Τετάρτη 28 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Υποπτα παιχνίδια με Εμπορική και Ιονική

Για "εκβιαστική" συνάντηση κάνουν λόγο στελέχη των δύο τραπεζών, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας

Την επιτάχυνση της ιδιωτικοποίησης μικρών ή και μεγάλων τραπεζών - που ελέγχονται άμεσα ή έμμεσα από το δημόσιο - προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να πείσει τις "δυνάμεις της αγοράς" ότι παραμένει συνεπής στις επίσημες διακηρύξεις της για λιγότερο κράτος. Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χτες - απρόοπτα - μεταξύ του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου,των διοικήσεων της Εμπορικής και Ιονικής (συμμετείχαν οι Κ. Γεωργουτσάκος και Χ. Σταματόπουλος) και του εκπροσώπου του "χρηματοοικονομικού συμβούλου" της εταιρίας "Monitor", η οποία έχει αναλάβει να συντάξει το πόρισμα για το μέλλον των δύο τραπεζών.

Με δεδομένο ότι το πόρισμα επρόκειτο να ολοκληρωθεί στα τέλη Φλεβάρη - όπως έλεγαν παράγοντες των δύο τραπεζών - δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά για τους λόγους που κρίθηκε σκόπιμο να πραγματοποιηθεί η χτεσινή σύσκεψη, πολύ περισσότερο που στη σύσκεψη αυτή μετείχε, εκτός από τις διοικήσεις των δύο ελεγχόμενων από την κυβέρνηση τραπεζών, και ένας ιδιώτης, όπως είναι ο εκπρόσωπος της "Monitor"... Τα ερωτηματικά αυτά ενισχύονται, αν παρθεί υπόψη ότι το περιεχόμενο της σύσκεψης κρατήθηκε μυστικό από την πλευρά της κυβέρνησης, ενώ η χτεσινή σύσκεψη - που έγινε εσπευσμένα - σχολιάστηκε σαν μια σύσκεψη που "εκβιάστηκε από την πλευρά του υπουργού Εθνικής Οικονομίας", ο οποίος παρενέβη στην όλη διαδικασία χωρίς καν να το γνωρίζουν οι διοικήσεις των δύο τραπεζών. Αξίζει εδώ να θυμίσουμε ότι ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η κατάρτιση του πορίσματος από τη "Monitor" για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι δύο τράπεζες - η "μητέρα" Εμπορική και η "θυγατέρα" της Ιονική - ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, με συνέντευξή του σε απογευματινή εφημερίδα, άφηνε ανοιχτό - για πρώτη φορά - το ενδεχόμενο να γίνει συγχώνευση της Εμπορικής με την Ιονική και στη συνέχεια οι δύο τράπεζες να... πουληθούν!

Η πολιτική ιδιωτικοποίησης και τραπεζών ήταν γνωστή και διακηρυγμένη από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ από παλιά. Υπάρχει όμως ένα καινούριο στοιχείο, το οποίο εξωθεί την κυβέρνηση να επιταχύνει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, "εμπλουτίζοντας" παράλληλα και την ατζέντα των υπό ιδιωτικοποίηση τραπεζών. Το νέο στοιχείο ήταν η νομισματική - χρηματιστηριακή κρίση και το μήνυμα που έστειλαν τα διάφορα κερδοσκοπικά κέντρα, ότι "πρέπει να επιταχυνθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές". Μήνυμα το οποίο η κυβέρνηση φαίνεται ότι έλαβε και το έχει ήδη ενσωματώσει στην πολιτική της. Με τον τρόπο αυτό θα πρέπει να εξηγηθεί και η "αιφνίδια" απόφαση για ταχεία ιδιωτικοποίηση της Μακεδονίας - Θράκης.

Αντιδράσεις στην προοπτική ιδιωτικοποίησης έχουν εκδηλωθεί τόσο από τις διοικήσεις των δύο τραπεζών - οι οποίες δε φέρονται διατεθειμένες να αναλάβουν το κόστος μιας κατά βάση πολιτικής απόφασης - όσο και από τους εργαζόμενους και άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ για το θέμα της Μακεδονίας - Θράκης. Οπως αποκάλυψε ο κυριακάτικος "Ρ", το πόρισμα της "Monitor" προβλέπει διάφορα εναλλακτικά σενάρια - εκτός του σεναρίου για ιδιωτικοποίηση - σχετικά με τη διασφάλιση της βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας των δύο αυτών τραπεζών.Τα σενάρια, σύμφωνα με το πόρισμα της "Monitor", προβλέπουν:

  • Να παραμείνει άθικτο το σημερινό καθεστώς των δύο τραπεζών.
  • Να αυτονομηθεί πλήρως η θυγατρική Ιονική από την Εμπορική, η οποία κατέχει το 63% του μετοχικού κεφαλαίου της πρώτης.
  • Να γίνει μερική συγχώνευση των δύο τραπεζών (συγχώνευση δραστηριοτήτων)
  • και τέλος να γίνει πλήρης συγχώνευση της Ιονικής στην Εμπορική.

Θεωρείται πάντως βέβαιο ότι - ακόμα και αν αποκλειστεί η περίπτωση ιδιωτικοποίησης των δύο τραπεζών και επιλεγεί ένα από τα σενάρια αυτά - θα υπάρξουν απολύσεις εκατοντάδων τραπεζοϋπαλλήλων, οι οποίοι με τον τρόπο αυτό θα κληθούν να πληρώσουν το σημαντικότερο κόστος των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στον τραπεζικό τομέα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ