Παρασκευή 20 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ
Αυξήσεις και όχι ζητιανιά!
  • Εκατοντάδες χιλιόμετρα διάνυσαν οι γέροντες από όλα τα σημεία της χώρας, για να διαδηλώσουν στην Αθήνα την αγανάκτησή τους σχετικά με τη νέα ληστεία, που τους οδηγεί ομαδικά στην οικονομική εξαθλίωση
  • Σε αστυνομικό κλοιό η Βουλή και έλεγχος στις τσάντες μελών της Συντονιστικής Επιτροπής!

Αποφασιστικό μήνυμα αντίστασης στο νέο "πακέτο" σαρωτικών μέτρων της κυβέρνησης, έστειλαν χτες χιλιάδες συνταξιούχοι απ' όλη τη χώρα, που πραγματοποίησαν μεγαλειώδη συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος και μαχητική πορεία στην αστυνομοκρατούμενη Βουλή, βροντοφωνάζοντας "Κάτω τα χέρια απ' τα Ταμεία".

Από τη Μακεδονία, την Ηπειρο, τη Θεσσαλία, την Πελοπόννησο, τη Στερεά, την Κρήτη, συνταξιούχοι όλων των Ταμείων, αψηφώντας καιρικές συνθήκες διάνυσαν εκατοντάδες χιλιόμετρα, ένωσαν τις φωνές τους με τους συνταξιούχους της Αθήνας και του Πειραιά και διαμήνυσαν προς πάσα κατεύθυνση: "Αυτά που με αγώνες σκληρούς έχουμε κτίσει, θα κόψουμε τα χέρια σε όποιον τα αγγίξει".

Η πλατεία Κάνιγγος πλημμύρισε από ασπρομάλληδες που, παρά τα χρόνια τους, απέδειξαν για άλλη μια φορά πως διαθέτουν περισσή ζωντάνια και θέληση, μαχητικά, να υπερασπίσουν τα δικαιώματά τους. Ατέλειωτα χειροκροτήματα συνόδευαν τους εκπροσώπους των συνταξιουχικών οργανώσεων της επαρχίας, όπως τον Τ. Μπακλαβά από τη Θεσσαλία, τον Κ. Μανώλη από την Ηπειρο, τον Η. Αναγνωστόπουλο... που ανέβηκαν στο βήμα για να απευθύνουν αγωνιστικό χαιρετισμό.

Κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης ήταν ο Δ. Μαυροδόγλου,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, ο οποίος επισήμανε πως "στη συνάντηση με τη Συντονιστική ο πρωθυπουργός είπε "όχι" σε όλα τα αιτήματα των συνταξιούχων και ανακοίνωσε αυξήσεις - ψίχουλα 3,7%, δηλαδή 65 - 137 δρχ. τη μέρα, που δεν αντιστοιχούν ούτε σε ένα γιαούρτι. Για να δείξει πόσο κουβαρντάς είναι, είπε πως ο πληθωρισμός θα είναι 2,5% και μας δίνει παραπάνω. Ηξερε ότι θα γίνει υποτίμηση της δραχμής 14%. Μας είπε, συνειδητά, ψέματα". Σημείωσε πως με την υποτίμηση δόθηκε και άλλο χτύπημα στις συντάξεις και οι απώλειες έφτασαν στο 39%. "Η υποτίμηση - συνέχισε - συνοδεύεται από μια σειρά άλλα καταστροφικά μέτρα, όπως μείωση μισθών, ανατροπή εργασιακών σχέσεων, περικοπές κοινωνικών δαπανών, κατεδάφιση του ασφαλιστικού, ενώ βάζουν χέρι στα αποθεματικά των Ταμείων, που ανέρχονται στα 6 - 7 τρισ. δρχ.". Ανέφερε ότι τα αποτελέσματα της υποτίμησης φάνηκαν με τις φοβερές ανατιμήσεις, ότι τα Ταμεία θα δεχτούν καθοριστικό χτύπημα καθώς το 70% των φαρμάκων είναι εισαγόμενα και στα υπόλοιπα επίσης η πρώτη ύλη είναι εισαγόμενη. Καταδίκασε την κυβερνητική πολιτική, δήλωσε πως οι συνταξιούχοι δε θα επιτρέψουν τη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης και κάλεσε τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ, τη ΓΣΕΒΕΕ και άλλους συνδικαλιστικούς φορείς μαζί με τους συνταξιούχους να προχωρήσουν σε κοινό αγώνα.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν ο Κ. Παρασκευάς,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Δ. Τσοβόλας πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, ο Π. Σοφός,γραμματέας του ΕΚΑ, και αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων Αθήνας.

Κρατώντας στα χέρια κεσεδάκια γιαουρτιού, συμβολικά της... αύξησης που τους ανακοινώθηκε, πορεύτηκαν προς τη Βουλή. Οι κεντρικοί δρόμοι της Αθήνας δονήθηκαν από συνθήματα, όπως: "Είναι κοροϊδία το 3,7%, απαιτούμε αυξήσεις και όχι ζητιανιά", "Δώστε πίσω τα κλεμμένα" και "Καθηγητή Σημίτη εκσυγχρονιστή, η ληστεία που 'κανες θα σου βγει ξινή".

Η πορεία σταμάτησε για λίγο στην οδό Σταδίου, μπροστά στο υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και οι συνταξιούχοι βροντοφώναξαν: "Εκσυγχρονιστές, ληστές, κομπιναδόροι, εκεί που μας χρωστούσαν μας πήραν και το βόδι" και "Είμαστε απροσκύνητοι, δε ζητάμε χάρη, το δίκιο μας θα πάρουμε με ενότητα και πάλη".

Ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ και κλούβες είχαν παραταχθεί κατά μήκος της οδού Βασ. Σοφίας, εμποδίζοντας τους συνταξιούχους να προσεγγίσουν την είσοδο της Βουλής.Δεκάδες άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων ήταν παραταγμένοι στο προαύλιο της Βουλής, ενώ αστυνομικοί έψαξαν τις τσάντες μελών της αντιπροσωπείας της Συντονιστικής Επιτροπής μπαίνοντας στο κτίριο! Η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε τον πρόεδρο της Βουλής και τα κόμματα, καταθέτοντας υπόμνημα με τα αιτήματά τους και ζητώντας να υπάρξει προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή γι' αυτά.

Μετά τις συναντήσεις ο Χ. Τριάντης,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΤΕΒΕ, απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους σημείωσε πως "επισκεφθήκαμε τον πρόεδρο της Βουλής και τα κόμματα και αναπτύξαμε τα προβλήματά μας που επί σειρά ετών παραμένουν άλυτα. Καταγγείλαμε την αύξηση του 3,7% που αντιστοιχεί σε ένα κουλούρι, ότι η κυβέρνηση γνώριζε την υποτίμηση και τελικά ούτε αυτά δεν παίρνουμε, αλλά είμαστε και μείον 10,5%. Είπαμε ξεκάθαρα, ή θα σκύψει η κυβέρνηση να λύσει τα προβλήματα ή θα έχουμε κοινωνική σύγκρουση. Θα προχωρήσουμε σε ένα μέτωπο με όλες τις κοινωνικές δυνάμεις που πλήττονται. Καλούμε τους συνταξιούχους σε αγωνιστική ετοιμότητα. Τις επόμενες μέρες θα συνεδριάσει η Συντονιστική και θα αποφασίσει μορφές κλιμάκωσης του αγώνα".

Στην Καβάλα

Οι αντίξοες καιρικές συνθήκες δεν εμπόδισαν τους συνταξιούχους της Αν. Μακεδονίας και Θράκης να δώσουν μαζικά το "παρών" τους στην πανσυνταξιουχική συγκέντρωση, που έγινε χτες το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Καβάλας. Ηταν εκεί, από τον Εβρο και τον Στρυμόνα, από την Αλεξανδρούπολη, την Κομοτηνή, την Ξάνθη, τη Χρυσούπολη, τη Θάσο, την Ελευθερούπολη, τη Δράμα, τις Σέρρες, τη Νιγρίτα..., για να διαδηλώσουν την απόφασή τους να αγωνιστούν για "καλά στερνά".

Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Καβάλας και επικεφαλής της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Συνταξιουχικών Οργανώσεων της περιοχής, Γρ. Μπαχάρης,ο οποίος ανέπτυξε τα αιτήματα της κινητοποίησης και τα μεγάλα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι και τα οποία - όπως τόνισε - επιδεινώνονται μετά την υποτίμηση της δραχμής. Στη συγκέντρωση μίλησαν εκπρόσωποι συνταξιουχικών σωματείων απ' όλες τις πόλεις και ακολούθησε πορεία στη νομαρχία, όπου επιδόθηκε στο νομάρχη το ψήφισμα της συγκέντρωσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ