Τρίτη 14 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Θέμα ... συνοδηγού

"Συνολική συζήτηση", "γόνιμο διάλογο", "ανοιχτά" χαρτιά", "ίσους όρους" και "μελέτες", ζητάει η διοίκηση της ΟΤΟΕ, σε μια ...δυναμική της παρέμβαση στο θέμα του ξεπουλήματος των υπό δημόσιο έλεγχο τραπεζών. Η παρέμβαση έγινε χτες, με σχετικό δελτίο Τύπου και με αφορμή τη συνάντηση - σύσκεψη που θα γίνει σήμερα στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, με θέμα "οι εξελίξεις στο χρηματοπιστωτικό τομέα" και στην οποία θα πάρουν μέρος εκπρόσωποι της κυβέρνησης, των τραπεζών και της ΟΤΟΕ. Σε μια στιγμή που οι ιδιωτικοποιήσεις και η με κάθε τρόπο εκχώρηση κρατικών τραπεζών στο μεγάλο κεφάλαιο γίνεται με συνοπτικές πλέον διαδικασίες και στην ημερήσια διάταξη έχει μπει ήδη το θέμα της πλήρους αποδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων στις τράπεζες, η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας αποφάσισε ομόφωνα τα εξής, άκουσον - άκουσον, επαναστατικά:

***

"Να ζητήσει να σταματήσουν οι μονομερείς ενέργειες ιδιωτικοποιήσεων". "Να δεσμευτεί η κυβέρνηση για μια συνολική συζήτηση", "με στόχο τον εκσυγχρονισμό των τραπεζών". "Να υποβάλει προτάσεις, στο βαθμό που η κυβέρνηση δεχτεί ένα γόνιμο και ουσιαστικό διάλογο". "Να ζητήσει τις μελέτες που έχουν γίνει για την Ιονική", γιατί έτσι, λέει, ο διάλογος θα γίνει με ανοιχτά χαρτιά και ίσους όρους... "Κερασάκι" στη σχετική ανακοίνωση είναι ότι η ΟΤΟΕ θα "πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να έχει λόγο και ρόλο για τις εξελίξεις"!

***

Τα πράγματα, για το ψιλό γαζί σε βάρος των εργαζομένων, είναι παραπάνω από ξεκάθαρα. "Ρόλο και λόγο", στο ξεπούλημα ζητούν να έχουν οι άνθρωποι. Να γίνει με δήθεν πιο "εκσυγχρονιστικούς όρους" και κυρίως με τρόπο που θα τους προσφέρει άλλοθι να συνεχίσουν να παριστάνουν πως υποστηρίζουν τα συμφέροντα των κρατικών τραπεζών και των εργαζομένων. Ασχετα αν οι ..."μονομερείς ενέργειες" ελάφρυναν τη δημόσια περιουσία, κατά την Τράπεζα Μακεδονίας - Θράκης. Ανεξάρτητα, αν η "συνολική συζήτηση" δε θα αφορά την Τράπεζα Κεντρικής Ελλάδας και την Κρήτης, που εδώ και καιρό βρίσκονται στη δίνη του ξεπουλήματος. Παρά το ότι και για την Ιονική έχει ανακοινωθεί η σχετική απόφαση ξεπουλήματος. Ολα αυτά δεν έχουν καμιά απολύτως σημασία, για τη διοίκηση της ΟΤΟΕ. Αυτά είναι ψιλά γράμματα, που με ευκολία μπορούν ομόφωνα να τα καταπιούν, στο μέτρο που, μετά τον ουσιαστικό διάλογο, ο αντιλαϊκός οδοστρωτήρας έχει και τους ίδιους συνοδηγούς!

Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ