Κυριακή 8 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΠΝΕΡΓΑΤΕΣ
Πικρό και απλήρωτο το μεροκάματο

Πλήρης ασυδοσία επικρατεί στις καπνοβιομηχανίες και στα καπνομάγαζα της Β. Ελλάδας. Συνεχίζεται ο αγώνας στην ΑΤΤΙΚ - ΓΚΡΕΪΤ. Αρνούνται πλέον να δουλέψουν τζάμπα για τους Βιδάλη - Χαρδαλιά οι καπνεργάτες

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Αποφασισμένοι να βγουν νικητές από τον αγώνα που άρχισαν με επίσχεση εργασίας και άλλες μορφές πάλης, είναι οι εργαζόμενοι της καπνοβιομηχανίας ΑΤΤΙΚ - ΓΚΡΕΪΤ,οι οποίοι είναι απλήρωτοι από το Σεπτέμβρη του 1996!

Οι καπνέμποροι Βιδάλης και Χαρδαλιάς - γνωστοί για τις σχέσεις τους με το ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση - από τη μέρα που άρχισε η κινητοποίηση των εργαζομένων, προσέφυγαν σε διάφορες μεθοδεύσεις και απειλές, προκειμένου να τους πείσουν να ξαναρχίσουν δουλιά, χωρίς φυσικά να δεσμεύονται για την καταβολή των δεδουλευμένων που τους οφείλουν. Θέλουν μόνο να κερδοσκοπούν σε βάρος των εργαζομένων και να μεταφέρουν τα κέρδη τους σε άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες. Παράλληλα, η κυβερνητική πολιτική τροφοδοτεί την αδιαλλαξία των εργοδοτών, που ενώ αρνούνται να εκπληρώσουν ακόμα και τις στοιχειώδεις νόμιμες υποχρεώσεις τους προς τους εργαζόμενους, τσεπώνουν τις παχυλές επιδοτήσεις.

Από τις 12 του Φλεβάρη που άρχισε η επίσχεση εργασίας, οι εργαζόμενοι με τη συμπαράσταση του κλαδικού τους σωματείου και πολλών άλλων συνεπών συνδικαλιστών, περιφρουρούν το χώρο εργασίας σε 24ωρη βάση και κλιμακώνουν τον αγώνα τους προκειμένου να πετύχουν τη δικαίωση των αιτημάτων τους.

"Εκμεταλλεύονται την ανεργία στον κλάδο μας και στην πόλη μας γενικότερα από το κλείσιμο των εργοστασίων που προκαλεί η πολιτική της αποβιομηχάνισης, για να μας ληστεύουν και να καταργούν στην πράξη τα δικαιώματά μας. Αν δεν τους σταματήσουμε τώρα, αύριο θα είναι αργά", τονίζει σε ανακοίνωση του το Συνδικάτο Καπνεργατών Ν. Θεσσαλονίκης.

Η εργοδοσία όχι μόνο δεν καταβάλλει τα δεδουλευμένα τόσων μηνών, οδηγώντας τους εργαζόμενους στην εξαθλίωση και την απόγνωση, αλλά συγχρόνως τους αναγκάζει να δουλεύουν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες, σε εργασιακούς χώρους που μόνο με το μεσαίωνα μπορούν να συγκριθούν. Οι καπνεργάτες καταστρέφουν την υγεία τους περνώντας ένα εξουθενωτικό οχτάωρο μέσα σε σύννεφα σκόνης στα άθλια κτίρια της ΑΤΤΙΚ - ΓΚΡΕΪΤ. Δεν υπάρχει ο στοιχειώδης εξαερισμός, ενώ ο δυνατός θόρυβος των μηχανών τρυπάει τα αυτιά και δημιουργεί και άλλα προβλήματα υγείας στους ανυπεράσπιστους εργάτες. Τα παράθυρα ποτέ δεν επιτρέπεται να ανοίξουν κι έτσι πολλές φορές εργάτριες έχουν λιποθυμήσει από τη ζέστη, τη σκόνη, τη δυσοσμία αλλά και την κούραση. Η εντατικοποίηση της δουλιάς εξοντώνει τους εργάτες.

"Από τα 13 χαρμάνια που δουλεύαμε στο 8ωρο, φθάσαμε να βγάζουμε 30 κι αυτό χωρίς να προηγηθεί κανένας εκσυγχρονισμός. Μόνο σε σκλάβους επιβάλλανε τέτοιους ρυθμούς εργασίας κι όλα αυτά γίνονται κάτω από βρισιές και απειλές", λένε οι εργαζόμενοι.

"Οι περισσότεροι υποφέρουμε από αρθρίτιδες και αναπνευστικά προβλήματα. Ηρθα 19 χρονών σ' αυτό το εργοστάσιο και στα είκοσι πέντε απέκτησα αρθρίτιδα. Ημουν 66 κιλά και από την κούραση έφθασα να ζυγίζω μέσα σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα 58 κιλά", δηλώνει η Γιώτα Καρακίτσου,μέλος της εργοστασιακής επιτροπής.

"Εχουμε ανθρώπους εδώ - συμπληρώνει - που χρωστάνε 15 νοίκια και απειλούνται με έξωση. Ανθρώπους, που χρωστάνε τη ΔΕΗ και τρέχουν και παρακαλάνε να μην τους κόψουν το ρεύμα. Ανθρώπους, που δεν έχουν θέρμανση στο σπίτι τους και υποχρεώνονται να κοιμούνται με τα μπουφάν, αυτοί και τα παιδιά τους. Οποιος έχει κάτι παραπάνω δανείζει τον άλλο συνάδελφο για να μπορέσει να επιβιώσει".

Μας αναφέρουν την περίπτωση μιας εργαζόμενης, η οποία πήρε δάνειο από την Εργατική Κατοικία και προκειμένου να μη χάσει το σπίτι, γιατί δεν μπορεί να πληρώσει τις δόσεις, αναγκάστηκε να καταφύγει σε καταναλωτικό δάνειο για να κάνει την αποπληρωμή και τώρα πληρώνει πολύ υψηλά επιτόκια.

Παντού η ίδια γεύση

Ιδια λίγο πολύ κατάσταση υπάρχει και στα άλλα καπνομάγαζα της Θεσσαλονίκης και της Βορ. Ελλάδας.

Ο γνωστός καπνέμπορος Μιχαηλίδης δεν εφαρμόζει την κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας και έχει στήσει εργοδοτικό σωματείο με το οποίο υπέγραψε... συλλογική σύμβαση όπου περιέχονται αντεργατικοί όροι. Πρόσφατα οι εργαζόμενες ενός καπνομάγαζου του Μιχαηλίδη πήγαν να πάρουν τα αναδρομικά που τους όφειλε η επιχείρηση και ο εργοδότης τους έδιωξε λέγοντας: "Εδώ άλλοι δεν πληρώνονται και εσείς θέλετε και αναδρομικά!". Σημειώνεται ακόμη ότι δεν καταβάλλονται στους καπνεργάτες που εργάζονται το Σάββατο, υπερωρίες και υπερεργασία.

Η πρόεδρος του Συνδικάτου των καπνεργατών Ν. Θεσσαλονίκης Παν. Σιδηροπούλου, δούλευε είκοσι χρόνια στη ΣΕΚΕ και απολύθηκε για πολιτικούς και συνδικαλιστικούς λόγους. Οταν διαμαρτύρονταν οι εργάτριες γιατί δεν τις αφήνουν στο 10λεπτο που δικαιούνται να φάνε με την ησυχία τους, οι άνθρωποι της εργοδοσίας έδειχναν την πόρτα και φώναζαν: "αν δε σας αρέσει φύγετε!". Τελευταία έχει "πέσει" η επεξεργασία καπνού και κατά μέσο όρο κάθε εργαζόμενος μόλις και καταφέρνει να κάνει 60 μεροκάματα από τα 150 που πραγματοποιούσε πριν δύο χρόνια. Οι λόγοι για την κατάσταση αυτή θα πρέπει να αναζητηθούν στην πτώση της παραγωγής λόγω των ποσοστώσεων, η μεγάλη εντατικοποίηση και τέλος η εγκατάσταση πολλών βιομηχανιών σε γειτονικές χώρες όπου τα μεροκάματα είναι ακόμη χαμηλότερα. Αρα με τις προϋποθέσεις που διαμορφώνονται, είναι αδύνατο να συγκεντρώσει πλέον ο καπνεργάτης και η καπνεργάτρια τα απαραίτητα 4.500 ένσημα για να βγει στη σύνταξη.

"Εργάζομαι 22 χρόνια και έχω κάνει 2.800 ένσημα, αλλά θα πρέπει να εξηγήσω ότι πολλά χρόνια δούλευα και το χειμώνα", σημειώνει η Παν. Σιδηροπούλου.

Οι περισσότεροι, όμως, που δουλεύουν στα καπνομάγαζα δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε τα απαραίτητα 51 ένσημα για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, ούτε και τα 100 ένσημα προκειμένου να πάρουν το βοήθημα του ΟΑΕΔ.

Τεράστιο είναι επίσης και το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όσοι καπνεργάτες είναι πάνω από πενήντα χρονών και οι εργοδότες αρνούνται να τους προσλάβουν στη δουλιά για να μην πληρώνουν τριετίες, ενώ συχνά αναγκάζουν τους μεγαλύτερους στην ηλικία εργαζόμενους να δουλεύουν μόνο για το ένσημο.

"Οι καπνέμποροι και καπνοβιομήχανοι θα πρέπει να πάρουν το μήνυμα αυτής της κινητοποίησης. Δηλαδή ότι οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας, ώστε να κερδίζουν με αξιοπρέπεια έστω κι αυτό το πενιχρό μεροκάματο", δηλώνει η Σοφία Τσελεμπόνη,μέλος της διοίκησης του σωματείου. "Οι εργαζόμενοι στο ΑΤΤΙΚ - ΓΚΡΕΪΤ και όλα τα μέλη του συνδικάτου, που από την πρώτη στιγμή συμπαρίστανται ενεργά στον αγώνα, είναι αποφασισμένοι να μείνουν εδώ περιφρουρώντας την απεργία, γιατί δεν έχουν καμιά άλλη επιλογή. Τζάμπα δε δουλεύει κανένας πλέον για τον Χαρδαλιά. Στο πλάι των απεργών στέκονται κι όλοι οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης που εκφράζουν καθημερινά την αλληλεγγύη τους και ενισχύουν τον αγώνα τους μέχρι την τελική νίκη", προσθέτει η Σ. Τσελεμπόνη.

Α. Ν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ