Τρίτη 14 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ
Η πρόσφατη συσκότιση και η μονάδα του Αλιβερίου

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Η "εκσυγχρονιστική" κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δείχνει να μη διστάζει να ξεπεράσει και τα όρια της πλέον επικίνδυνης, όταν πρόκειται να εξυπηρετήσει τα ιδιωτικά μεγαλοσυμφέροντα. Αντίθετα, για τους εργαζόμενους και το λαό επιφυλάσσει τα υπαγορευμένα, από ΕΕ και πολυεθνικές, αντεργατικά μέτρα. Ετσι έγινε και με το μπλακ άουτ, που σημειώθηκε τον προηγούμενο μήνα και το οποίο, ούτε λίγο ούτε πολύ, η υπουργός Ανάπτυξης επιχείρησε να χρεώσει στους κατοίκους του Κρυονερίου (!), σε μια προσπάθεια να αποκρύψει τις αποκλειστικές ευθύνες της κυβερνητικής πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και των διαπλεκόμενων στο χώρο της ενέργειας (βλέπε π.χ. Κοπελούζος).

Με την γκεμπελική μέθοδο του "πες πες κάτι θα μείνει" και τη βοήθεια των ΜΜΕ, πιστεύουν ότι μπορούν να πείσουν το λαό ότι αυτός φταίει "για το κακό το ριζικό του" και τα χτυπήματα που δέχεται... από την κυβέρνηση. Ετσι κάνοντας ότι δε "χαμπαρίζει" για τα αποτελέσματα της πολιτικής της, η κυβέρνηση συνεχίζει στη γραμμή πλεύσης με το μεγάλο κεφάλαιο, εκποιώντας τον παραγωγικό πλούτο της χώρας, καθορίζοντας την πολιτική της από το τι συμφέρει και "αυγατίζει" τα κέρδη της πλουτοκρατίας.

Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και η ...απένταξη από το πενταετές πρόγραμμα της ΔΕΗ της Λιθανθρακικής Μονάδας Αλιβερίου, για την κατασκευή της οποίας είχε δεσμευτεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός, προεκλογικά στη Χαλκίδα. Μονάδα (600 MW), η οποία θα εξισορροπούσε το δίκτυο της ΔΕΗ, θα ήταν σημαντική παραγωγική επένδυση ύψους 240 δισεκατομμυρίων δραχμών και θα πρόσφερε σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας σε μια περιοχή που πλήττεται από την παραγωγική υποβάθμιση και την ανεργία.

Η ΑΙΤΙΑ του μπλακ άουτ, που σημειώθηκε την περασμένη βδομάδα, ήταν η διατάραξη της ισορροπίας στο δίκτυο της ΔΕΗ, αφού κόπηκε μια από τις δύο γραμμές μεταφοράς υπερυψηλής τάσης από το Βορρά (παραγωγή) στο Νότο (κατανάλωση) και βέβαια γι' αυτό δε φταίνε οι κάτοικοι του Κρυονερίου, αλλά η κυβερνητική πολιτική στον τομέα της ενέργειας. Το ερώτημα που προκύπτει είναι: μια τρίτη (η επίμαχη) γραμμή μεταφοράς ρεύματος υπερυψηλής τάσης θα έλυνε το πρόβλημα;

Η τρίτη γραμμή, όμως, σύμφωνα με ειδικούς, δε θα λύσει από μόνη της το πρόβλημα της εξισορρόπησης του δικτύου και αυτό η κυβέρνηση και οι διοικούντες τη ΔΕΗ, το ξέρουν πολύ καλά, ασχέτως εάν το προβάλλουν κατά κόρον για να αιτιολογήσουν την ανεύθυνη πολιτική τους. Είναι γνωστό, και το έχουν αποδεχτεί και οι ίδιοι οι κυβερνώντες, ότι για την ομαλή τροφοδοσία σε ηλεκτρικό ρεύμα του Λεκανοπεδίου Αττικής, απαιτούνται και νέες μονάδες παραγωγής ηλεκτρική ενέργειας στο Νότο. Μονάδες που είχαν ενταχθεί στο επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ, όπως αυτή του Αλιβερίου, που εκ των υστέρων μετατίθεται για το... μέλλον και μονάδες, οι οποίες με βάση την παραπάνω αναγκαιότητα θα έπρεπε ήδη να είναι σε θέση να λειτουργούν, όπως το Μικρό και Μεγάλο Λαύριο, αλλά αδυνατούν λόγω των καθυστερήσεων στο έργο του φυσικού αερίου.

Η αναγκαιότητα της Μονάδας

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, σήμερα το 68% της ηλεκτρικής ενέργειας παράγεται στο Βορρά της χώρας και μόνο το 32% στο Νότο, Νησιά κ.ά. Αντίθετα, η κατανάλωση γίνεται κατά το 80% στο Νότο και μόνο το 20% καταναλώνεται στο Βορρά. Αυτό σημαίνει ότι η κατασκευή από τη ΔΕΗ στο δίκτυο - πέρα από τις μονάδες Μικρού και Μεγάλου Λαυρίου - της Λιθανθρακικής Μονάδας (600MW) στο Αλιβέρι θα αποσοβούσε πολλούς κινδύνους μπλακ άουτ και θα απάλλασσε τους καταναλωτές από τα "μαύρα σκοτάδια".

Η κυβέρνηση και η διορισμένη διοίκηση της ΔΕΗ όχι μόνο δεν ακολουθούν το δρόμο της ανάπτυξης, αλλά υπονομεύουν και την ύπαρξη της υπάρχουσας μονάδας ΑΗΣ Αλιβερίου. Πριν μια εβδομάδα, ανώτατο διευθυντικό στέλεχος, που επισκέφτηκε το Αλιβέρι, μετέφερε τις αποφάσεις για οριστικό κλείσιμο των μονάδων 1 και 2 (40 + 40MW) που είναι παλιές και χαρακτηρίζονται ασύμφορες και παράλληλα ανακοινώθηκε η μετάθεση στο Κερατσίνι 30 - 40 εργαζομένων.

Την ίδια τύχη επιφυλάσσει η ΔΕΗ και για τις "νεότερες" μονάδες 3 και 4 (150 + 150MW) το πολύ σε μια πενταετία, αφού "είναι ασύμφορος ο εκσυγχρονισμός τους". Ο αγώνας που ξεκίνησαν οι φορείς και οι κάτοικοι της περιοχής είναι ο μόνος δρόμος διεκδίκησης της Μονάδας για την ανάπτυξη της περιοχής και της απασχόλησης.

Η ανταπόκριση των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, πριν λίγο εκφράστηκε με μαζική συμμετοχή σε μια πρωτοφανή για τα χρονικά συγκέντρωση και διαδήλωση της απόφασής τους να αγωνιστούν για να υλοποιηθεί η προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού.

Γιατί, η ανταπόκριση του λαού (πάνω από 2.000) δεν άρεσε στις τοπικές ηγεσίες των κομμάτων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, στον φιλοκυβερνητικό νομάρχη Εύβοιας και σε άλλους παρατρεχάμενους, που προσπαθούν να εκφυλίσουν οτιδήποτε έχει σχέση με αγώνα, που ξεφεύγει από τον έλεγχό τους. Μάλιστα, ο εγκάθετος του ΠΑΣΟΚ στο νομό, θρασύτατος προχτές στο Νομαρχιακό Συμβούλιο δε δίστασε να πει, ενημερώνοντας το Σώμα, ότι "είπαμε ψέματα στο λαό της περιοχής του Αλιβερίου την ημέρα της συγκέντρωσης" για το λόγο που αναβλήθηκε η κάθοδος με λεωφορεία στην Αθήνα.

Επομένως, είναι η ώρα του λαού να πάρει τις τύχες του στα χέρια του, να απομονώσει τους "χαμαιλέοντες", που καραδοκούν και να δημιουργήσει το δικό του μέτωπο αντίστασης και αγώνα.

Γ. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ