Παρασκευή 30 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Διακεκομμένη προστασία

Εχουμε πολλές φορές δει και ακούσει να μειώνεται ο βαθμός προστασίας ενός αρχαιολογικού χώρου. Για κατάτμηση όμως του βαθμού προστασίας και μάλιστα Ζώνης Α, με τη μορφή νησίδων ή "θυλάκων",όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, ακούσαμε πρώτη φορά στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο της Τρίτης.

Πρόκειται για το αίτημα ενός οικοδομικού συνεταιρισμού γιατρών,με την επωνυμία "Υγεία", που διαθέτει περί τα 6.000 στρέμματα για οικοδόμηση, στην περιοχή του Λαγονησίου, εκ των οποίων τα 3.000 είναι εντός της Ζώνης Α προστασίας,αφού στην περιοχή υπάρχουν αρχαιότητες (λείψανα οικίων, τμήματα δρόμου κ.ά.) του 3ου - 4ου π.Χ. αι. Τα υπόλοιπα είναι δασικές εκτάσεις.

Το θέμα "συρόταν" επί δεκαετίες λόγω αρνητικών γνωμοδοτήσεων, μέχρι που βρέθηκε, και μάλιστα με εισήγηση της Β' ΕΠΚΑ, μία άκρως "βιαστική" λύση. Να κοπεί η Ζώνη Α σε νησίδες! Αλλά ακόμα κι αν οι αρχαιότητες δε δικαιολογούν τον ανώτατο βαθμό προστασίας, θα μπορούσε τόσο η Εφορεία όσο και η αρμόδια Διεύθυνση να το τεκμηριώσουν και να οριοθετήσουν μία Ζώνη Β. Αυτό, όμως, θα σήμαινε αναβολή του θέματος και φαίνεται πως δεν υπήρχαν τέτοια περιθώρια...

Και τώρα αλίμονο στο Συμβούλιο αν εμφανιστούν και άλλοι με ιδιοκτησίες εντός Ζωνών Α.

Δ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ