Σάββατο 18 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2

ΤΟΥΤΕΣ τις μέρες συμπληρώνονται 35 χρόνια από έναν κορυφαίο σταθμό στην ιστορία του ελληνικού κινήματος ειρήνης, από τότε δηλαδή που ο μάρτυρας της ειρήνης Γρ. Λαμπράκης πραγματοποίησε την Α Μαραθώνια Πορεία, μέσα σε καθεστώς απαγορεύσεων, κρατικής βίας και τρομοκρατίας. Ο "Ρ" στέκεται εκτενέστερα στην ιστορική αυτή στιγμή, η οποία αποτελεί - και πρέπει να αποτελεί - πηγή έμπνευσης, ώστε οι γραμμές του φιλειρηνικού κινήματος να πυκνώσουν από χιλιάδες νέους αγωνιστές (σελίδα 8).

"ΚΑΤΩ η δικτατορία - Ζήτω η δημοκρατία". 31 χρόνια μετά... Το πρωί της 21ης Απρίλη 1967, ο λαός της Αθήνας και όλης της χώρας θα βρεθεί μπροστά σε ένα σκηνικό τρόμου. Τανκς, περιπολίες στρατιωτών δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι έγινε δικτατορία. Ο "Ρ" θυμάται και αναλύει την τότε κατάσταση (σελίδα 9).

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ πρόνοια. Μέτωπο ενάντια στην κατεδάφιση. Το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχουν πυκνώσει οι κινητοποιήσεις φορέων των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Τα χρόνια άλυτα προβλήματά τους οξύνονται από τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις για ριζικές ανατροπές στην ισχύουσα κατάσταση της δημόσιας παροχής προνοιακών υπηρεσιών. Ο "Ρ" παρουσιάζει ορισμένες βασικές κυβερνητικές μεθοδεύσεις για τις μελλούμενες αρνητικές αναδιαρθρώσεις στην κοινωνική πρόνοια (σελίδες 10 - 11).

"ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ των Αθηνών"... Τα πρόσωπά τους σκαμμένα, σαν η κάθε μέρα που περνά ν' αφήνει πάνω τους και από μια ρυτίδα. Τα κορμιά τους, λυγισμένα, ακολουθούν διστακτικά το βήμα. Και δείχνουν αυτά τα κορμιά σα να 'χουν πάρει το "σχήμα" του ύπνου της προηγούμενης βραδιάς. Ενας ύπνος, που συνήθως γίνεται σε κάποιο παγκάκι ή στη γωνιά κάποιας κεντρικής πλατείας της πρωτεύουσας.... (σελίδες 24 - 25).

ΣΥΜΒΟΛΟ της απελευθερωτικής πάλης των λαών ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία ο Ρήγας Βελεστινλής και ποιητής της ο Διονύσιος Σολωμός, με τις ιδέες και το έργο τους, πέρασαν το κατώφλι της αθανασίας στην ιστορία. Ο "Ρ" παρουσιάζει αποσπάσματα από την ομιλία του Στρατή Κόρακα, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή του Κόμματος, στην επετειακή συνεδρίαση της Βουλής, στα 200 χρόνια από το θάνατο του Ρήγα και τη γέννηση του Σολωμού (σελίδες 14 - 15).

ΣΕ μια περίοδο, που έντεχνα και σκόπιμα καλλιεργείται κλίμα ρατσισμού και ξενοφοβίας, που γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθεί συνείδηση στο λαό ότι για όλα τα δεινά, από αυτό της ανεργίας μέχρι εκείνο της εγκληματικότητας, φταίνε οι ξένοι εργάτες, η Ομοσπονδία Οικοδόμων ανέλαβε μια σημαντική πρωτοβουλία. Οργανώνει καμπάνια, με στόχο να φέρει σε επαφή τους αλλοδαπούς, που εργάζονται στη χώρα μας, με τα συνδικάτα, να ενταχθούν σ' αυτά, ώστε ενωμένοι και αλληλέγγυοι Ελληνες και αλλοδαποί εργάτες να αγωνιστούν για τη βελτίωση των όρων και συνθηκών δουλιάς (σελίδα 36).

ΟΙ εργατικές κατακτήσεις στον αιώνα μας, που η κυβέρνηση σκοπεύει να κατεδαφίσει, στηρίζονται σε τέσσερις βασικούς πυλώνες: Το 8ωρο, την πλήρη απασχόληση, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και την κοινωνική ασφάλιση. Σκοπός της κυβέρνησης είναι να επιφέρει ένα συντριπτικό χτύπημα σε μια σειρά από δικαιώματα, που οι εργαζόμενοι εξανάγκασαν τους κεφαλαιοκράτες να τα αποδεχτούν μέσα από πολύχρονους και αιματηρούς αγώνες και που αποτελούν έναν ελάχιστο, βασικό "ιστό" προστασίας, ο οποίος έχει ήδη υπονομευτεί στις μέρες μας (σελίδα 37).

ΔΕΚΑΔΕΣ "ανοιξιάτικα τραγούδια του θανάτου και της Ανάστασης" περιλαμβάνονται στα "Πασχαλιάτικα", τη νέα δισκογραφική κατάθεση της Δόμνας Σαμίου. Πρόκειται για ένα διπλό άλμπουμ, συνέχεια των εξαιρετικών "Αποκριάτικων", που είχε παρουσιάσει πριν τέσσερα χρόνια η Δ. Σαμίου και το οποίο εντάσσεται στη σειρά "Τραγούδια στον κύκλο του χρόνου". Ξεκινώντας από την Καθαρή Δευτέρα, καταγράφουν τη Σαρακοστή, τις τελετουργίες και τις κοριτσίστικες γιορτές "του Λαζάρου" και των "Βαϊων" μέχρι τα "μαγικά" τραγούδια της Λαμπρής και της Δεύτερης Μέρας του Πάσχα (σελίδα 17).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ