Πέμπτη 15 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Δένουν" σήμερα τα πλοία

Αρχισε τα ξημερώματα η 24ωρη απεργία των ναυτεργατών, οι οποίοι απαιτούν από την ΠΝΟ κλιμάκωση του αγώνα, με διεκδικητικό πλαίσιο, που να ανταποκρίνεται στην οξύτητα των προβλημάτων. Προκαλεί ξανά ο Στ. Σουμάκης

Την κλιμάκωση της 24ωρης πανναυτεργατικής απεργίας που αρχίζει σήμερα στις 6 τα ξημερώματα, απαιτούν οι ναυτεργάτες, πράγμα που έγινε φανερό χτες σε γενικές συνελεύσεις που έγιναν σε πλοία και ναυτικές σχολές. Παράλληλα, απαιτούν από την ΠΝΟ να δώσει σαφές περιεχόμενο στον αγώνα και να προβάλει διεκδικητικό πλαίσιο τέτοιο, που να ανταποκρίνεται στην οξύτητα των προβλημάτων.

Από την άλλη πλευρά ο υπουργός Εμπορικής ΝαυτιλίαςΣτ. Σουμάκης κατά τη χτεσινή τακτική συνέντευξη Τύπου, προκαλώντας όλους τους ναυτεργάτες, χαρακτήρισε τα αιτήματά τους που έχουν να κάνουν με την προστασία της επαγγελματικής επιβίωσης, ως επιμέρους ζητήματα για την κυβέρνηση, με τα οποία δεν μπορεί να ασχοληθεί! Σήμερα εξάλλου, εν μέσω της πανναυτεργατικής απεργίας, στη Βουλή θα ψηφίζεται στο σύνολό του το πολυνομοσχέδιο - έκτρωμα του ΥΕΝ, με το οποίο αφαιρεί τα φυλλάδια από τους άνεργους ναυτεργάτες, χτυπά κοινωνικά δικαιώματα του κλάδου, βουλιάζει παραπέρα το ΝΑΤ και επιδοτεί τους εφοπλιστές!

Τα πρώτα μηνύματα προς την ΠΝΟ για την κλιμάκωση του αγώνα κατέφτασαν από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας και από τα πλοία ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ και ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΩΡ.Τα πληρώματα, με γενική συνέλευση μέσα στα πλοία, αποφάσισαν ομόφωνα να απαιτήσουν τη συνέχιση του αγώνα με το διεκδικητικό πλαίσιο που προβάλλουν η ΠΕΜΕΝ και Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ. Ακολούθησαν οι ναυτεργάτες και άλλων πλοίων που βρίσκονται στο ίδιο λιμάνι, ενώ ανάλογες συνελεύσεις θα γίνουν και σήμερα με την έναρξη της απεργίας, σε άλλα λιμάνια της χώρας.

Οι σπουδαστές στο Κέντρο Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού (ΚΕΣΕΝ) και συγκεκριμένα τα τμήματα των μηχανικών, σε χτεσινή γενική συνέλευση αποφάσισαν, όπως αναφέρεται σε σχετική τους ανακοίνωση: "Να καταγγείλουν την "πλειοψηφία" της ΠΝΟ, γιατί με την απόφασή της για απεργιακή κινητοποίηση στις 15 Γενάρη με μοναδικό θέμα το καμποτάζ, δεν ανταποκρίνεται στην εκρηκτική όξυνση των ναυτεργατικών προβλημάτων. Αυτή η απόφαση της "πλειοψηφίας" της ΠΝΟ εντάσσεται στη γνώριμη τακτική του περιορισμού και της υποβάθμισης των διεκδικητικών αγώνων των ναυτεργατών". Από τους σπουδαστές του ΚΕΣΕΝ επισημαίνεται: "Το διεκδικητικό πλαίσιο πρέπει και μπορεί να αποτελέσει βάση συσπείρωσης και κλιμάκωσης των αγώνων των μηχανικών και γενικότερα των ναυτεργατών. Είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε το δίκαιο των αιτημάτων μας, αξιοποιώντας όλες τις μορφές αγώνων". Ανάλογη απόφαση πήρε και το σωματείο των ναυτεργατών της πορθμειακής γραμμής Καβάλας - Θάσου.

Οι ναυτεργάτες, που συσπειρώνονται στο διεκδικητικό πλαίσιο που προβάλουν τα σωματεία ΠΕΜΕΝ και "Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ", απαιτούν: Την κατάργηση των εξοντωτικών αντιναυτεργατικών μέτρων του ΥΕΝ, την άμεση απορρόφηση των ανέργων, τη ριζική αναδιοργάνωση του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας. Επίσης, την ανάκληση του Κοινοτικού Κανονισμού 3577/92 που καταργεί το καμποτάζ, την αναβάθμιση των μισθών και συντάξεων και την κατάργηση των φορομπηχτικών μέτρων. Την προστασία και τη διεύρυνση των ασφαλιστικών συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, την επέκταση του 1264/82 στο χώρο των ναυτεργατών, τον εκδημοκρατισμό του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, την αλλαγή της κατάστασης στην ΠΝΟ και τον εκδημοκρατισμό της Ναυτικής Νομοθεσίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αγωνιστικά "μποφώρ" στο λιμάνι(1998-09-26 00:00:00.0)
Σε αγώνα διαρκείας για αναβάθμιση(1998-09-25 00:00:00.0)
Στην απεργία με ουσιαστικό πλαίσιο(1998-01-08 00:00:00.0)
Πέρα βρέχει... για την ΠΝΟ(1997-09-30 00:00:00.0)
Πρόσω ολοταχώς στην απεργία!(1997-01-09 00:00:00.0)
Μαχητικό μήνυμα αντίστασης(1996-12-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ