Κυριακή 25 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Παραλογισμοί

Του Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ

"Θαυμάζω" τους παραλογισμούς! Είναι τόσο αποκαλυπτικοί της στεγνής - και στυγνής - πραγματικότητας που ζούμε. Μ' αρέσουν, ιδιαίτερα, οι υπουργοί, που"παίρνουν" τα πράγματα απάνω τους. Που βγαίνουν στα ραδιόφωνα σαν ντιζέζ κέντρων και δηλώνουν σοβαρά - χωρίς καμιά σοβαρότητα: "Χαρίσαμε 500 δισ."!

Από πού τα χαρίσατε κ. Παπαντωνίου; Τα βγάλατε, ας πούμε, από το πουγκί της θείας σας; Χώσατε το χέρι στην τσέπη σας και φανήκατε - όπως θέλετε να δείχνετε - κουβαρντάς με δικά σας χρήματα; Δικό σας ιδρώτα "δώσατε", κύριε Λαλιώτη, για την Ερμού, για να λέτε "δώσαμε"; Κύριε δήμαρχε, από την προίκα σας γίνανε τα κάγκελα της Αθήνας; Πάει χάθηκε το μέτρο...

Τι φρικτή κωμωδία είναι ετούτη που παίζεται! Και μάλιστα δύο χρόνια πριν το 2000! Ο πρωθυπουργός κάνει "ξαφνική" επίσκεψη στο Λαϊκό και πίσω του τρέχουν κάμερες, φωτογράφοι, παρατρεχάμενοι, face makerts, χειροκροτητές. Και δηλώνει, σοβαρά, ο κύριος καθηγητής, καμαρώνοντας - για την "ιδέα" του να "αιφνιδιάσει" - σαν γύφτικο σκεπάρνι. Ηταν μια χρήσιμη επίσκεψη!

Χρήσιμη για ποιον, κύριε πρωθυπουργέ; Θέλετε να μας πείσετε πως πήγατε στο νοσοκομείο - ξαφνικά και απρόσκλητος - για να δείτε με τα ίδια σας τα μάτιααφτιασίδωτητην πραγματικότητα; Γιατί, κύριε πρωθυπουργέ, κλεισμένο στο γυάλινο κουτί του πάπα σάς είχανε και δεν ξέρατε, δεν είχατε ακούσει, για τα ράντσα; Δική σας - και δική σας - πολιτική δεν είναι το χάος και η προσβολή των διαδρόμων; Ποιον πείσατε για την "επιθυμία" σας στην αναζήτηση της αλήθειας; Δε σεβαστήκατε ούτε τον πόνο του ασθενή, έχω να σας πω! Χρησιμοποιήσατε σαν ντεκόρ για τις φωτογραφίες σας, τους αρρώστους. Δεν παίζουνε με τέτοια ζητήματα, κύριε πρωθυπουργέ!

Ούτε με το κύρος και τη σοβαρότητα της χώρας παίζουνε. Πώς παίρνετε πίσω- και με τέτοια ευκολία, μάλιστα - τις κυβερνητικές "χοντράδες". Πώς μπορείτε - από μόνοι σας - να γελοιοποιείτε τους θεσμούς, που είστε υποχρεωμένοι να υπερασπίζεστε και να υπηρετείτε; Πώς πάει ο πρωθυπουργός της χώρας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον "παρακαλεί" να αναλάβει τους Ολυμπιακούς; Και εκεί, στο προεδρικό μέγαρο, ξαφνικά και αυτό, σαν να έπεσαν από τον ουρανό οι νόμοι - αποκαλύπτεται πως η πρόταση είναι αντισυνταγματική. Και ο κύριος Στεφανόπουλος γίνεται... Στρατήγης.

Η έλλειψη σοβαρότητας, κύριοι, δεν είναι δικαίωμά σας. Οσο κατέχετε τη θέση των εκπροσώπων της χώρας δεν έχετε το δικαίωμα να συμπεριφέρεστε - το λιγότερο - επιπόλαια. Θα πρέπει να ξέρετε, πως, από τη μια στιγμή στην άλλη, μπορεί να περάσετε στην ανεκδοτολογία. Και η ζημιά, σε μια τέτοια περίπτωση, δεν είναι αναστρέψιμη. Γιατί δεν έχει να κάνει με εσάς σαν άτομα. Εχει να κάνει με θεσμούς...

Τα φαινόμενα της "τρέλας" που "κυκλοφορούν" σε όλους τους χώρους της δημόσιας ζωής δικό σας έργο είναι. Αντανάκλαση της δικής σας συμπεριφοράς είναι. Η χώρα έχει γίνει ένας απέραντος "χαβαλές". Ενα ατελείωτο τσιφτετέλι. Εννοιες καταρρακώνονται. Ελπίδες - η μια κοντά στην άλλη - διαψεύδονται!

Κανένας δε σας πιστεύει, κύριοι, πως σηκώνοντας το τηλέφωνο θα έχει το πιστοποιητικό γέννησης στο σπίτι του. Ο πολίτης δεν εμπιστεύεται την πολιτεία. Η πολιτεία λέει ψέματα. Γίνατε αναξιόπιστοι. Γιατί δηλώνετε πράγματα που δεν πρόκειται να κάνετε. Γιατί κάθε τόσο βγάζετε και από μια μπουλντόζα και ρίχνει, για τα μάτια του κόσμου και από έναν - δυστυχισμένο - τοίχο.

Τα καράβια, όμως, κύριοι, δεν πνίγονται στις θάλασσες από μόνα τους. Η δική σας ανοχή τα βουλιάζει. Οι "έρευνες" - για τους υπεύθυνους - που αρχίζουν και που ποτέ δεν τελειώνουν. Αυτές ρουφάνε τους ναυτικούς και τους τρώνε.

Η αποτυχία των ΔΕΚΟ δεν είναι "φυσικό" φαινόμενο. Εσείς, με την πολιτική σας, τις τραβάτε στο βυθό. Δε φταίνε οι "κοινότητες" και οι "κοινοτάρχες", που δεν έχουν ραντάρ τα αεροδρόμια. Φταίει η δική σας αδιαφορία για την ανθρώπινη ζωή. Δε φταίνε, βέβαια, τα παιδιά για την ανύπαρκτη παιδεία. Φταίει η πολιτεία, που δε θέλει, πολίτες μορφωμένους...

"Θαυμάζω", βέβαια, και τον παραλογισμό των εκρήξεων! Τις βόμβες που τινάζουνε στον αέρα τους κάδους με τα σκουπίδια. Βοηθάνε και αυτές - οι εκρήξεις - να μεγαλώσει ο αποπροσανατολισμός και το χάος. Είναι στην ίδια κατεύθυνση και αυτές με την τρελή και ακατανόητη δήλωση: σέβομαι τη Δικαιοσύνη, διαφωνώ, όμως, με τις αποφάσεις της!

Και ωστόσο, με όλο το "σεβασμό", που "εκφράζεται", ο Γιώργος Πουρσουνίδης είναι στη φυλακή! Και οι υπουργοί δηλώνουν: "δώσαμε", "χαρίσαμε"! Και ο πρωθυπουργός αποφαίνεται, μετά το Λαϊκό, και το θέαμα που αντίκρισε πως"ποτέ δεν είναι ικανοποιημένος". Ούτε και εγώ είμαι ικανοποιημένος από εκείνον!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ