Κυριακή 12 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ
Φέτος για πολλούς θα είναι λιγότερο γιορταστικό

Η ακολουθούμενη από την κυβέρνηση οικονομική πολιτική, θα αναγκάσει φέτος ακόμα περισσότερους εργαζόμενους να αφαιρέσουν από το τραπέζι τους κάποια από αυτά τα είδη, αν δε γιορτάσουν με "εορτοδάνεια"...

Λιτό και συντηρητικό - όπως το απαιτεί η "εκσυγχρονιστική" οικονομική πολιτική λιτότητας - θα είναι και φέτος το πασχαλινό τραπέζι για την πλειοψηφία των οικογενειών των εργαζόμενων και των συνταξιούχων. Εκτός από ορισμένες εξαιρέσεις, οι τιμές των βασικών ειδών που αποτελούν το τραπέζι των ημερών δε φαίνεται να παρουσιάζουν σημαντικές αυξήσεις, καθώς τα περισσότερα από αυτά είναι εγχώρια - όπως τα αμνοερίφια και τα οπωροκηπευτικά - και η καλοκαιρία των τελευταίων ημερών συγκράτησε το ανατιμητικό κύμα των προηγούμενων βδομάδων. Ωστόσο, σε σχέση με τη συνεχή συρρίκνωση των λαϊκών εισοδημάτων από χρόνο σε χρόνο, οι περισσότεροι εργαζόμενοι θα διαπιστώσουν ότι το πορτοφόλι τους έχει γίνει "ελαφρύτερο" και θα αναγκαστούν να περιοριστούν στα απολύτως αναγκαία, αν δεν πέσουν στην παγίδα των "εορτοδανείων" που προσφέρουν οι τράπεζες σε όσους θέλουν να ζήσουν πιο γιορτινά το Πάσχα με... δανεικά.

Να σημειώσουμε, εξάλλου, ότι οι τιμές θα ήταν κατά πολύ υψηλότερες σε μια σειρά από τα είδη πλατιάς κατανάλωσης, εάν η κυβέρνηση δεν εξαπέλυε τις πρόσφατες απειλές και εκβιασμούς με το φοροκυνηγητό σε βάρος των μικρών λιανοπωλητών, εξαναγκάζοντάς τους να περιορίσουν το δικό τους ήδη συρρικνωμένο ποσοστό κέρδους για να συγκρατήσει τις επιπτώσεις στον τιμάριθμο.Κι αυτό, τη στιγμή που τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων παραμένουν στο απυρόβλητο, το ίδιο και οι αυξήσεις που επιβάλλουν στις χονδρικές τιμές προς τα μικρά καταστήματα.

Για ένα τραπέζι που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της παράδοσης χωρίς υπερβολές - πράγμα, βέβαια, σχετικό για τον προϋπολογισμό της κάθε οικογένειας - για μια τετραμελή οικογένεια με δυο - τρεις φίλους θα "κάνουν φτερά" στο "πι" και "φι" αρκετές δεκάδες χιλιάδες. Ποσό το οποίο υπολογίσαμε φτιάχνοντας ένα υποθετικό τραπέζι με είδη και ποσότητες που περίπου αγοράζει μια οικογένεια προς το τέλος της Μ. Εβδομάδας για τις ανάγκες όχι μόνο της Κυριακής του Πάσχα, αλλά και για το δείπνο μετά την Ανάσταση και τη δεύτερη μέρα του Πάσχα.

Την τιμητική του, λοιπόν, στο πασχαλινό τραπέζι έχει το αρνάκι ή το κατσίκι,το οποίο μέχρι προχτές πωλούνταν στις 2.000 - 2.200 δρχ. το κιλό. Υπήρχαν βέβαια και τα "θηρία" που πωλούνταν στις 1.700 δρχ. Υπολογίζουμε ότι ένα αρνί 12 κιλών θα κοστίσει με τα δεδομένα αυτά - γιατί την επόμενη βδομάδα μπορεί να υπάρξουν εκπλήξεις ανάλογα με τη ζήτηση και την προσφορά - γύρω στις 24.000 δρχ. Το απαραίτητο "συνοδευτικό" του αρνιού, η δεύτερη σούβλα, δηλαδή το κοκορέτσι, μπορεί κανείς να το αγοράσει έτοιμο εάν θέλει να αποφύγει τη, χρονοβόρα είν' η αλήθεια αλλά για κάποιους απολαυστική, διαδικασία της προετοιμασίας. Το έτοιμο κοκορέτσι κοστίζει 1.700 δρχ. το κιλό, το ίδιο και η γαρδούμπα. Για κάποιον, πάλι, που θα προτιμήσει να απολαύσει τη διαδικασία της προετοιμασίας, καλό είναι να πούμε ότι η συκωταριά πωλείται προς 1.500 δρχ., ενώ στις 1.000 πωλούνται τα έντερα.Η μαγειρίτσα με μια συκωταριά, τα συμπληρωματικά κηπευτικά, το ρύζι και τα καρυκεύματα μπορεί και να ξεπεράσει τις 3.000 δρχ.

Το πώς θα προτιμήσετε να ψήσετε το αρνί ή το κατσίκι θα εξαρτηθεί άμεσα και από το εάν η τσέπη το σηκώνει να προμηθευτείτε τη σούβλα. Γιατί μια σούβλα με προ υποτίμησης τιμή, όπως μας είπαν σε κάποια καταστήματα, κοστίζει περί τις 2.500 δρχ. Η ψησταριά ξεκινάει από 14.000 μέχρι 22.000 δρχ. Οσο για τους υποστηρικτές της τεχνολογίας, να πούμε ότι το μοτεράκι για "αυτόματη" κίνηση της σούβλας πωλείται προς 6.000 δρχ.

Οσο για τις σαλάτες και τα φρούτα,δηλαδή, περίπου 2 - 3 μαρούλια, μερικά κρεμμυδάκια φρέσκα, ένα λάχανο, 3 - 4 κιλά ντομάτες, τέσσερα - πέντε αγγουράκια και ακόμα μερικά κιλά μήλα, πορτοκάλια, μανταρίνια και αχλάδια θα προσθέσουν στο ποσό των οικογενειακών δαπανών πάνω από 7.000 δρχ. Επίσης, η φέτα που συνοδεύει και το πιο λιτό ελληνικό τραπέζι κοστίζει γύρω στις 1.800 δρχ. το κιλό, ανάλογα, βέβαια, με την ποιότητα. Οι εκλεκτικοί που θα θελήσουν να βάλουν στο τραπέζι τους τυρί εισαγωγής, θα το πληρώσουν κυριολεκτικά... ακριβότερα - λόγω υποτίμησης - τουλάχιστον κατά 14%. Ετσι, το τυρί έμενταλ πωλείται προς 2.125 - 2.265 δρχ. το κιλό, ενώ το ελληνικό ρεγκάτο στις 1.190 δρχ. και το κασέρι προς 2.590 δρχ. το κιλό. Το γιαούρτι για το τζατζίκι, που μάλλον όλη η επικράτεια θα γευτεί χωρίς... αναστολές την ημέρα του Πάσχα, κοστίζει 880 δρχ. το κιλό.

Το "καύσιμο" για το γλέντι, δηλαδή, περίπου 5 μπουκάλια κρασί, 15 μπουκάλια μπίρα και 4 - 5 αναψυκτικά θα σας "απαλλάξουν" από 13.000 δρχ. ακόμα. Τέλος, όσον αφορά στα παραδοσιακά γλυκίσματα των ημερών, το τσουρέκι πωλείται προς 2.000 δραχμές το κιλό, τα κουλουράκια 1.800 - 2.000 δρχ., έτσι, για να γλυκάνουμε τον πόνο μετά το οικονομικό "ξήλωμα".

Πάντως, μετά απ' όλα τα παραπάνω, και επειδή τις δυσκολίες μας πρέπει και να τις διασκεδάζουμε και λίγο, εμείς οφείλουμε κλείνοντας να σημειώσουμε ότι η χορτοφαγία στις μέρες μας - ίσως όχι τυχαία τελικά - κερδίζει όλο και περισσότερους οπαδούς. Οπως και να 'χει, εμείς σας ευχόμαστε καλό Πάσχα, με όλες τις δυσκολίες.

Μελίνα ΖΙΑΓΚΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ