Τετάρτη 21 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Δάκρυσε η Καισαριανή

Κηδεύτηκε χτες ο Γιώργος Σιδέρης

Δακρυσμένη, η Καισαριανή αποχαιρέτησε χτες έναν "υμνητή" και "τέκνο" των αγώνων της, τον ποιητή και πεζογράφο Γιώργο Σιδέρη.Δακρυσμένοι ήταν στο κατάμεστο εκκλησάκι του Αγ. Γεωργίου, στο νεκροταφείο της Καισαριανής, και οι σύντροφοί του από την ΚΟΒ Λογοτεχνών του ΚΚΕ, οι συναγωνιστές του στην Εθνική Αντίσταση και οι ομότεχνοί του. Την οδύνη της Καισαριανής για το θάνατό του, εξέφρασε, από μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου (που ομόφωνα παραχώρησε τάφο), ο επίτιμος δήμαρχός της, Παναγιώτης Μακρής,τονίζοντας:"Ο Γ. Σιδέρης, μαζί με όλη την προσφυγιά και εργατιά, εντάχθηκε στις γραμμές της Εθνικής Αντίστασης και του ΚΚΕ και αναδείχτηκε σε παράγοντα της κοινωνικής, πολιτικής και πολιτιστικής ζωής. Φλογερός, καθώς ήταν, έδωσε ό,τι έπρεπε για τη συντριβή του φασισμού. Τους αγώνες του Κόμματός του τους θωρούσε "τιμή της Ελλάδας και του λαού", γι' αυτό και εμπνεύστηκε το έργο του από τους αγώνες του λαού και ιδιαίτερα της Καισαριανής, που την τραγούδησε με τα ποιήματά του. Και εκείνη ακουμπά στο φέρετρό του.

Γιώργη, σου υποσχόμαστε ότι θα σταθούμε όρθιοι στο σημερινό αγώνα για την πραγματοποίηση του αντιιμπεριαλιστικού, δημοκρατικού μετώπου, για την ανατροπή των σχεδίων της "νέας τάξης πραγμάτων"".

Από την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, το στερνό χαιρετισμό απηύθυνε ο γενικός γραμματέας της Φίλιππος Μαυρογιώργης,αναφερόμενος στους αγώνες και στο έργο του και καταλήγοντας: "Το έργο του θα αντέξει, γιατί είναι αληθινό. Εκφράζει τα βάσανα της προσφυγιάς, της εργατιάς, του λαού. Η ΕΕΛ θεωρεί το θάνατό του απώλεια για τα ελληνικά γράμματα".

Ο Νίκος Κυτόπουλος, από μέρους της ΚΟΒ Λογοτεχνών, δύσκολα κρατώντας τη συγκίνησή του, είπε: "Είμαστε περήφανοι για όλη τη ζωή σου και το έργο σου. Ησουν καρτερικός και αλύγιστος. Αγωνίστηκες για όλα τα πανανθρώπινα ιδανικά, που συνοψίζονται στο έργο σου. Ησουν ποιητής της ζωής. Η ποίησή σου γεννήθηκε μέσα στα κελιά των φυλακών και στις κραυγές των εκτελεσμένων. Εκανες την ποίηση μουσική. Ραψωδία αναστάσιμη των ανθρώπων που αγωνίζονται για το όραμα".

Καλό κατευόδιο στον Γ. Σιδέρη ευχήθηκε και ένας Καισαριανιώτης συναγωνιστής του, μιλώντας για την ΕΑΜίτικη και ΕΛΑΣίτικη δράση του και τις διώξεις του τονίζοντας: "Σ' όλη του τη ζωή στάθηκε στο πλάι του λαού μας και του αφιέρωσε το έργο του".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ