Σάββατο 17 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΔΕΔΥ
"Ναι" στον αντιδραστικό Κώδικα

"Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα": Να απορριφθεί στο σύνολό του το αντιδημοκρατικό κατασκεύασμα

Να στηρίξει ουσιαστικά τον νέο αντιδραστικό δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, αποφάσισε με τις ψήφους μόνο της ΠΑΣΚ, κατά τη χτεσινή του συνεδρίαση το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ. Επίσης αποφασίστηκε εντός 15 ημερών να συγκληθεί νέο Γενικό Συμβούλιο με αντικείμενο το φορολογικό και συνταξιουχικό νομοσχέδιο, συλλογικές συμβάσεις, έκθεση Σπράου για δημόσια διοίκηση και πρόγραμμα δράσης.

Η "πράσινη" πλειοψηφία της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ για άλλη μια φορά ήρθε να στηρίξει τις αντεργατικές κυβερνητικές επιλογές, χαρακτηρίζοντας τον... νέο δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα σαν θετικό, που μάλιστα κατοχυρώνει και διευρύνει τα δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων! Για τα προσχήματα, ζήτησε τη βελτίωση ορισμένων διατάξεων αναφορικά με το βαθμολόγιο.

Η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα" κατάγγειλε τον "νέο" δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα γιατί - όπως τόνισαν οι εκπρόσωποί της - επαναφέρει τον εμφυλιοπολεμικό κώδικα του '51, θέτει υπό αμφισβήτηση ντε φάκτο κατακτήσεις των δημοσίων υπαλλήλων και στοχεύει στην απόλυτη χειραγώγηση των εργαζομένων στο δημόσιο, μετατρέποντάς τους σε γρανάζι μιας δημόσιας διοίκησης που θα προωθεί αποτελεσματικά τις γενικότερες αντεργατικές και αντιλαϊκές κυβερνητικές επιλογές.

Πρότεινε προς διεκδίκηση: Ο δημόσιος υπάλληλος να έχει όλα τα πολιτικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα που έχουν όλοι οι Ελληνες πολίτες. Να έχει το δικαίωμα να υπογράφει συλλογικές συμβάσεις εργασίας για τα μισθολογικά, εργασιακά και κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα. Να υπάρξει αντικειμενικό, διαφανές και δίκαιο σύστημα προσλήψεων και υπηρεσιακών μεταβολών. Να παταχθεί η γραφειοκρατία και να αναβαθμιστεί ο δημόσιος, κοινωνικός χαρακτήρας της δημόσιας διοίκησης και να μην προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων υπηρεσιών. Τα υπηρεσιακά συμβούλια να είναι 7μελή αποτελούμενα από 3 μέλη διοριζόμενα απ' την κυβέρνηση, 3 μέλη αιρετοί εκπρόσωποι των δημοσίων υπαλλήλων και ένα μέλος κοινής αποδοχής. Να αναπροσδιοριστεί η λειτουργία του υπηρεσιακού συμβουλίου, να καταργηθεί το απόρρητο και οι αιρετοί εκπρόσωποι των εργαζομένων να είναι ανακλητοί. Να υπάρχει αποσύνδεση του μισθού από το βαθμολόγιο. Οι προϊστάμενοι να επιλέγονται απ' το υπηρεσιακό συμβούλιο με αντικειμενικά και μετρήσιμα κριτήρια και για 2ετή ή 3ετή θητεία.

Η ΔΑΚΕ ουσιαστικά επικέντρωσε την κριτική της, μόνο στις διατάξεις περί βαθμολογίου, ενώ με διιστάμενες απόψεις εμφανίστηκε η "Αυτόνομη Παρέμβαση", που ψήφισε τελικά τη δική της πρόταση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ