Κυριακή 1 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Ασήμαντες λεπτομέρειες

Του Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ

Κοιτώντας πέρα μακριά, προς το μέλλον - προς τα εκεί που έχεις υποχρέωση να κοιτάς πάντα - απορροφημένος με τα μεγάλα και τα σημαντικά, δε δίνεις την πρέπουσα σημασία σε κάποιες "ασήμαντες λεπτομέρειες" που στροβιλίζονται ασταμάτητα γύρω σου. Σε εκείνες τις "ασήμαντες λεπτομέρειες", που - όμως - έχουν να κάνουν με σημαντικά πράγματα. Με το ίδιο το μέλλον! Σε εκείνες τις "ασήμαντες λεπτομέρειες", που αργά - αργά - και μεθοδικά - πλέκουνε τον ιστό τους και σε τυλίγουν. Και έρχεται ο καιρός που βρίσκεσαι χωμένος βαθιά μέσα στη δίνη τους. Δέσμιος της λογικής τους.

Κυριευμένος από το - μεγάλο - σκοπό σου, δε δίνεις την πρέπουσα σημασία, σε όσα φτάνουν στα αυτιά σου. Δεν "ξεκαθαρίζεις" τους ήχους που γρατζουνάνε γύρω σου και φτιάχνουνε τις - μελλοντικές - ακουστικές επιλογές σου. Δε φροντίζεις την αισθητική σου. Παραβλέπεις τις ανάγκες των ματιών σου να επικοινωνούν - και να συναναστρέφονται - με άρτιες εικόνες. Κάνεις υποχωρήσεις - και συμβιβασμούς - σε αυτά που διαβάζεις. Δεν αναζητάς - πάντα - το ολοκληρωμένο. Βολεύεσαι - άστοχα - και με τα υποκατάστατα. Δεν είσαι απόλυτος στην επαφή σου με την τέχνη. Θεωρείς, ίσως, ότι το εποικοδόμημα δεν είναι - τόσο - επικίνδυνο!

Και πέφτεις θύμα - και συ - της άποψης πως μπορεί κάποιος να παρακολουθεί το άσχημο και να μένει - πάντα - κοντά στο ωραίο. Να ζει καθημερινά με το ακαλαίσθητο και να μένει - ισόβια - καθαρός. Πιστεύεις - και συ - πως την ώρα της σχόλης σου σου επιτρέπεται να "διασκεδάζεις" με το ελαφρύ και το εύπεπτο. Εχεις δικαίωμα να ξεκουράσεις - όπως δικαιολογείσαι - το νου σου. Θεωρείς πως δεν είναι όλες οι ώρες για σοβαρά πράγματα! Ο άνθρωπος, λες, έχει ανάγκη από διαλείμματα. Και διαλέγεις - για τα διαλείμματα - πράγματα που σε φέρνουν πίσω. Αισθητικές που σε καθηλώνουν. Ηχους που σου ταράζουν το νευρικό σύστημα.

Φοβάσαι - και συ - πως η επιμονή στην αναζήτηση του ωραίου, ίσως σε οδηγήσει στον αισθητισμό. Σε μπλέξει σε άλλου είδους περιπέτειες. Και παραδίδεσαι - από φόβο - στο πρόχειρο. Δε θέλεις να δώσεις τη μάχη με τα υψηλά και να κερδίσεις τον αγώνα να συναναστρέφεσαι μόνο με τις κορφές. Φοβάσαι μην υποκύψεις στη δύναμη της τέχνης να σου ζητάει ακόμα περισσότερα. Και να είσαι υποχρεωμένος να τρέχεις - πάντα - σε νέες αναζητήσεις. Εκεί που κάθε κατάκτηση είναι μια ακόμα λεωφόρος που διασχίζει παρθένες περιοχές.

Θεωρείς, ίσως, πως όλα ετούτα δεν έχουν να κάνουν με την επανάσταση! Πως αυτές οι ενασχολήσεις είναι για τις μελλοντικές κοινωνίες. Για τις κοινωνίες εκείνες που οι άνθρωποι, αφού θα έχουν λύσει τα προβλήματα, θα ρίχνουνε το ακόντιο όχι για να περάσει ο ένας τον άλλον, αλλά - και οι δυο μαζί - να το πάνε, για το καλό της ανθρωπότητας, ακόμα μακρύτερα.

Και όμως η επανάσταση - αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάς - δε γίνεται χωρίς την καλλιέργεια. Δεν μπορεί να αλλάξει ο κόσμος, άμα δε δοθεί ιδιαίτερη προσοχή - και - στις "ασήμαντες λεπτομέρειες". Πρέπει να κερδηθεί - και - ο αγώνας της αισθητικής. Της αισθητικής στην τέχνη και στις συμπεριφορές. Παντού - σε όλους τους χώρους και σε όλες τις εκδηλώσεις - εκεί όπου οικοδομούνται όλες οι πτυχές του ανθρώπου. Εκεί που το ωραίο δεν είναι περιττό, αλλά ανάγκη. Εκεί που η γνώση έχει τον επάνω - και τον πρώτο - λόγο. Εκεί που ο άνθρωπος επιλέγει να συγκρούεται - μόνο - με τα άξια.

Πρέπει - συνεπώς - να εμπλουτίσουμε με καινούρια αιτήματα τις διαδηλώσεις μας. Να πολεμήσουμε σε όλους τους χώρους τη φτήνια. Ολη αυτή η κουρελαρία, που μας τυλίγει, χαλάει την ποιότητα των ανθρώπων μας. Δυσκολεύει την κατανόηση της πραγματικότητας. Φέρνει εμπόδια στον αγώνα μας. Διαλύει την ενότητα. Δεν είναι, απλώς, "λεπτομέρεια" η λετσαρία. Είναι μέσο καταπίεσης των μαζών. Πρέπει - όπως κάναμε πάντα - να γίνουμε παραδείγματα. Πρώτοι εμείς οφείλουμε να χωρίσουμε - οριστικά - με το πρόχειρο. Πρέπει να μπούμε - και να βάλουμε και την κοινωνία - απέναντι στο πρόβλημα. Δεν είναι η ζωή που μας πρέπει αυτή που μας προσφέρεται. Εχουμε και εμείς ευθύνες. Δεν προσέχουμε - όσο πρέπει και επιβάλλεται - τις "ασήμαντες λεπτομέρειες".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οταν οι καπιταλιστές χαίρονται (2009-10-16 00:00:00.0)
Ενοικιαζόμενα (2008-09-09 00:00:00.0)
Μην τους χαρίσεις τίποτα (2006-10-07 00:00:00.0)
Με συγκίνηση και περηφάνια (2003-08-05 00:00:00.0)
Λαϊκός διανοητής (2002-10-12 00:00:00.0)
Ποιον κάρφωσες στους Βρετανούς; (2002-08-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ