Τετάρτη 1 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Αναζητάει γιατροσόφια για τις τιμές των οπωροκηπευτικών

Εκτός ελέγχου βρίσκεται κυριολεκτικά η διαμόρφωση των τιμών των οπωροκηπευτικών που... έχουν πάρει φωτιά, απειλώντας να τινάξουν στα ύψη και τον τιμάριθμο, καθώς επιβαρύνουν σημαντικά το "καλάθι της νοικοκυράς". Ενδεικτικές των ανησυχιών για αναζωπύρωση του πληθωρισμού, είναι και οι αντιφατικές δηλώσεις που έκανε χτες στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου,ο οποίος ενώ διατύπωσε τον ισχυρισμό ότι οι ανατιμήσεις "είναι περιορισμένες", αλλά και "αναπόφευκτες", για τα εισαγόμενα προϊόντα, στη συνέχεια ομολόγησε - εμμέσως πλην σαφώς - ότι οι κερδοσκόποι δρουν ανενόχλητοι, αφού η διαμόρφωση των τιμών είναι ελεύθερη.

Η κυβέρνηση παρακολουθεί ανήμπορη να παρέμβει ουσιαστικά για τη συγκράτηση των τιμών και περιορίζεται στη διαπίστωση της κερδοσκοπίας και στις συστάσεις προς τους πωλητές για συγκράτηση των τιμών. Σ' αυτά τα πλαίσια το επιτελείο του υφυπουργού Ανάπτυξης, Μ. Χρυσοχοϊδη,αναζητώντας γιατροσόφια για την αντιμετώπιση της κερδοσκοπίας, που αναμένεται να φουντώσει όσο πλησιάζει το Πάσχα, έχει καταρτίσει πίνακα με ενδεικτικές τιμές πώλησης των οπωροκηπευτικών. Από την πλευρά του ο Γ. Παπαντωνίου, βρήκε ότι "οι περιπτώσεις αισχροκέρδειας ή κερδοσκοπίας, είναι πολύ λίγες" και ότι αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση... "με τα μεικτά συνεργεία των υπηρεσιών του Υπουργείου Ανάπτυξης και του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος", ενώ χαρακτήρισε "επιτεύξιμο" και "εφικτό" το στόχο για πληθωρισμό 2,5% στο τέλος του χρόνου, με την προϋπόθεση ότι οι μεγαλοεπιχειρηματίες θα... ανταποκριθούν στην έκκλησή του "να περιορίσουν τα περιθώρια κέρδους". Την ίδια ώρα, όμως, ήταν εκείνος που ομολογούσε ότι η υποτίμηση της δραχμής άνοιξε την όρεξη των κερδοσκόπων να εντείνουν την αισχροκέρδεια, λέγοντας ότι "ο επιχειρηματικός κόσμος κερδίζει από την αλλαγή της ισοτιμίας, διότι μπορεί να πουλά τα προϊόντα του με μεγαλύτερο κέρδος και στο εξωτερικό και στην εγχώρια αγορά, σε σχέση με τα ξένα προϊόντα".

Χτες πάντως, τα ελεγκτικά συνεργεία του υπουργείου διαπίστωσαν και κατέγραψαν για άλλη μια φορά την ακρίβεια στις λαϊκές αγορές της Αθήνας κάνοντας παζάρια για να μειώσουν τις τιμές στις ταμπελίτσες, με βάση τις ενδεικτικές τιμές. Ωστόσο, τι κι αν ενδείκνυται τιμή ντομάτας 450 δρχ. και πατάτας 165,χτες οι ντομάτες ξεπέρασαν και το πεντακοσάρικο, ενώ οι πατάτες άγγιξαν τις 200 δρχ. το κιλό.

Την ίδια στιγμή το αρνί και το κατσίκι πωλούνταν χτες μέχρι και στις2.200 δρχ. το κιλό από τα κρεοπωλεία, ενώ όπως λένε οι επαγγελματίες κρεοπώλες, οι κερδοσκόποι θα εκμεταλλευτούν τις ημέρες του Πάσχα που αυξάνεται η ζήτηση. Πολύ περισσότερο, εάν γίνουν εξαγωγές που θα περιοριστούν οι ποσότητες εγχώριων αμνοεριφίων στην αγορά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ