Παρασκευή 3 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το ΕΣΡ "σηκώνει ψηλά τα χέρια"

Ζητά νομοθετική ρύθμιση για τις προσλήψεις

Στον Πρόεδρο της Βουλής, στους αρχηγούς των κομμάτων, στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους προσφεύγει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια για την πρόσληψη προσωπικού. Η έλλειψη του εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού, αποτελεί τροχοπέδη για το ΕΣΡ, εμποδίζοντάς το να επιτελέσει το έργο του, τη στιγμή που, όπως είναι γνωστό, ανοιχτά παραμένουν μεγάλα προβλήματα που ταλαιπωρούν το χώρο των ΜΜΕ, διατηρώντας την "ανομία" του. Ενα από αυτά είναι η μεγάλη καθυστέρηση στην εξέταση των ραδιοφωνικών αιτήσεων για το Λεκανοπέδιο της Αττικής, αλλά και η εξίσου μεγάλη καθυστέρηση στη δημιουργία του τμήματος διαφάνειας.

Το ΕΣΡ, όπως είπε χθες ο αντιπρόεδρός του, Αντώνης Μανιτάκης, θεωρεί ότι το εμπόδιο για τις προσλήψεις με συμβάσεις έργου, οφείλεται σε γραφειοκρατικές διαδικασίες. Το ΕΣΡ, με απόφασή του, θα ζητήσει από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση νομοθετική ρύθμιση για το θέμα των προσλήψεων, ώστε να μπορέσει να επιτελέσει το έργο του. "Δεν μπορούμε να επιτελέσουμε το έργο μας και να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων για ραδιοφωνικές άδειες στο νομό Αττικής, ούτε να ασκήσουμε τον έλεγχο διαφάνειας", είπε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ. Από το νόμο του 1993 προβλέπονταν για το ΕΣΡ συνολικά προσλήψεις για 25 οργανικές θέσεις και ακόμη δεν έγινε καμία.

Είναι φανερό πως το ΕΣΡ ουσιαστικά σηκώνει τα χέρια ψηλά, δηλώνοντας ότι χωρίς προσωπικό δεν μπορεί ν' ανταποκριθεί στο έργο του. Στο μεταξύ ο χρόνος τρέχει από τότε που προκηρύχτηκαν οι ραδιοφωνικές άδειες, δηλαδή από τον Δεκέμβρη του 1996. Χρόνος, μέσα στον οποίο υπήρξαν και υπάρχουν ανακατατάξεις στο ιδιοκτησιακό καθεστώς και στη θεματολογία και φυσιογνωμία των ραδιοφωνικών σταθμών που τότε ζητούσαν άδεια. Στο ΕΣΡ πριν από αρκετούς μήνες έφτασαν οι φάκελοι με 86 αιτήσεις ραδιοφωνικών σταθμών για την περιοχή της Αττικής. Στη χτεσινή συνεδρίαση έγινε μια πρώτη συζήτηση και ανταλλάχτηκαν απόψεις για τον προέλεγχο που ήδη έγινε σε ορισμένους φακέλους.

Χθες, επίσης, το ΕΣΡ ασχολήθηκε και με το μεγάλο θέμα που έχει προκύψει και αφορά στη "συμβολή" ορισμένων εκπομπών και ΜΜΕ στην ξενοφοβία και στον καλλιεργούμενο ρατσισμό. Οπως είναι γνωστό, το ΕΣΡ έχει στείλει σύσταση - οδηγία προς όλους τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, ζητώντας να περιορίζονται στα "όρια της αντικειμενικής ενημέρωσης" και να "αποδοκιμάζουν κάθε μορφή ξενοφοβίας". Το ΕΣΡ θεωρεί σημαντικό αυτό το ζήτημα και γι' αυτό σε πρώτη φάση θα ζητήσει να εξετάσει ενδεικτικά ορισμένες εκπομπές και δελτία ειδήσεων αυτών των ημερών από σχετικές κασέτες. Για την καλύτερη παρακολούθηση συστάθηκε επιτροπή, υπό την προεδρία του μέλους του Π. Σούρλα, η οποία θα καταλήξει σε συμπεράσματα. Στη συνέχεια, όπως σημείωσε ο Α. Μανιτάκης, θα δώσει οδηγίες προς τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, ώστε ν' αποφεύγονται ειδήσεις και σχολιασμοί που ενισχύουν την ξενοφοβία ή "δημιουργούν κλίμα ρατσιστικής συμπεριφοράς".

Τέλος, χτες, αποφασίστηκε η Διεθνής Συνάντηση των εκπροσώπων των Εποπτικών Αρχών του Ραδιοφώνου και της Τηλεόρασης των χωρών της Μεσογείου, να πραγματοποιηθεί στις 6 και 7 Ιουνίου στο Ζάππειο. Στη Συνάντηση, εκτός από την Ελλάδα, θα συμμετέχουν η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Γαλλία. Θα ζητηθεί, επίσης, να έρθουν παρατηρητές από την Κύπρο, την Τουρκία και τη Μάλτα. Στο επίκεντρο της συζήτησης θα είναι οι κώδικες δεοντολογίας, για την προστασία των ανηλίκων και η πολιτική και τ' αποτελέσματα των διοικητικών κυρώσεων.

Κ. Α.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ