Πέμπτη 19 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ανατροπή θα φέρει τον "εξανθρωπισμό"

Ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ, έκανε μιαν ακόμα ...βαθυστόχαστη διαπίστωση. Το πολιτικό και κοινωνικό εποικοδόμημα, είπε, έχει αυτονομία σε σχέση με τις παραγωγικές σχέσεις. Η πρωθυπουργική τοποθέτηση ήταν προϊόν της ακόμα ...βαθύτερης ανάλυσής του ότι ο καπιταλισμός δεν είναι κακό πράγμα, αρκεί κανείς να τον "εξανθρωπίσει". Τουτέστιν, "ζήτω" η αιωνιότητα του καπιταλισμού, "κάτω τα χέρια" από τις εκμεταλλευτικές παραγωγικές σχέσεις και ελάτε όλοι μαζί, εμείς οι "κεντροαριστεροί", να επιδοθούμε στην προπαγάνδα, για μιαν "Αριστερά" που θα πράττει ό,τι και η Δεξιά, αλλά αυτή, η "αριστερή" εξυπηρέτηση των συμφερόντων των καπιταλιστών δηλαδή, θα είναι "επωφελής"...

***

Μέσα σε λιγότερο από μια βδομάδα, η πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα του τόπου ήρθε να φωτίσει ευκρινώς την εγκυρότητα και κυρίως τη στόχευση των πρωθυπουργικών αναφορών. Εξ αρχής ήταν η άμεση "ανταπόκριση" τουΑ. Ανδριανόπουλου στην πρόσκληση του Κ. Σημίτη να συστρατευτούν με την "κεντροαριστερά" όσοι εμπνέονται από το "όραμά της". Οταν ένας νεοφιλελεύθερος, όπως το πρώην στέλεχος της ΝΔ, αναγνωρίζει στις ιδεολογικές σταθερές και πολιτικές πρακτικές του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης την εκπλήρωση των νεοφιλελεύθερων ιδανικών του, τότε "τι χρείαν άλλων μαρτύρων έχομεν" για την ποιότητα της "κεντροαριστεράς" και για το είδος του "καλού" καπιταλισμού που προτείνει.

***

Ομως, ευθύς αμέσως, προέκυψαν και τα μηνύματα για το πολιτικό και κοινωνικό εποικοδόμημα, υπέρ της "αυτονομίας" του οποίου υπερθεμάτισε ο κύριος πρωθυπουργός. Στα πλαίσια, λοιπόν, αυτού, του ..."ανεπηρέαστου" από τις καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής πολιτικού και κοινωνικού εποικοδομήματος, βγήκε χτες ο υπουργός Δικαιοσύνης και τι είπε; Δήλωσε επισήμως και "κεντροαριστερώς" ότι εφόσον οι αγρότες δεν κάνουν δήλωση μετανοίας (!) και εφόσον δε δεσμευτούν ότι δε θα ξαναβγούν στους δρόμους, τότε δεν πρόκειται να σταματήσουν τα αγροτοδικεία! Αλήθεια, κύριε πρωθυπουργέ, αν ο καπιταλισμός σας "εξανθρωπιζόταν" και αν δεν υπήρχαν αυτές οι βάρβαρες παραγωγικές σχέσεις, θα υπήρχε χώρος γι' αυτές τις βάρβαρες δηλώσεις στο επίπεδο του πολιτικού εποικοδομήματος; Βεβαίως, ο πρωθυπουργός γνωρίζει την απάντηση.

***

Μια μέρα πριν από τον υπουργό Δικαιοσύνης, είχαν πάρει το λόγο αυτοπροσώπως εκείνοι που ελέγχουν και καθορίζουν τις σημερινές παραγωγικές σχέσεις, εκείνοι, δηλαδή, εξ ονόματος των οποίων κυβερνά ο κ. Σημίτης. Οι καπιταλιστές, λοιπόν, και συγκεκριμένα οι ιδιοκτήτες της "Χαλυβουργικής", ενώπιον ενός ακόμα "ανεξάρτητου" πυλώνα του καπιταλιστικού εποικοδομήματος, της Δικαιοσύνης, αφού έσυραν το σωματείο των εργαζομένων στο δικαστήριο, τους είπαν: "Δε δεχόμαστε καμία συμφωνία μαζί σας, να δηλώσετε τώρα ότι δε θα κάνετε στάσεις εργασίας"! Αλήθεια, κύριε πρωθυπουργέ, αν το καπιταλιστικό εποικοδόμημα ήταν τόσο "ανεξάρτητο" από τις καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής και εάν ο καπιταλισμός σας ...σήκωνε "εξανθρωπισμό", θα έκαναν τέτοια εξουσιαστική επίδειξη οι καπιταλιστές απέναντι στους εργάτες; Βεβαίως, ο κύριος πρωθυπουργός γνωρίζει την απάντηση.

***

Την απάντηση που γνωρίζει ο πρωθυπουργός είναι αναγκαίο να τη γνωρίζουν και να την ενστερνιστούν, όσο γίνεται περισσότεροι εργάτες, όσο γίνεται περισσότεροι αγρότες, όσο γίνεται ευρύτερα λαϊκά στρώματα. Και η απάντηση είναι απλή: Οσο υπάρχουν καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής, θα υπάρχει καπιταλιστική εκμετάλλευση. Εκείνοι που κερδίζουν από αυτήν την εκμετάλλευση θα στηρίζουν και θα αναπαράγουν τις καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής, κατέχοντας στα χέρια τους την πολιτική εξουσία και ελέγχοντας το πολιτικό και κοινωνικό εποικοδόμημα. Εχοντας στην κατοχή τους όλα αυτά, έχουν ταυτόχρονα τα μέσα να επιβάλουν την προώθηση των συμφερόντων τους, μέσω των κατάλληλων πολιτικών που έχουν αναθέσει να τις εφαρμόζουν οι πολιτικοί τους υπηρέτες. Σήμερα, εν προκειμένω, το ρόλο αυτό παίζει η κυβέρνηση Σημίτη, που προωθεί το νεοφιλελευθερισμό, με ή χωρίς "κεντροαριστερές" περικοκλάδες.

***

Οι εργάτες, οι αγρότες, τα λαϊκά στρώματα έχουν κάθε συμφέρον να δουν ότι, πίσω από το πολιτικό και κοινωνικό εποικοδόμημα που τους ζητά δηλώσεις μετανοίας και τους στέλνει στα δικαστήρια, βρίσκονται οι κερδισμένοι από τις υπάρχουσες καπιταλιστικές παραγωγικές σχέσεις. Δηλαδή οι καπιταλιστές. Αν υπάρχει μια ελπίδα, οι εργάτες, οι αγρότες, τα λαϊκά στρώματα να απαλλαγούν από την εκμετάλλευση και τους εκμεταλλευτές τους, δεν είναι άλλη από την ανατροπή αυτών των εκμεταλλευτικών παραγωγικών σχέσεων. Δεν είναι άλλη από την ανατροπή του καπιταλισμού. Απαραίτητη προϋπόθεση γι' αυτό είναι η κατάληψη της πολιτικής εξουσίας από τους εκμεταλλευόμενους. Αυτός είναι ο μόνος ελπιδοφόρος δρόμος για τους εργάτες και τους συντρόφους τους. Ενας δρόμος που περνάει μέσα από τη συγκρότηση ενός κοινού μετώπου πάλης όλων των λαϊκών στρωμάτων, που οι κοινωνικοί αγώνες του θα θέτουν το καίριο πολιτικό ζήτημα. Το πέρασμα της πολιτικής εξουσίας από τους αστούς και τους καπιταλιστές, στους εργάτες και τα υπόλοιπα εκμεταλλευόμενα στρώματα. Γιατί μόνο έτσι θα έρθει ο εξανθρωπισμός. Μέσω της ανατροπής του βάρβαρου καπιταλισμού και του βάρβαρου εποικοδομήματός του.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ