Τετάρτη 14 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΚΕ
Σύμφυτη με το σύστημα η κερδοσκοπία των πολυεθνικών

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ με αφορμή τις εξελίξεις στις χρηματαγορές

Με αφορμή τις εξελίξεις στις διεθνείς χρηματαγορές και τις επιπτώσεις που αυτές έχουν και για τη χώρα μας, από το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ δόθηκε χτες στη δημοσιότητα το παρακάτω σχόλιο:

"Οι εξελίξεις στις διεθνείς χρηματαγορές δεν αποτελούν κεραυνό εν αιθρία. Είναι αποτέλεσμα αναμενόμενο και σύμφυτο με την ουσία και τους νόμους του καπιταλιστικού συστήματος. Εκφράζουν μία από τις όψεις της ολόπλευρης και αξεπέραστης κρίσης του.

Το φαινόμενο, κατά συνέπεια, δεν εξηγείται απλώς με τις μη θεμιτές δραστηριότητες των διεθνών κερδοσκόπων, όπως επιχειρεί να πείσει η κυβέρνηση, ούτε με εξωγενείς παράγοντες άσχετους από την ελληνική οικονομία. Η κερδοσκοπία, ο ανταγωνισμός και η κυριαρχία του νόμου της ζούγκλας είναι οι σφραγίδες της λεγόμενης ελεύθερης αγοράς, που ισχύουν και στην Ελλάδα. Αυτό το γεγονός έχει πάρει διαστάσεις λαίλαπας στην εποχή του ιμπεριαλισμού, της κυριαρχίας των πολυεθνικών μεγαθηρίων. Η παγκοσμιοποίηση των εξελίξεων κάνει αυτή την κυριαρχία ακόμα πιο καταθλιπτική, όχι μόνο για τους εργαζόμενους, που είναι τα πρώτα θύματα, αλλά και για τις πιο αδύνατες καπιταλιστικές οικονομίες.

Ο κίνδυνος χρεοκοπίας ολόκληρων κρατών - όπως αυτός εκφράστηκε από την κατάρρευση των οικονομιών των πολυδιαφημιζόμενων "θαυμάτων" των 5 ασιατικών τίγρεων - δείχνει τα αδιέξοδα και τους κινδύνους της κυριαρχίας του χρηματιστικού κεφαλαίου, τη σήψη και τον παρασιτισμό του πιο άδικου κοινωνικού συστήματος. Η κατάσταση αυτή δεν αντιμετωπίζεται με πυροσβεστικά μέσα, όπως η αύξηση των επιτοκίων και άλλες παρόμοιες παρεμβάσεις, ούτε με τη λεγόμενη πολιτική της σκληρής δραχμής ή με την υποτίμησή της. Τέτοια μέτρα δε χτυπούν την αιτία που τη γεννά, ενώ στην ουσία οδηγούν σε παραπέρα εξαθλίωση τους εργαζόμενους. Αυτοί που κερδίζουν από αυτά τα μέτρα, μέσα και έξω από κάθε χώρα, είναι οι ισχυροί που γίνονται ακόμα ισχυρότεροι.

Η νομισματική κρίση θέτει επί τάπητος το βασικό πρόβλημα της εποχής μας, που αφορά άμεσα και την Ελλάδα: Την ανάγκη να υπάρξει οριστική και ολοκληρωτική ρήξη με τον μέχρι σήμερα δρόμο ανάπτυξης της κοινωνίας. Η πορεία μιας φιλολαϊκής ανάπτυξης συνδέεται με την αντικειμενική απαίτηση να οικοδομηθεί τώρα το λαϊκό μέτωπο κατά των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού, να υπάρξουν στην Ελλάδα ριζικές πολιτικές αλλαγές".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ