Σάββατο 28 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

λ9

Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΟΜΠΟΥΛΙΔΗΣ γεννήθηκε το 1930 στη Θερμοπηγή Σερρών. Καταγόταν από φτωχή αγροτική οικογένεια. Από μικρός γνώρισε τις στερήσεις και την εκμετάλλευση. ΕΠΟΝίτης στην κατοχή, ανέπτυξε σημαντική δράση στην περιοχή του. Κυνηγήθηκε μετά την Απελευθέρωση και αναγκάστηκε το 1947 να καταφύγει στο ΔΣΕ. Τον ίδιο χρόνο έγινε μέλος του ΚΚΕ. Τραυματίστηκε βαριά και μεταφέρθηκε στις ανατολικές χώρες για θεραπεία. Στις αρχές του 1949 επέστρεψε στο τμήμα του για να συνεχίσει τον αγώνα. Με την υποχώρηση του ΔΣΕ, πολιτικός πρόσφυγας στην Πολωνία, δημιούργησε οικογένεια.

Επαναπατρίστηκε το 1975 και ζούσε στη Θεσσαλονίκη. Ως το τέλος της ζωής του έμεινε πιστός στην επιστημονική θεωρία του μαρξισμού - λενινισμού και του προλεταριακού διεθνισμού.

Αφησε την τελευταία του πνοή στις 26 Γενάρη 1998.

Αύριο, Κυριακή 1η Μάρτη, γίνεται το 40ήμερο μνημόσυνό του.

Στη μνήμη του η γυναίκα του Βάσω, τα παιδιά του Βαρβάρα, Μαρία, Αλέξης, οι γαμπροί του Λάζαρος, Παναγιώτης και τα εγγόνια του Πέτρος, Μιχάλης, Δανιήλ, Βασιλική πρόσφεραν 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

* * *

λ9

Σήμερα, 28 Φλεβάρη κλείνουν 12 χρόνια από το χαμό της αγαπημένης μας ΕΛΛΗΣ ΦΩΚΑ.

Στη μνήμη της προσφέρουμε στο "Ριζοσπάστη" 10.000 δρχ.

Ο σύζυγος Νίκος Φωκάς

Τα παιδιά της Γεράσιμος και Λευτέρης

* * *

λ18

Ο αγωνιστής ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΖΑΒΕΛΛΑΣ,από το χωριό Δραγώγι Ολυμπίας, ήταν πρόεδρος του χωριού του επί 25 χρόνια συνεχώς. Στην κατοχή, πολύ νωρίς εντάχθηκε στην Εθνική Αντίσταση. Το 1942 πιάστηκε από τους Ιταλούς και βασανίστηκε επί δύο μήνες στα μπουντρούμια της Ασφάλειας Πύργου και της Γκεστάπο Καλαμάτας, χωρίς να πει ούτε μια λέξη. Το σπίτι του και όλη η οικογένειά του ήταν στη διάθεση της Οργάνωσης.

Μετά τη Βάρκιζα άρχισαν οι διώξεις. Στις 29 Αυγούστου 1945 τρομοκράτες της περιοχής, με την ανοχή της Αστυνομίας, τον πέταξαν από το δεύτερο όροφο του Ξενοδοχείου Κουρμαδά της Ανδρίτσαινας, κάτω στη ρεματιά και τον δολοφόνησαν.

Με τη συμπλήρωση 53 χρόνων από το θάνατό του, στη μνήμη του, καθώς και στη μνήμη της αγωνίστριας γυναίκας του ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΤΖΑΒΕΛΛΑ,η οποία πέθανε σαν σήμερα, στις 28 Φλεβάρη 1964 και αντί για μνημόσυνο, ο γιος τους προσφέρει για τα 80 χρόνια του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Κέντρου Βύρωνα, 50.000 δρχ. στο ΚΚΕ, 20.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη", 20.000 δρχ. για τα παιδιά και τον ηρωικό λαό της Κούβας, 10.000 δρχ. στην ΟΒ της ΚΝΕ Βύρωνα και 20.000 δρχ. στο Παράρτημα Βύρωνα της ΠΕΑΕΑ.

Γιάννης Τζαβέλλας

* * *

λ9

Συμπληρώθηκαν 10 χρόνια, από τις 24 Φλεβάρη 1988, που πέθανε ο αγωνιστής ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΑΓΓΗΡΑΣ.Αγροτόπαιδο από το χωριό Παλιούρι του Εβρου, γνώρισε από μικρός τις στερήσεις, την κοινωνική αδικία και ταπείνωση. Πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση και, για την πατριωτική δράση του, κυνηγήθηκε και υποχρεώθηκε να καταφύγει στο ΔΣΕ.

Με το τέλος του εμφύλιου, πολιτικός πρόσφυγας στην Κραγιόβα της Ρουμανίας, δούλεψε επί 30 χρόνια ως τεχνικός σε υφαντουργείο. Παράλληλα ήταν γραμματέας ΚΟΒ και μέλος της Κομματικής Οργάνωσης του ΚΚΕ της πόλης όπου ζούσε. Από το 1970 έως το 1974 ήταν πρόεδρος του Παραρτήματος του Συλλόγου των Πολιτικών Προσφύγων.

Οι πολιτικοί πρόσφυγες εκτίμησαν τις υπηρεσίες που πρόσφερε και δε θα τον ξεχάσουν.

Στη μνήμη του του αγαπημένου μας Αγγελου Μαγγήρα προσφέρουμε 20.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη" και 2.000 δρχ. στο Ενημερωτικό Δελτίο των Πολ. Προσφύγων. Η σύζυγος Βασιλική Μαγγήρα

Ο γιος του Αντώνης

* * *

Στη μνήμη του αγαπητού φίλου και συντρόφου μου ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΑΜΗ,ΕΠΟΝίτη στην κατοχή, που αφιέρωσε τη ζωή του στον αγώνα για το σοσιαλισμό, και αντί για λουλούδια στο νωπό τάφο του, προσφέρω 10.000 δρχ. στην ΚΝΕ.

Γιώργος Μπακοβασίλης

* * *

λ9

Στις 19 Φλεβάρη 1998 πέθανε ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΚΩΣΤΑΣ ΨΑΡΟΣ,από το Τραγανό Ηλείας. Ηταν πρόεδρος του Παραρτήματος Λεχαινών - Κάμπου Ηλείας της ΠΕΑΕΑ.

Στη μνήμη του η γυναίκα του Βάσω, τα παιδιά του Μαγδαληνή και Κώστας και ο εγγονός του Αλέξης, σύμφωνα με επιθυμία του, προσφέρουν στη ΝΕ Ηλείας 40.000 δρχ.

* * *

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΤΣΟΥ,η οικογένεια Ε. Σ. πρόσφερε 50.000 δρχ. στην Κομματική Οργάνωση Κοζάνης.

* * *

Στη μνήμη του αγωνιστή ΠΑΝΤΕΛΗ ΨΙΜΑΤΑΚΗ ο Δημήτρης Πατηνιώτης, αγρότης από το χωριό Μαλώνα Ρόδου, προσφέρει στην ΚΟ Ρόδου 40.000 δρχ. ως δεύτερη δόση για τα 80χρονα του ΚΚΕ.

***

λ9

Σήμερα 29 Φλεβάρη συμπληρώνονται 19 χρόνια που έφυγε από κοντά μας ο συνδικαλιστής εργάτης της "ΒΙΑΜΑΞ" ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΑΡΑΒΕΛΑΚΗΣ.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του Ευαγγελία και τα παιδιά του, Πάρις, Μαρία, Γεωργία, προσφέρουν στο "Ρίζο" 20.000 δρχ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ