Σάββατο 18 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Είναι όλοι τους... ΟΝΕδίτες

"

Ο κ. Σημίτης θα κάνει πρόωρες εκλογές;". Να το ερώτημα, που, υπό μορφή απειλής, τίθεται ποικιλοτρόπως από ορισμένους. Είναι αυτονόητο ότι οι πελαγοδρομούντες σε τέτοιους λεωφόρους ερωτημάτων που άπτονται της "υψηλής πολιτικής", καθόλου δεν αναρωτιούνται αν και πώς θα κάνουν Πάσχα οι εργαζόμενοι των κατά 14% υποτιμημένων εισοδημάτων ή το 25% των κατοίκων της χώρας, που έχουν... συγκλίνει με τα εκατομμύρια των Ευρωπαίων πολιτών, και το επίπεδο διαβίωσής τους κινείται κάτω του ορίου της φτώχειας.

Αδιαφορώντας πλήρως για την αυθάδεια εκείνων, που, όταν ακούν για φτώχεια και ανέχεια σουφρώνουν τη μυτούλα τους και, κάνουν λόγο για... λαϊκισμό, συνεχίζουμε: "Ο κ. Σημίτης θα φέρει σε πέρας την πολιτική του ή θα παραμείνει "όμηρος" της εσωκομματικής του "αντιπολίτευσης" (εδώ γελάνε), όπως συνέβη με την υπόθεση της "Ολυμπιακής";",διερωτώνται οι ίδιοι αναλυτές. Φυσικά, καμία απορία δεν τους γεννά το ερώτημα πώς θα τα βγάλουν πέρα τα εκατομμύρια των μισθωτών, που, σύμφωνα με τις διατάξεις του ΠΑΣΟΚικώς ομόφωνα ψηφισθέντος νόμου, καλούνται να εργάζονται πέραν των δυνάμεών τους, χωρίς να τους αναγνωρίζονται υπερωρίες, αργίες και στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα.

Σε αυτή την κατηγορία των ερωτημάτων που κατακλύζουν την πολιτική επικαιρότητα εντάσσονται και εκείνα που τίθενται ώστε να απαντηθούν αγωνίες, όπως: "Θα μπούμε στην ΟΝΕ;". "Θα επιτευχθεί η πλήρης κατάλυση των εργασιακών σχέσεων για να μπούμε στην ΟΝΕ;". "Θα γίνει κατορθωτό να επεκταθεί σε όλους τους τομείς της οικονομίας το πάγωμα των μισθών ώστε να μπούμε στην ΟΝΕ;". Κατά το κοινώς λεγόμενο, θα τα κάνει όλα στάχτη και μπούρμπουλι η κυβέρνηση, ώστε να εκπληρωθεί η "Μεγάλη Ιδέα" των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των μεγαλοεργολάβων, των τραπεζιτών και λοιπών... "μη εχόντων και κατεχόντων", που θέλουν κι αυτοί, πιστοί υπηρέτες και "εταίροι" των πολυεθνικών, να πλασαριστούν στο ευρω - ενωσιακό τραπέζι των "κανιβάλων" της καπιταλιστικής ολοκληρωτικής αδηφαγίας;

Φυσικά, το ερώτημα "γιατί να μπούμε στην ΟΝΕ;",αφού προϋπόθεση για να μπούμε και κατόπιν για να μη βγούμε είναι να πάψουμε να ζούμε, δεν εντάσσεται, και λογικά, στην προπαγανδιστική φαρέτρα της κυβέρνησης, των συμπολιτευόμενών της και των αφεντικών τους. Οπως δεν εντάσσεται το ερώτημα γιατί ο ελληνικός λαός να αγωνιά για την επίτευξη μιας πολιτικής, που με έμβλημα το "μονόδρομο" της Μπούντεσμπανγκ, καθιστά σαφέστατο πως είτε οι κεφαλαιοκράτες μπουν στην ΟΝΕ, είτε δεν μπουν, τα λαϊκά στρώματα δεν πρόκειται να βγουν από το τούνελ της όλο και βαθύτερης λιτότητας, της όλο και εντονότερης αμφισβήτησης των κατακτήσεών τους, της όλο και περισσότερης εκμετάλλευσης.

Είναι πρόδηλο, ότι η καταγραφή των ερωτημάτων που μετατρέπονται σε κεντρικό ζήτημα της επικαιρότητας το τελευταίο διάστημα, αλλά, και κυρίως, εκείνων που αποσιωπώνται πλήρως, αποτελεί μια πρώτη αφετηρία για να προσεγγίσει κανείς τα τεκταινόμενα στην κυβέρνηση και την πολιτική ζωή γενικότερα, δεδομένου ότι ο κ. Σημίτης κατέχει σήμερα το ρόλο του διαχειριστή των συμφερόντων εκείνων που τον σιγοντάρουν, μέσω των μηχανισμών πλύσης εγκεφάλου της λαϊκής συνείδησης.

***

Η κυβέρνηση, λοιπόν, καλείται μετά την υπόθεση της "Ολυμπιακής" να απαντήσει αν είναι "ικανή" να ολοκληρώσει το έργο που της έχει ανατεθεί, ή αν θα υποκύψει μπροστά στη λαϊκή αγανάκτηση. Οποιος δει τον ελεγχόμενο από το μεγάλο κεφάλαιο Τύπο των ημερών, θα διαπιστώσει ότι η πίεση που ασκείται για "πάση θυσία" προώθηση της πολιτικής των "διαρθρωτικών αλλαγών" στις εργασιακές σχέσεις, στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των ΔΕΚΟ, στο ασφαλιστικό σύστημα, στον τομέα τον εισοδηματικό, είναι εξαιρετικά προωθημένη.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση απαντά πως και βέβαια είναι "αποφασισμένη" να ολοκληρώσει το έργο της. Ο πρωθυπουργός, υποκλινόμενος προς την άρχουσα τάξη, δηλώνει σε όλους τους τόνους πως δε διαπραγματεύεται την πολιτική του. Αλληθωρίζοντας προς την "εσωκομματική αντιπολίτευση" (εδώ ξαναγελάνε), λέει πως δε θα δεχτεί να του θέσει "όρους" κανείς. Υπαινισσόμενος το "χαρτί" των εκλογών, απειλεί πως, τελικά, δεν τον ενδιαφέρει η διατήρηση της εξουσίας, αλλά η εφαρμογή της πολιτικής του.

Πρόκειται για σταράτες κουβέντες, πέρα από τις κορόνες εσωκομματικής κατανάλωσης, που πρέπει να λάβει υπόψη του ο ελληνικός λαός. Διότι, ο Κ. Σημίτης μπορεί να μην σκέφτεται προσφυγή στις εκλογές τώρα, αλλά αν παραστεί ανάγκη να καταφύγει η ολιγαρχία στις κάλπες για να ξεπεράσει τα εμπόδια που ενδεχομένως της δημιουργήσει το λαϊκό κίνημα, πρέπει να έχει προετοιμάσει το έδαφος και κυρίως τους έτοιμους (ροζ, μπλε και πράσινο -μπλε)... ΟΝΕδίτες, να σιγοντάρουν σε "οικουμενικές" λύσεις.

***

Την ίδια ώρα, αυτή η περιβόητη "εσωκομματική αντιπολίτευση" έδειξε με την περίπτωση της "Ολυμπιακής" τον πραγματικό της ρόλο. Οχι μόνο ψήφισε το νομοσχέδιο, συμβάλλοντας ομόφωνα στην προώθηση του ευρω - ενωσιακού Μεσαίωνα, αλλά λειτούργησε και ως η "αριστερή" πτέρυγα της αντιλαϊκής σταυροφορίας. Προσφέρθηκε ασμένως και ασμένως αξιοποιήθηκε από τους σφαγιαστές της αλήθειας, σαν η ασπίδα μιας αντιδραστικής πολιτικής. Πίσω από τις δικές της "αντιπολιτευτικές".... τζιριτζάντζουλες, οι οποίες φωταγωγήθηκαν προκλητικά από τα ΜΜΕ, επιχειρείται να μείνει στο σκοτάδι το είδος των διατάξεων που ψηφίστηκαν και γυρίζουν την Ελλάδα στον 19ο αιώνα!Τα "γεύματα" στο σπίτι του Γ. Χαραλαμπόπουλου, τα διαδικαστικά τερτίπια των 17 βουλευτών, οι "απορίες ψάλτου βηξ" των "Τσοχατζοπουλικών", έγιναν το προπέτασμα καπνού πίσω από το οποίο συντελέστηκε το μεγαλύτερο μεταπολιτευτικό αντεργατικό τερατούργημα. Με τις πειθαρχημένες ψήφους όλων! Η απεικόνιση της παραπάνω πραγματικότητας, δε σημαίνει φυσικά ότι εντός του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης δεν υπάρχει πρόβλημα. Σαφώς και προκαλεί τριβές και αναταράξεις η λαϊκή δυσφορία. Αλλωστε οι δηλώσεις των μελών της "εσωκομματικής αντιπολίτευσης", που ούτε λίγο, ούτε πολύ λένε πως "εμείς ό,τι κάνουμε το κάνουμε γιατί ως βουλευτές δεν μπορούμε να κρυφτούμε από τον κόσμο, όπως κρύβονται οι υπουργοί",ή οι ανησυχίες του Γ. Χαραλαμπόπουλου, ότι χάνει το ΠΑΣΟΚ κόσμο από τ' αριστερά, λένε πολλά... Αν προστεθούν οι προσωπικές φιλοδοξίες, η αναζήτηση ανταλλαγμάτων για πόστα από την ηγετική ομάδα, η προσπάθεια ατομικής διάσωσης από το κόστος που προκαλεί η στήριξη της ακολουθούμενης πολιτικής, καθώς και η ιδεολογικο - πολιτική προσήλωση σε σοσιαλδημοκρατικές μεθόδους εξαπάτησης της περασμένης δεκαετίας, προκύπτει σε σημαντικό βαθμό η αφετηρία των "διαφωνούντων". Οι δραστηριότητές τους, δε, αναμένεται να γνωρίσουν νέες "δόξες" ενόψει δημοτικών εκλογών και συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, που επίσης θα προκαλέσουν νέα γενικότερα σενάρια.

Οσο για τα "ψυχικά χάσματα" εντός της "εκσυγχρονιστικής" ομάδας, και τις ανταλλαγές... φιλοφρονήσεων του τύπου "είστε καραγκιόζηδες" - "είσαι βάρβαρη",μεταξύ Β. Παπανδρέου και Μεγάρου Μαξίμου, η ύπαρξή τους ας αναζητηθεί επίσης στη σύγχυση που προκαλεί η κοινωνική αγανάκτηση, οι προσωπικές φιλοδοξίες του μέλλοντος, και, γιατί όχι, η πολεμική σχέση που αναπτύσσεται για το μοίρασμα της λείας ανάμεσα στα διαφορετικά... μετερίζια της διαπλοκής...

***

Για όλους τους παραπάνω πρωταγωνιστές της "υψηλής πολιτικής" ένα είναι σαφές. Οτι έχουν κατατάξει το λαό στο περιθώριο των... ενδιαφερόντων τους. 'Η για την ακρίβεια, έχουν τάξει εαυτόν στην υπηρεσία του ποιος θα εξαπατήσει καλύτερα τα λαϊκά στρώματα και θα συμβάλει για την επιβολή του "μονόδρομου" της ΟΝΕ. Ο μεν κύριος Σημίτης και η κυβέρνησή του προσπαθεί να μας πείσει ότι η επιβίωσή μας ως έθνος περνάει μέσα από την κατοχύρωση της χώρας σαν οικόπεδο του Κολ και του Κλίντο,ν καθώς από το αν οι κ.κ. Κόκκαλης, Βαρδινογιάννης, Λάτσης, Κοπελούζος κλπ. θα ενταχθούν στην "πρώτη" ταχύτητα των αρπακτικών της καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης.

'Η δε, "εσωκομματική αντιπολίτευση" (μην ξεχνάτε το γέλιο εδώ) επιδιώκει να χριστεί ως ο "Δούρειος Ιππος" της ακολουθούμενης πολιτικής, παίζοντας το παιχνίδι της ενίσχυσης των αυταπατών στα λαϊκά στρώματα για το ρόλο του ΠΑΣΟΚ και ενεργώντας ως το "αριστερό κερασάκι" του εγχώριου θατσερισμού.

Ο ελληνικός λαός απέναντι σε αυτή την ομοφωνία των αντιλαϊκών επιτελείων δεν έχει περιθώρια για αυταπάτες και αναστολές. 'Η θα βγει στους δρόμους, ή οι εργάτες θα συστρατευτούν με τους αγρότες, και εκείνοι με τους άνεργους και όλοι μαζί με τα μικρομεσαία στρώματα, συγκροτώντας ένα παλλαϊκό Μέτωπο Πάλης, που με τον αντιμονοπωλιακό, αντιιμπεριαλιστικό, δημοκρατικό του προσανατολισμό θα θέτει σε αμφισβήτηση τα ίδια τα θεμέλια του συστήματος, ή θα κατακρεουργηθεί στις γκιλοτίνες του "μονόδρομου" της ολιγαρχίας.

Το ΚΚΕ έχει προ πολλού δείξει και πορεύεται αυτό το δρόμο. Ενα δρόμο που το νικηφόρο τέλος του περνάει μέσα από σημαντικούς σταθμούς, όπως οι μάχες μέσα και έξω από τη Βουλή για να μην περάσουν τα μέτρα που θυμίζουν πνεύμα Σπράου (σε όλους τους τομείς) ή οι επερχόμενες δημοτικές εκλογές. Σταθμοί όπου η λαϊκή συσπείρωση μπορεί και πρέπει να αποτυπωθεί στην κοινωνική ζωή και να βάλει τη σφραγίδα της στην πολιτική ζωή του τόπου.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ