Πέμπτη 19 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πλατείες - ανοιχτές πληγές

Οι δύο πλατείες, που "παίδεψαν" προχτές το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, δεν έχουν ίδιας σπουδαιότητας αρχαιότητες, αλλά και οι δύο "χάσκουν" και πηγαινοέρχονται στο ΚΑΣ, τουλάχιστον μια πενταετία.

Η πρώτη είναι η πλατεία Διοικητηρίου στη Θεσσαλονίκη, όπου ο δήμος ζητούσε την κατασκευή υπόγειου γκαράζ. Οι διενεργούμενες ανασκαφές από τις Εφορείες Κλασικών και Βυζαντινών Αρχαιοτήτων εμπόδισαν την κατασκευή του γκαράζ, αλλά έκτοτε οι προτάσεις διαδέχονται η μία την άλλη, οι ανασκαφές δεν προχωράνε και ο δήμος περιμένει να συνεχιστεί η εργολαβία. Αν και με ανοιχτή ανασκαφή, χωρίς επαρκή τεκμηρίωση των αποκαλυμμένων αρχαιοτήτων, ήρθαν προχτές δύο προτάσεις: Η μια πρότεινε περιμετρικό πάρκινγκ, διαμόρφωση της πλατείας και κατάχωση των αρχαιοτήτων, αλλά να είναι επισκέψιμες. Η άλλη ανάδειξη των αρχαιοτήτων και κατασκευές θέασης (π. χ. μπαλκόνια κ. ά. ). Τελικά, καμία δεν εγκρίθηκε, αλλά ζητήθηκε από τις Εφορείες σε ένα μήνα να τεκμηριώσουν τι διατηρείται και τι όχι από την ανασκαφή.

Οσο για την πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως (πλατεία Δημαρχείου Αθήνας), η προχτεσινή πρόταση της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων "κατέπληξε". Για τον σωζόμενο, αλλά προκλητικά εγκαταλειμμένο αρχαιολογικό χώρο,η μελέτη που ανέθεσε ο Δήμος Αθηναίων στον αρχιτέκτονα Αγγελο Δημητρίου πρότεινε: κατασκευή ημιυπόγειας αρχαιολογικής κρύπτης,επισκέψιμης, η οποία εγκρίθηκε. Αλλά η διαμόρφωση της πλατείας με τα ρωμαϊκού ή "χολιγουντιανού" κατ' άλλους περιστύλια, το άγαλμα αρχαίου Ελληνα ή Ρωμαίου αυτοκράτορα (αδιευκρίνιστο), το σιντριβάνι και άλλες κατασκευές, προκάλεσε μειδιάματα και επικρίσεις για άμεση και έμμεση βλάβη των αρχαίων και δημιουργία "ανιστόρητης εικόνας" της περιοχής και απορρίφθηκε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ