Κυριακή 8 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στο σπίτι του Τσαρούχη

Στο σπίτι του Τσαρούχη

Το νέο ανανεωμένο "Παρασκήνιο", στη δεύτερη εκπομπή του, μας ξεναγεί στο σπίτι του Γιάννη Τσαρούχη. Οδηγός στην ξενάγηση είναι ο Αλέκος Φασιανός. "Ο Φασιανός στο σπίτι του Τσαρούχη", όπως είναι ο τίτλος της εκπομπής, θυμάται με συγκίνηση το μεγάλο Ελληνα ζωγράφο. Αναφέρεται και περιγράφει τη ζωή του στην Αθήνα και το Παρίσι. Τακτικός επισκέπτης του σπιτιού, όταν ο ζωγράφος ζούσε, μας οδηγεί τώρα στους χώρους της δημιουργίας του, στο ατελιέ. Συγχρόνως η κάμερα κινηματογραφεί προσωπικά αντικείμενα του Τσαρούχη που και αυτά έχουν τη δική τους, ξεχωριστή ιστορία. Ο Αλέκος Φασιανός ποτέ δεν ξέχασε τα λόγια του δασκάλου, θα οποία πάντα θυμάται. Λόγια που φωτίζουν τη ζωή και το έργο του. Η σκηνοθεσία είναι του Λάκη Παπαστάθη. (Κυριακή ΝΕΤ, 18.15)

"Μαθήματα πιάνου"

Ξεμπαρκάροντας στη Νέα Ζηλανδία του 1850, η Αντα, μια μουγκή γυναίκα από τη Σκοτία, μοιάζει να μην προσαρμόζεται στην αγριάδα του εξωτικού τοπίου. Σκοπός της μετανάστευσής της είναι ο γάμος. Μαζί της εκτός από την εννιάχρονη νόθα κόρη της, έχει πάρει και ένα πιάνο, το οποίο ο μέλλον σύζυγός της σνομπάρει και το εγκαταλείπει στην ακτή. Εκείνος, όμως, που θα καταλάβει τη σημασία της μουσικής και του πιάνου είναι ο γείτονάς της, που θα το αγοράσει και θα το μεταφέρει στην καλύβα του, ενώ θα της ζητήσει να του κάνει μαθήματα. Η σχέση τους, μέσα από τους ήχους του πιάνου, θα γίνει ερωτική. Μέσα από συνεχείς αντιθέσεις πολιτισμών, συμπεριφορών, αντιδράσεων και επιθυμιών, ξεδιπλώνεται αυτή η παράξενη σχέση, που ταράζει τις απλές ισορροπίες της αποικιακής κοινότητας. Ολα αυτά συμβαίνουν στη βραβευμένη ταινία της Τζέιν Κάμπιον, που γνώρισε μεγάλη επιτυχία με τα "Μαθήματα πιάνου". Παίζουν οι Χόλι Χάντερ, Χάρβεϊ Καϊτέλ και Σαμ Νιλ. (Δευτέρα MEGA, 01.00)

"Οι παλιάτσοι"

Μια παράσταση της Μετροπόλιταν Οπερα της Νέας Υόρκης με την όπερα του Λεονκαβάλο "Οι παλιάτσοι", θα μεταδώσει το πρώτο κανάλι της ελληνικής τηλεόρασης από την εκπομπή "Μεγάλες παραστάσεις". Μια ξεχωριστή παράσταση, αφού τα σκηνικά και τα κοστούμια, αλλά και η σκηνοθεσία είναι του Φράνκο Τζεφιρέλι και ερμηνευτές είναι ο Λουτσιάνο Παβαρότι και η Τερέζα Στράτας. Η δίπρακτη λυρική όπερα πρωτοπαρουσιάστηκε από τη σκηνή του θεάτρου Νταλ Βερμέ του Μιλάνου το Μάη του 1892 υπό τη διεύθυνση του Αρτούρο Τοσκανίνι. (Τρίτη ΕΤ-1, 23.30)


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ