Σάββατο 17 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Καταργείται η αισθητική αγωγή

Στην κατάργηση, ουσιαστικά, του μαθήματος της αισθητικής αγωγής σε όλες τις τάξεις του Λυκείου, οδηγεί το νέο πρόγραμμα για το Λύκειο, που αποφασίστηκε από τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Γερ. Αρσένη.Σ' αυτό το σοβαρό θέμα αναφέρεται η ανακοίνωση - διαμαρτυρία του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας.

"Το μάθημα δεν υπάρχει στα "υποχρεωτικά" μαθήματα σε καμιά από τις τρεις τάξεις του Λυκείου, ενώ στην α και β Λυκείου, θα υπάρχει σαν μάθημα "επιλογής"".Συγκεκριμένα, στην α Λυκείου, ο μαθητής υποχρεούται να επιλέξει ένα μάθημα ανάμεσα σε πέντε "επιλογής". Ενα από αυτά τα πέντε μαθήματα "επιλογής" είναι και αυτό της "αισθητικής αγωγής" το οποίο περιλαμβάνει στοιχεία θεατρολογίας, μουσική και εικαστικά. Στη β τάξη Λυκείου ο μαθητής υποχρεούται να επιλέξει ανάμεσα σε 8 μαθήματα "επιλογής", ενώ στη γ Λυκείου, το μάθημα δεν υπάρχει ούτε σαν "επιλογής".

Ετσι "οι μαθητές, υφίστανται σήμερα το παράλογο καθεστώς, να εξετάζονται για την εισαγωγή τους στις σχολές που επιλέγουν, σε μαθήματα που καθόλου δε διδάχτηκαν στο Λύκειο. Το παράλογο (και ίσως και παράνομο - αφού καθιστά υποχρεωτική την παραπαιδεία), καθεστώς αυτό θα εξακολουθήσει αδιατάρακτα να ισχύει όσο τα καλλιτεχνικά θα απουσιάζουν από το Λύκειο και θα ισχύει και όταν ακόμα καταργηθούν οι γενικές εξετάσεις για τα ΑΕΙ".

"Στη γ Λυκείου υπάρχει ως μάθημα "επιλογής" θεωρητικό, η Ιστορία της Τέχνης. Πιστεύουμε ότι το μάθημα της Τέχνης πρέπει να είναι εργαστηριακό και να διδάσκεται μέσα στο εργαστήριο από τους καλλιτέχνες καθηγητές".

Ερωτηματικά, εξάλλου, δημιουργεί το δίωρο μάθημα της "Τεχνολογίας", που στο νέο πρόγραμμα εμφανίζεται ως υποχρεωτικό, χωρίς να διευκρινίζεται το περιεχόμενό του και από ποιους θα διδάσκεται.

"Τα εικαστικά σαν μάθημα που περιέχει θεωρία, πράξη και τεχνική, θα μπορούσαν σ' αυτό το δίωρο να παίξουν ένα πολύ σοβαρό ρόλο".

"Η καλλιτεχνική παιδεία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τις όποιες σπουδές του μαθητή.Οχι μόνο σ' αυτούς που θα κατευθυνθούν σε επαγγέλματα σχετικά με την τέχνη (γραφικές τέχνες, διακόσμηση, αρχιτεκτονικές σχολές κλπ.), αλλά στην πλειοψηφία των εκπαιδευτικών κατευθύνσεων (πολυτεχνικές σχολές, αρχαιολογικές σπουδές κλπ.). Από τις ιδιότητες και το περιεχόμενό της η εκπαίδευση τέχνης, στο πλαίσιο του υπάρχοντος κατακερματισμού, θα έπρεπε να εντάσσεται στο Λύκειο, τόσο στα καλούμενα μαθήματα "επιλογής", όσο και στα προγράμματα μαθημάτων γενικής παιδείας, που είναι κοινά για όλους τους μαθητές (στα μαθήματα κορμού)".

"Η καλλιτεχνική εκπαίδευση", καταλήγει η ανακοίνωση του ΕΕΤΕ "πρέπει να πάρει τη θέση που της αναλογεί στο Λύκειο".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ