Τετάρτη 14 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συζητούν νέα μέτρα για τον κρατικό προϋπολογισμό

Τα λαϊκά στρώματα θα κληθούν να πληρώσουν τις συνέπειες της νομισματικής κρίσης, καθώς η συνεχιζόμενη αναταραχή έχει ανατρέψει βασικές παραμέτρους του προϋπολογισμού

Στη λήψη επιπρόσθετων μέτρων, για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της χρηματιστηριακής - νομισματικής κρίσης και να υλοποιηθεί ο προϋπολογισμός του 1998, θα αναγκαστεί να προσφύγει μεσοπρόθεσμα η κυβέρνηση, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων των οικονομικών υπουργείων και της Τράπεζας της Ελλάδας. Εκτιμήσεις οι οποίες αναδεικνύουν τα αδιέξοδα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και την πρόσδεσή της στη λογική "των αγορών" και του προγράμματος "σύγκλισης".

Κατά την άποψή τους η συνέχιση της χρηματιστηριακής - νομισματικής κρίσης έχει ουσιαστικά ακυρώσει βασικές παραμέτρους πάνω στις οποίες στηρίχτηκε ο κρατικός προϋπολογισμός του 1998. Παράμετροι οι οποίες αφορούν κυρίως στην εξυπηρέτηση του τεράστιου δημόσιου χρέους της χώρας.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, οι εξελίξεις στο μέτωπο των επιτοκίων ανατρέπουν προς το χειρότερο τον κυβερνητικό στόχο για δανεισμό του δημοσίου με μεσοσταθμικό επιτόκιο 8,9% το 1998. Αξίζει να επισημάνουμε ότι στον κρατικό προϋπολογισμό για δαπάνες εξυπηρέτησης των τόκων του δημόσιου χρέους έχει εγγραφεί το ποσό των 3.220 δισ. δραχμών, ποσό το οποίο υπό τις παρούσες εξελίξεις προβλέπεται να αυξηθεί σημαντικά.

Η κυβέρνηση βέβαια έχει τη δυνατότητα της προσφυγής σε εξωτερικό δανεισμό και ήδη έχει ανακοινώσει ότι μέχρι το τέλος του Μάη θα δανειστεί από τις διεθνείς χρηματαγορές περίπου 1 τρισ. δραχμές. Οι οικονομικοί παράγοντες εκτιμούν ότι με τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί σήμερα, η προσφυγή σε εξωτερικό δανεισμό είναι η μόνη διέξοδος για την κάλυψη των κρατικών ελλειμμάτων, μια και συνεχίζεται η απροθυμία των τραπεζών και ξένων επενδυτών για αγορές κρατικών τίτλων. Η προσφυγή όμως στον εξωτερικό δανεισμό οδηγεί σε αύξηση της προσφοράς χρήματος και αναζωπυρώνει τις πληθωριστικές πιέσεις. Υπάρχει δηλαδή πρόβλημα ανόδου του πληθωρισμού και των επιτοκίων.

Το δεύτερο πρόβλημα που εντοπίζουν οι ίδιοι παράγοντες είναι η συνεχιζόμενη κρίση στην αγορά κρατικών ομολόγων, βασική επιλογή της κυβέρνησης μέχρι το καλοκαίρι του 1997 για την κάλυψη των δανειακών αναγκών. Οπως αναφέρουν, η αβεβαιότητα για τη συναλλαγματική ισοτιμία της δραχμής, αλλά και τα υψηλά επιτόκια που προσφέρονται στη διατραπεζική αγορά, ωθούν τους παίκτες των κρατικών χρεογράφων να τα εγκαταλείπουν.

Ως τρίτο πρόβλημα που επισημαίνουν είναι το υψηλό κόστος που επωμίζεται η Τράπεζα της Ελλάδας (και κατά συνέπεια ο κρατικός προϋπολογισμός) στην προσπάθειά της να διατηρήσει σταθερή τη συναλλαγματική ισοτιμία της δραχμής, μέσω των παρεμβάσεων που κάνει προκειμένου να ελέγξει τη ρευστότητα.

Σύσκεψη με θέμα το δημόσιο χρέος έχει προγραμματιστεί για σήμερα Τετάρτη, με τη συμμετοχή του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, του διοικητή και του υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Λ. Παπαδήμου και Π. Θωμόπουλου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ