Παρασκευή 20 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Διαμαρτυρία μέσα στον οίκο των εφοπλιστών

"Εσείς στις λίστες των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου και οι ναυτεργάτες στα συσσίτια!", τόνισαν, απευθυνόμενοι στους εκπροσώπους του εφοπλιστικού κεφαλαίου, άνεργοι και συνδικαλιστές

Την απόφασή τους να αγωνιστούν για να προστατέψουν το δικαίωμά τους στη δουλιά και στην ίδια τη ζωή, διατράνωσαν χτες άνεργοι ναυτεργάτες, μέσα στον ...οίκο του εφοπλιστικού κεφαλαίου, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.Η ναυτεργατική "εισβολή" στην εφοπλιστική ένωση έγινε στη μία το μεσημέρι, ώρα που είχε προγραμματιστεί συνάντηση της διοίκησης της ΕΕΕ με την Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας για την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Οι ναυτεργάτες συγκεντρώθηκαν στην ΠΝΟ στις 12 το μεσημέρι. Η αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών αποφασίστηκε επί τόπου μέσα στο γραφείο του γενικού γραμματέα της Ομοσπονδίας Γιάννη Χαλά,όταν ο τελευταίος προκλητικά αρνήθηκε να θέσει τα αιτήματα των ανέργων προς τους εφοπλιστές, στη συνάντηση που θα γινόταν μία ώρα αργότερα. "Αφού δεν μπορείς να τα πεις εσύ, θα πάμε όλοι μαζί στους εφοπλιστές να τα πούμε εμείς", ήταν η απάντηση του γενικού γραμματέα της ΠΕΜΕΝ Σάββα Τσιμπόγλου,με την οποία συμφώνησαν όλοι οι συγκεντρωμένοι. Οι ναυτεργάτες με πορεία, της οποίας ...επικεφαλής υποχρεώθηκε τελικά να μπει ο Γιάννης Χαλάς (παρά τις αρχικές διαμαρτυρίες του), κατέφτασαν στα γραφεία της Εφοπλιστικής Ενωσης. Αποφασιστικά απέρριψαν την πρόταση των εφοπλιστών να δεχτούν μια αντιπροσωπεία τους και όλοι μαζί κατέκλυσαν την αίθουσα συνεδριάσεων.

"Απαιτούμε να πάτε στα συσσίτια, για να δείτε πού οδηγήσατε Ελληνες ναυτικούς, για να αυξήσετε τα υπερκέρδη σας", ήταν μία από τις φράσεις που κυριάρχησε στη διάρκεια της συνάντησης των ανέργων με τους εφοπλιστές. Οι ναυτεργάτες δήλωσαν την απόφασή τους να προστατέψουν με κάθε τρόπο το δικαίωμά τους στην εργασία, απαίτησαν την άμεση απορρόφηση των ανέργων, καταρρίπτοντας ταυτόχρονα το εφοπλιστικό επιχείρημα περί ανταγωνιστικότητας του ελληνικού πλοίου στο διεθνή στίβο που θα επιτευχθεί με τη μείωση του κόστους εργασίας, όπως είπε ξανά και ξανά ο πρόεδρος της ΕΕΕ Γιάννης Λύρας.Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ Γιάννης Μανουσογιαννάκης είπε χαρακτηριστικά: "Οι Ελληνες εφοπλιστές, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, κατατάσσεστε στους πιο πλούσιους ανθρώπους του κόσμου και Ελληνες ναυτεργάτες τρώνε στα συσσίτια.Τα πλοία σας αυξήθηκαν το 1997, σε σχέση με το 1996 και, τελικά, ποιους θέλετε να ανταγωνιστείτε, αφού ο ελληνικός στόλος - ο μεγαλύτερος στον κόσμο - στην πλειοψηφία του είναι υπό σημαία ευκαιρίας; Δηλαδή, η μία τσέπη σας ανταγωνίζεται την άλλη;".

Στο μεταξύ και χτες το πρωί, στα πλαίσια της κοινής δράσης που έχουν χαράξει τα σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης με την ΠΕΜΕΝ και τον ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ,ναυτεργάτες και εργατοτεχνίτες συνέχισαν τους ελέγχους στα επισκευαζόμενα πλοία για να διαπιστώσουν αν τηρείται η νόμιμη οργανική σύνθεση των πληρωμάτων και να αντιμετωπίσουν τη "μαύρη εργασία". Επίσης, στις 10 το πρωί, απέκλεισαν ξανά για δύο ώρες τις εισόδους τουΓραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ