Τρίτη 17 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Εμβαλωματικές" ανακατατάξεις στο ΥΠΠΟ

Ακριβώς τη στιγμή που τα κομμάτια της ζωφόρου του ναού της Αθηνάς Νίκης στην Ακρόπολη αιωρούνταν (διαδικασία καταβίβασης) υπό το βλέμμα του μελετητή του ναού, αρχιτέκτονα Δημοσθένη Ζιρώ,στην Ακρόπολη κατέφθανε ένα υπηρεσιακό έγγραφο που έθετε σε στάση "μετέωρη" ολόκληρο το ναό. Ο μελετητής και εκτελεστής του έργου μετακινήθηκε στη Διεύθυνση Αναστηλώσεων Αρχαίων Μνημείων, δύο μέρες μετά την επίσκεψη στο μνημείο του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ενώπιον του Κ. Στεφανόπουλου, ο υπουργός Πολιτισμού είχε δώσει εντολή να κατατεθεί άμεσα η συνολική πρόταση για την αποκατάσταση του ναού!

Με το ίδιο έγγραφο, κατ' εντολήν του υπουργού, μετακινήθηκε, επίσης, στη Διεύθυνση Αναστηλώσεων ο μελετητής του Ερεχθείου, Αλέξανδρος Παπανικολάου,ενώ ετοίμαζε την απόδοση του έργου. Κι οι δύο καλούνται να ασκήσουν διοικητικό έργο, παρά τη σπάνια αναστηλωτική και μελετητική τους εμπειρία.

Αντιστρόφως μετακινήθηκαν από τη Διεύθυνση προς Εφορείες Αρχαιοτήτων οι Αθ. Νακάσης, Ιω. Κνιθάκης και Κων. Κυριακόπουλος.

Η αιτιολόγηση αναφέρει "επιτακτικές υπηρεσιακές ανάγκες". Ωστόσο, το Σωματείο Τεχνικών Επιστημόνων του ΥΠΠΟ σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου κατήγγειλε το γεγονός ως "αντιδεοντολογικό, παράνομο και παράτυπο",αφού αλλάζει, δήθεν, πρόσωπο η Διεύθυνση Αναστήλωσης ώστε να παρέξει έργο, αλλά το Σωματείο θεωρεί ότι ηθελημένα αποδίδονται ευθύνες διοικητικής απραξίας στα πρόσωπα των υπαλλήλων και όχι στην ισχνή διάρθρωση της Υπηρεσίας, λόγω της οποίας αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των μνημείων. Επισημαίνεται ότι οι μετακινήσεις έγιναν "χωρίς γραπτή γνώμη των Υπηρεσιών, από τις οποίες απομακρύνονται και χωρίς γραπτή εισήγηση της καθ' ύλην αρμόδιας διοικητικής υπηρεσίας".

Παράλληλα μένει ακέφαλο ένα σημαντικό έργο στον Ιερό Βράχο, δεδομένου ότι η "Αθηνά Νίκη" αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, που χρήζουν άμεσης επέμβασης. Ολα αυτά αποκρύπτουν τις πραγματικές αιτίες των καθυστερήσεων στα έργα της Ακρόπολης. Θολώνουν τις απαντήσεις σχετικά με το πού σταματούν οι ευθύνες της ΕΣΜΑ και πού αρχίζουν οι ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας και δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για άλλες λύσεις.Το Σωματείο των Τεχνικών Επιστημόνων πιστεύει ότι "η αποδυνάμωση θα οδηγήσει σε εναλλακτικά σχήματα".Στα ενδεχόμενα εναλλακτικά σχήματα αναφέρεται το υπόμνημα των υπευθύνων στα έργα της Ακρόπολης, οι οποίοι καταγγέλλοντας την απομάκρυνση επισημαίνουν: "μας βρίσκουν ιδιαίτερα επιφυλακτικούς οι κυοφορούμενες ρυθμίσεις σχετικά με την ανάθεση αναστηλωτικών μελετών και έργων σε ιδιώτες. Πιστεύουμε ότι οι αναθέσεις ανεξάρτητων αναστηλωτικών έργων σε ιδιώτες θα έχουν αρνητικά αποτελέσματα στην ποιότητα και στην ενιαία αντίληψη και φιλοσοφία που διέπουν μέχρι σήμερα τις επεμβάσεις στα μνημεία".

Ψήφισμα καταγγελίας των μετακινήσεων κατέθεσαν χτες και οι αρχαιολόγοι την Α' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων,τασσόμενοι με το αίτημα του Σωματείου Τεχνικών Επιστημόνων να ανακληθούν οι αποσπάσεις. Την Παρασκευή, εξάλλου, οι μηχανικοί θα κάνουν δίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από το ΥΠΠΟ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ