Δρυ,στον οποίο έθεσαν το αίτημά τους για μείωση της ετήσιας εισφοράς, ο τελευταίος, όπως ανακοίνωσαν μετά τη συνάντηση, αντιπρότεινε τη μείωση της αύξησης της εισφοράς των παραγωγών από 140.000 σε 120.000 και των επαγγελματιών από 180.000 σε 150.000 δρχ., και την καταβολή της σε δύο δόσεις. Η κυβερνητική πρόθεση, αρχικά, ήταν τα ποσά να διαμορφωθούν σε 170.000 και 200.000 δρχ., αντίστοιχα.

Τέλος, ο Μ. Χρυσοχοϊδης δεσμεύτηκε στους εκπροσώπους των δύο Ομοσπονδιών ότι θα προωθηθεί ρύθμιση για την αντιμετώπιση του προβλήματος των πλανόδιων πωλητών και ότι θα τροποποιηθούν οι κανονιστικές αποφάσεις λειτουργίας λαϊκών στα πλαίσια των προτάσεων των πωλητών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ