Σάββατο 28 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
Πρωτοβουλία "εκ των ων ουκ άνευ"

Δηλώσεις πολιτικών και κοινωνικών παραγόντων

Πολλοί παραβρισκόμενοι εξέφρασαν στο "Ρ" τη συμφωνία τους για τη διενέργεια της δημόσιας συζήτησης σχετικά με το Μέτωπο και την αναγκαιότητα συγκρότησής του. Παραθέτουμε και σήμερα τις τελευταίες απ' αυτές:

Δίνει δυνατότητες

Κική Μαρία,καθηγήτρια.

Περιμέναμε πολύ καιρό την πρωτοβουλία αυτή του ΚΚΕ και τη χαιρετίζουμε με μεγάλη ευχαρίστηση. Είναι πολύ ουσιαστική και επίκαιρη η πρόταση για το Μέτωπο και, νομίζω, έχει όλα τα στοιχεία να προχωρήσει.

Πετρίτης Πάνος,συγγραφέας.

Την πρωτοβουλία αυτή για τον ΑΛΛΟ ΔΡΟΜΟ τη βρίσκω πολύ σημαντική και πολύ ενδιαφέρουσα. Δίνει δυνατότητες σε πολλούς ανθρώπους, οι οποίοι δεν έχουνε ένα τρόπο, ένα βήμα, για να διεκδικήσουν σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα. Είναι επιτακτικό να προχωρήσει αυτή η πρωτοβουλία. Νομίζω, δε, ότι είναι ώριμη, αν δεν έχει καθυστερήσει κιόλας αυτή η πρωτοβουλία. Οι άνθρωποι θέλουν να εκφραστούν συλλογικά, αλλά δε βρίσκουν την ευκαιρία να το κάνουν. Ας ελπίσουμε ότι, τώρα, θα δοθεί αυτή η ευκαιρία σε πολλούς να το κάνουν.

Εχει θέση κάθε πατριώτης

Βαρδάνης Μιχάλης,απόστρατος υποστράτηγος, πρόεδρος ΣΦΕ '67 - '74.

Η σημερινή κατάσταση πραγμάτων δεν αφήνει πολυτέλειες προσώπων και δυνάμεων, που προβληματίζονται και ανησυχούν να περιμένουν. Οι προβληματισμοί τους και οι ανησυχίες να μην είναι προσωπικές ή σε πολύ στενά κυκλώματα. Χρειάζεται συστράτευση δυνάμεων και προσώπων, που εκφράζουν ιδέες και αντιλήψεις για μια πανμετωπική αντίσταση στη λαίλαπα, όχι μόνο του νεοφιλελευθερισμού, αλλά στη λαίλαπα της βαρβαρότητας, στη λαίλαπα που, κατ' αρχήν και κύρια, έχει τον πολιτισμό στόχο να τον εξαφανίσει. Μέσα σ' αυτό το Μέτωπο έχει θέση ο κάθε πατριώτης. Από την άποψη αυτή, λοιπόν, την πρωτοβουλία του Κομμουνιστικού Κόμματος τη θεωρώ "εκ των ων ουκ άνευ" για τη σημερινή κατάσταση. Και εύχομαι - πράγμα δύσκολο βέβαια - να ευοδωθεί και να προχωρήσει και να γίνει ορμή.

Γ. Τσαπόγας,δημοσιογράφος, μέλος της Επιτροπής κατά της Συνθήκης Σένγκεν και της Επιτροπής υπέρ του Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ.

Η πρωτοβουλία που αναλήφθηκε κινείται μέσα στην ιστορική πορεία του Κόμματος και στις ανάλογες προσπάθειες που έκανε διαχρονικά, σε όλα τα επίπεδα της ιστορίας, και με κορυφαία εκδήλωση την προσπάθεια συσπείρωσης των δυνάμεων στον κοινό εθνικοαπελευθερωτικό σκοπό, στην περίοδο της Κατοχής, αναδείχτηκε στη δύναμη που κίνησε, πράγματι, τις δυνάμεις σε ενωτική πορεία. Η νέα προσπάθεια και ο άλλος δρόμος αντιμετωπίζει ακριβώς το μονόδρομο και της Νέας Τάξης και των συνακόλουθων,που οδηγούν στο αδιέξοδο. Αυτή η πρόταση συμβάλλει στην αντιμετώπιση αυτών των αδιεξόδων, της κοινωνίας των δύο τρίτων, της φτώχειας, της ανέχειας και τα λοιπά. Σ' αυτά πρέπει να αντιπαραταχθεί μια πολυμέτωπη συγκρότηση κοινωνικοπολιτικών δυνάμεων με κοινούς στόχους. Νέοι, γυναίκες, Εθνική Αντίσταση, αγρότες και όλα τα λαϊκά στρώματα, στη βάση των κοινών προβλημάτων, πρέπει να συμπήξουν ανάλογες κινητοποιήσεις βάσης με τη συμμετοχή βεβαίως και του ΚΚΕ σε πανεθνική κλίμακα, ώστε αυτό το μέτωπο δυνάμεων να αντιταχθεί στις μονοδρομήσεις της Νέας Τάξης και της ΕΕ, χωρίς γνώση και χωρίς έκφραση γνώμης από το λαό μας.

Φ. Βώρος,επίτιμος πρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.

Το Μέτωπο είναι αναγκαίο διότι χωρίς την οργανωμένη συλλογική προσπάθεια όλων, ματαιοπονούμε όλοι.

Αναγνωστόπουλος Βασίλης,μέλος της ΠΑΣΕ.

Εκτιμώ ότι οι συνιστώσες ενδιαφέροντος οι οποίες υπάρχουν στον κόσμο, πρέπει οπωσδήποτε να αποκτήσουν συνισταμένη. Μόνο έτσι μπορούμε να αντιπαρέλθουμε την οργανωμένη επίθεση την οποία δέχεται όλη η κοινωνία κι όλος ο κόσμος. Εκτιμώ ότι είναι ό,τι θετικότερο θα μπορούσε να είχε προκύψει αυτή η πρωτοβουλία του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ