Κυριακή 15 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Σίριαλ χωρίς τέλος

Οι συνεχείς αλλαγές και η προσπάθεια ελέγχου της από τους ποδοσφαιροέμπορους της ΕΠΑΕ

Αθλητική Δικαιοσύνη (ΑΔ) με χώρο ευθύνης το ποδόσφαιρο. Μια ακόμα πονεμένη ιστορία. Αλλωστε όλες οι παράμετροι που δίνουν οντότητα στο "βασιλιά των σπορ", εντός της ελληνικής επικράτειας, στον ίδιο δρόμο κινούνται. Η λαϊκή ρήση "τα καλά και συμφέροντα" αποτελεί οδηγό σε κάθε κίνηση των κρατούντων. Τι και αν η πραγματικότητα που έχουν επιβάλει στην ΑΔ αναγκάζει το άθλημα να κινείται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας; Τι και αν τα αποτελέσματα σαν μπαλάκι του πινγκ πονγκ πηγαινοέρχονται από τη γελοιότητα στον τραγέλαφο; Κανείς δε δίνει σημασία, προκειμένου να εξυπηρετήσει το δοκούν, δηλαδή να διατηρήσει τον έλεγχο.

Προχτές για μια ακόμα φορά η διοίκηση της ΕΠΑΕ στελέχωσε την Πειθαρχική Επιτροπή (ΠΕ), δηλαδή το πρωτοβάθμιο δικαιοδοτικό όργανο. Η πρώτη φράση που βγήκε από τα χείλη αρκετών ήταν "πόσο θα κάτσουν;". Δεν ήταν έκφραση κακεντρέχειας, αλλά απεικόνιση της πραγματικότητας. Μιας μίζερης και στέρφας πραγματικότητας, η οποία το μόνο που κάνει είναι να "χρυσώνει το χάπι". Ετσι οι υπεύθυνοι θεωρούν πως... ρίχνουν στάχτη στα μάτια των αφελών, κερδίζοντας χρόνο, ώστε να διαφεντέψουν ακόμα περισσότερο τον πολύπαθο χώρο του ποδοσφαίρου.

Καμιά έννοια νομιμότητας ή ανάγκη για την απόκτηση εμπιστοσύνης δεν καθίσταται εμπόδιο. Διαλέγουν συνειδητά τον αυτοεξευτελισμό, αρκεί να συνοδεύεται από τη δυνατότητα εξουσίας. Γιατί γνωρίζουν καλά οι "παροικούντες την Ιερουσαλήμ" πως ο έλεγχος της ΑΔ παρέχει μεγάλη και πολύπλευρη εξουσία. Να γιατί φέτος στελέχωναν την ΠΕ μέχρι να την ξανααντικαταστήσουν.

Η περίοδος ξεκίνησε με την τριάδα Ερωτοκρίτου, Παπαϊωάννου, Γρηγορίου. Κατά μόνας αποχώρησαν όλοι και τη θέση τους πήραν τμηματικά οι Δαμοράκης, Αναγνώστου, Μήνης. Στη συνέχεια αποχώρησαν οι δύο τελευταίοι και λίγο αργότερα ήρθε η σειρά του Γ. Δαμοράκη. Η επικρατούσα κατάσταση δημιουργούσε την ανάγκη αλλαγής στην εικόνα που είχε σχηματιστεί για την ΑΔ. Ετσι αποφασίστηκε να γίνει χρήση της δεύτερης δυνατότητας που παρέχει ο κανονισμός. Να μη στηριχτούν δηλαδή σε νομικούς, αλλά σε εν ενεργεία δικαστικούς. Τελικά επέλεξαν ένα μεικτό σχήμα.

Ηταν η αρχή ενός νέου σίριαλ. Το Πρωτοδικείο έστειλε, όπως προβλέπεται, κατάλογο και η ΕΠΑΕ όρισε τους κυρίους Οικονόμου, Ηλιάδη, Δαμοράκη (νομικός). Ομως η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, αλλά και το Πρωτοδικείο Αθηνών αντέδρασαν έντονα. Αφ' ενός δεν ήθελαν και νομικό, αφ' ετέρου δε δέχονται πως κάποιος ιδιώτης μπορεί να κρίνει δικαστικούς. Απαιτούσαν να τηρηθεί η σειρά που είχαν ορίσει.

Η ένωση των ποδοσφαιροεμπόρων επικαλούνταν το καταστατικό της και οι εκπρόσωποι της Δικαιοσύνης το νόμο. Η διαφορά στη νομική γλώσσα χαρακτηρίζεται "κόντρα λέγκεμ". Μάλιστα, η αντιπαράθεση αποτέλεσε την αφορμή μιας ανακοίνωσης από τους εκπροσώπους της δικαιοσύνης, που έθετε σοβαρότατα ζητήματα. Δυστυχώς κανείς, όχι ασυνείδητα, δεν ασχολήθηκε με την ουσία τους.

Το μεικτό σχήμα δε λειτούργησε ποτέ. Η ΕΠΑΕ λοιπόν απευθύνθηκε στο Πρωτοδικείο της Χαλκίδας, που έστειλε νέο κατάλογο. Σε μια προσπάθεια ρελάνς, μάλιστα, κατέληξε σε μια πρωτοφανή απόφαση. Επέλεξε τρεις κυρίες για την ΠΕ. Τις προέδρους Πρωτοδικών Μπακατσέλου, Γαλάνη - Λεοναρδοπούλου, Πάνταινα. Μετά τις χαιρετούρες και τα χαμόγελα, ακολούθησαν τη μοίρα των προκατόχων τους...

Για περίπου μια βδομάδα το κενό καλύφθηκε εκ των έσω. Τις υποθέσεις διεκπεραίωνε η γραμματέας της ΠΕ, Ειρ. Πενταράκη!! Το πλήρωμα του χρόνου ήρθε και μια νέα τριάδα ανέλαβε καθήκοντα. Πρόεδρος ο τέως εφέτης Σπύρου και μέλη οι δικηγόροι Πάλλης, Πέππας. Μια μέση λύση δηλαδή, στην προσπάθεια προσεταιρισμού όλων των πλευρών. Αν θα τα καταφέρουν δεν το γνωρίζουμε, τους το ευχόμαστε όμως για το καλό του αθλήματος. Αυτό που σίγουρα μπορούμε να γράψουμε είναι πως αν το εκάστοτε μέλος της ΠΕ δεν τηρήσει... αποστάσεις ασφαλείας από τους εργοδότες του, η... μοίρα κανενός δεν αλλάζει.

Γ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ