Πέμπτη 5 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΕΓΑΣΤΡΟΥ ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ ΘΗΡΑΣ
Ελλιπής, αλλά εγκρίνεται...

Κάτω από το φόβο της απώλειας του κοινοτικού κονδυλίου, εγκρίθηκε η σχετική μελέτη, παρά τις έντονες αμφιβολίες μελών του ΚΑΣ για τις συνθήκες προστασίας των αρχαίων

Μπορεί εδώ και 30 χρόνια το στέγαστρο από ελενίτ που σκέπαζε την ανασκαφή του Ακρωτηρίου της Θήρας να προστάτευε προσωρινά τα μνημεία, πλέον όμως έχει μετεξελιχθεί σε μία επικίνδυνη κατασκευή για τα ίδια τα αρχαία, τους εργαζόμενους και τους επισκέπτες.

Η ανάγκη ενός νέου στεγάστρου, με στόχο κατ' αρχήν την προστασία των αρχαιοτήτων, διαπιστώθηκε πριν από χρόνια. Προχτές στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο παρουσιάστηκε η σχετική μελέτη που εκπονήθηκε από το μελετητικό γραφείο "Σύνθεση και Ερευνα ΕΠΕ, Γ. Αλμπάνης - Ν. Φιντικάκης".Αλλά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο ΚΑΣ, που ενέκρινε τη μελέτη με 7 ψήφους υπέρ και 6 κατά (ζητούσαν αναβολή), κατέδειξε πως η εν λόγω μελέτη έχασε το στόχο, ο οποίος μετατοπίστηκε στην άνεση των επισκεπτών.Οσο για το Συμβούλιο, ήταν φανερό πως αποδέχτηκε μία μελέτη με ελλιπή στοιχεία - όπως όλοι διαπίστωσαν - υπό το φόβο της απώλειας κοινοτικών κονδυλίων, που θα συνδράμουν στο συνολικό κόστος που θα φτάσει περίπου τα 4 δισ. Το επιχείρημα, βέβαια, ήταν ότι μία ακόμα καθυστέρηση θα σήμαινε επιδείνωση της κατάστασης των μνημείων.

Οι παρατηρήσεις, όμως, που διατυπώθηκαν από τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαιοτήτων (ΔΣΑ) Νίκο Μίνω κατέληγαν στο συμπέρασμα πως το προτεινόμενο στέγαστρο καθόλου "δεν εγγυάται την καλή κατάσταση διατήρησης των ευαίσθητων και ήδη καταπονημένων ευρημάτων".Δεν εγγυάται δηλαδή την υλοποίηση του στόχου, διότι "έπρεπε να έχει προηγηθεί μελέτη περιβαλλοντικών συνθηκών, ώστε να εξασφαλιστούν οι κατάλληλες για την προστασία των αρχαίων συνθήκες μικροκλίματος. Κι επίσης να έχει ενημερωθεί η Διεύθυνση, ώστε να δώσει προδιαγραφές".Υστερα από σχετικές ερωτήσεις, οι μελετητές παραδέχτηκαν ότι η σχετική υγρασία εντός του στεγάστρου στους καλοκαιρινούς μήνες είναι στο 45% και η θερμοκρασία στους 28 βαθμούς,δίχως να έχουν υπολογιστεί οι μεταβολές μεταξύ ημέρας - νύχτας και χειμώνα - καλοκαιριού, καθώς και οι επιπτώσεις από το θαλασσινό περιβάλλον. Αυτές οι συνθήκες κρίθηκαν "απαράδεκτες" από τη ΔΣΑ, συμπληρώνοντας ότι "το χειμώνα η σχετική υγρασία θα ξεπερνά πιθανόν τα αποδεκτά όρια.

Σημειώνεται ότι το στέγαστρο που εξωτερικά θα καλυφθεί με θηραϊκή γη, θα αερίζεται με περσίδες που θα ανοίγουν και θα κλείνουν, ενώ τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν είναι ξύλο, χάλυβας για το εσωτερικό δικτύωμα και ανοξείδωτο αλουμίνιο. Πολλά μέλη του Συμβούλιο ζήτησαν ποσοστά και χρόνους αντοχής των υλικών, καθώς και το κόστος συντήρησής του,δεν έλαβαν όμως απαντήσεις, για τις οποίες υπέθεσαν ότι μπορεί να υπάρχουν στα τεύχη της μελέτης που δεν ανοίχτηκαν. Κι αν δεν υπάρχουν, οι μελετητές να τα φέρουν στο μέλλον. Συνεπώς, ας εγκριθεί η μελέτη...

Μία μελέτη που έπρεπε να στοχεύει στην προστασία κατ' αρχήν των αρχαίων κι έπειτα των τουριστών, αλλά ανατέθηκε σε ιδιωτικό μελετητικό γραφείο, όπως όλες όσες χρηματοδοτούνται από το Β ΚΠΣ, για ένα σημαντικό έργο, το οποίο θα πρέπει να προσαρμοστεί στους ρυθμούς απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων, πάση θυσία.

Δ. ΜΥΡΙΛΛΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ