Πέμπτη 19 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Κουβέντα να... γίνεται

Η Αθήνα υποδεικνύει το Δικαστήριο της Χάγης ως πλαίσιο αντιμετώπισης των όποιων ελληνοτουρκικών προβλημάτων

Η Αθήνα διαμόρφωσε χτες τις αντιπροτάσεις της και τις προσεχείς μέρες θα επιδώσει στην Αγκυρα με ρηματική διακοίνωση την απάντησή της στην πρόταση πέντε σημείων του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών. Για την τελική διατύπωση της ρηματικής διακοίνωσης πραγματοποιήθηκε χτες στο Μέγαρο Μαξίμου σύσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών υπό τον πρωθυπουργό.

Τις προηγούμενες μέρες, τόσο ο υπουργός Τύπου όσο και ο υπουργός Εξωτερικών, με δηλώσεις τους είχαν περιγράψει το πλαίσιο της ελληνικής απάντησης. Η απάντηση, σύμφωνα με όσα ο Δ. Ρέππας και ο Θ. Πάγκαλος έχουν δηλώσει, δεν μπορεί να υιοθετήσει ως σύνολο τις προτάσεις Τζεμ, καθώς εκτιμάται πως τα πέντε σημεία της τουρκικής πρότασης, απλώς περιγράφουν την πάγια θέση της Αγκυρας για έναν εφ' όλης της ύλης πολιτικό ελληνοτουρκικό διάλογο.

Η ελληνική κυβέρνηση, πάντως, δεν επιθυμεί να "χρεωθεί" το ναυάγιο μιας πρότασης διαλόγου, έστω κι αν αυτή γίνεται εκ του πονηρού, καθώς αναμένει την κλιμάκωση των αμερικανικών και των ευρωπαϊκών πιέσεων για την πραγματοποίηση "γενναίων" βημάτων. Για το λόγο αυτό, η ρηματική διακοίνωση θα περιλαμβάνει τις ελληνικές θέσεις για μια διευθέτηση. Οι θέσεις αυτές, έχουν ήδη περιγραφεί από τον υπουργό Εξωτερικών Θ. Πάγκαλο, ο οποίος υπέδειξε στην Αγκυρα να αναγνωρίσει τη γενική δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της Χάγης προκειμένου να αποκτήσει το δικαίωμα να αναζητήσει, μέσα στο πλαίσιο του Δικαστηρίου, λύση για κάθε θέμα που θεωρεί ελληνοτουρκική διαφορά.

Η ελληνική απάντηση, όπως δήλωσε χτες ο υπουργός Τύπου, θα δοθεί τις προσεχείς μέρες και όπως υπογράμμισε, σε αυτές τις περιπτώσεις "απαντάς σε θέματα που έχει θέσει κάποιος και ταυτόχρονα, έχεις την ευκαιρία, καθώς απαντάς, να αναπτύξεις και τις δικές σου ιδέες, αφού μιλάς για την πολιτική σου. Αυτό θα γίνει και στη συγκεκριμένη περίπτωση".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ