Πέμπτη 2 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑ
Χωρίς τέλος οι ανατιμήσεις

Ακριβότερα τα καύσιμα, στο ύψος τους οι τιμές στα οπωροκηπευτικά

Φουντώνει το κύμα ακρίβειας στην αγορά σε μια σειρά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και είδη διατροφής, ενώ κλιμάκωση των αυξήσεων αναμένεται στα οπωροκηπευτικά το επόμενο διάστημα. Παράλληλα, χτες η Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου (ΔΕΠ) επέβαλε και νέα αύξηση στις τιμές των καυσίμων, με αποτέλεσμα μέσα στις τελευταίες τρεις βδομάδες να έχουν αυξηθεί συνολικά η βενζίνη σούπερ κατά 6,90 δρχ. το λίτρο, η αμόλυβδη κατά 7,10 δρχ., το πετρέλαιο κίνησης κατά 8 δρχ. και το θέρμανσης κατά 7,30 δρχ. το λίτρο. Η ΔΕΠ ανακοίνωσε αυξήσεις κατά 2,30 δρχ. το λίτρο στη βενζίνη σούπερ και την αμόλυβδη, κατά 3,20 στο πετρέλαιο κίνησης και κατά 2,60 στο θέρμανσης. Οι νέες ανατιμήσεις θα ισχύσουν μέχρι την επόμενη Τετάρτη και η επιχείρηση τις αποδίδει στην αύξηση των διεθνών τιμών.

Η Ενωση Βενζινοπωλών Νομού Αττικής με χτεσινή ανακοίνωσή της επαναφέρει το αίτημα του κλάδου να επιτραπεί στους πρατηριούχους η απόκτηση μεγάλων βυτίων, πράγμα το οποίο θα μείωνε το κόστος του πετρελαίου.

Η ανοδική πορεία των τιμών στα καύσιμα εκτός από το ότι επιβαρύνει άμεσα τον πληθωρισμό, συμπαρασύρει και τις τιμές των προϊόντων, καθώς αυξάνεται το κόστος τους μέχρι να φτάσουν στον τελικό καταναλωτή.

Οι ανατιμήσεις στο πετρέλαιο κίνησης επηρεάζουν και το κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων, οι τιμές πολλών από τα οποία έχουν ήδη εκτιναχτεί στα ύψη μέσα σε μερικές μέρες. Οπως κατήγγειλαν χτες οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Πωλητών Λαϊκών Αγορών (ΠΟΣΠΛΑ) από τη δεύτερη κιόλας μέρα της υποτίμησης της δραχμής τα κυκλώματα των κερδοσκόπων που δρουν στη διακίνηση οπωροκηπευτικών επέβαλαν αδικαιολόγητες αυξήσεις κατά 10%-15% σε πολλά από αυτά. Υπογραμμίζουν, δε, ότι οι έλεγχοι του υπουργείου Ανάπτυξης θα πρέπει να στρέφονται κατά των κυκλωμάτων αυτών, τα οποία επιπλέον βαφτίζουν εισαγόμενα προϊόντα "ντόπια" και τα πουλάνε σε ανάλογες τιμές και όχι κατά των λιανοπωλητών στις λαϊκές αγορές. Επίσης, πρόβλεψαν ότι η ντομάτα,η οποία πωλείται αυτές τις μέρες και πάνω από ένα πεντακοσάρικο το κιλό, θα ακριβύνει μέχρι το Πάσχα κατά 10%-15% ακόμα, ενώ πρόβλημα θα υπάρξει και με τα προϊόντα θερμοκηπίου που επλήγησαν με την τελευταία κακοκαιρία και τα οποία πρόκειται να διατεθούν στην αγορά το επόμενο δίμηνο.

Αυξήσεις 8%-21% κατά μέσο όρο κατέγραψε το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) το τελευταίο διάστημα μετά την υποτίμηση και την κακοκαιρία σε μια σειρά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, ενώ κατέγραψε και άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ της χαμηλότερης και της ψηλότερης τιμής στην οποία πωλείται το ίδιο προϊόν μέχρι 143%.Συγκεκριμένα, σε 40 λαχανικά οι αυξήσεις είναι της τάξης του 21%, σε 25 φρούτα 20%, σε 15 κρέατα 12%, σε 15 ψάρια 17%, σε 20 τυριά 13%, σε 90 τυποποιημένα τρόφιμα σημειώθηκαν αυξήσεις 14%, σε 90 είδη σπιτιού 8% και τέλος σε 50 διάφορα άλλα είδη 18%. Παράλληλα, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 1998 το ΙΝΚΑ δέχτηκε 17.981 καταγγελίες και παράπονα καταναλωτών, στα οποία την πρωτιά και πάλι είχαν τα νοθευμένα και ακατάλληλα τρόφιμα και το κόστος ζωής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ